ZAUVEK ZAJEDNO: Braća po krvi, ali ne i veri!

zna se da je u islam prešao zbog ljubavi prema lijepoj muslimanki. Risto je bio toliko zaljubljen u tu djevojku da je pristao na nalog imama da mladu muslimanku može da vjenča samo pod uslovom da pređe u islam. Mladić je pristao, ne razmišljajući o posljedicama. Njih, sudeći po skulpturi i fotografiji na osnovu koje je ona nastala, nije ni bilo. Za to je bila najzaslužnija njegova majka Ružica, jer je Risto u njenom srcu zadržao isto toliko mjesta koliko je imao i pijre odluke da zbog ljubavi postane Alija.

Пријепоље Онлајн

Drugi pišu o Prijepolju: „Moja Hercegovina“

Ružica Pejović i njeni sinovi Luka i Alija postali su glavna atrakcija u Prijepolju! Žitelji grada na Limu nisu ni znali za nevjerovatnu priču o majci i dvojici sinova, od kojih je jedan početkom vijeka, za vrijeme turske uprave u Polimlju, uz majčin blagoslov prešao u islam, i to zbog djevojke. Priča s početka prošlog vijeka oživljena je postavljanjem skulpture posvećene Ružici Pejović i njenim sinovima, koja je izrađena na osnovu požutjele fotografije iz 1919. godine.

Сродна слика

Fotografija koju je prije 94 godine ovjekovečio Andrija Bogdanović, advokat i jedan od čuvenih 1.300 srpskih kaplara iz Prvog svjetskog rata, zahvaljujući Andrijinom sinovcu Vladimiru Bogdanoviću i njegovom prijatelju akademskom vajaru Goranu Čpajaku, pretočena je u skulpturu na kojoj se jasno vidi da pored žene sjede dvojica muškaraca – jedan sa šajkačom, a drugi sa turbanom.

Gotovo niko u Prijepolju i cijelom Polimlju ne zna o kome je riječ…

View original post 614 more words

Advertisements

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s