И у МУП-у воле да дрпну

или

Прилог хроници страначке пљачке Србије

kerovi

Или козе задужене за чување купуса?

Нећу открити топлу воду ако кажем да страначко-паразитски систем почива на три стуба, прљавом новцу, медијској окупацији и гласачкој машинерији. Трећи стуб се грана на оне који су директно преко странака запослени у јавним предузећима и државним институцијама и на оне нестраначке државне службенике који су практично купљени да ништа не мењају. Купљени су разним додацима на плате, наградама, службеним путовањима, бенефитима сваке врсте који се ретко где приказују у јавности. Разговор сам обавио са извором блиским режиму и МУП-у Србије који ми је указао на неке ствари које се нигде или ретко где спомињу и о њима ћу писати у овом тексту.

У МУП-у Србије ради око 45 000 људи. Сваког месеца, подвлачим, сваког месеца се додељују награде за запослене због “изузетног залагања на послу“. Једноставно име ове корупције се зове “награда“. Свака организациона јединица мора да одреди 10-15% од укупно запослених  који ће тог месеца бити “награђени“ са 10-20% на плату одређену решењем. Бројке говоре да је то отприлике 6000 људи, а пошто се у просеку скоро увек “награђују“ запослени са просеком од 50 000 динара плате простом рачуницом се долази до цифре од 60 000 000 динара илити  500 000 / пола милиона евра!! На “награде“! Дакле, пола милиона евра, сваког месеца, одлази из буџета, односно, народних пара на куповину лојалности одређеним странкама које су тренутно у могућности да тим новцем располажу.  Образложења која су се до сада чула о показаним “изузетним резултатима“ су крајње неозбиљна, јер не постоји критеријум за доделу, односно, толико запослених мора бити “награђено“ без обзира да ли резултата има или не. Било би занимљиво утврдити колико новца месечно одлази на народне кухиње или на било који социјални програм од ширег народног интереса.

Да и разумем ако награде неког оперативца на терену, није то лак посао, али чиме је нека “Мица убица“ награду заслужила – остаје тајна. Поставља се још једно питање – да ли и у другим државним институцијама постоје овакве “награде“ и ако не постоје зашто постоје само у МУП-у? Или се можда у другим институцијама то другачије зове, па се наши страначки лидери воде оном крилатицом – небитно је које је боје мачка, важно је да лови мишеве? Ипак, одговор је – да.
Постоје министарства која уместо “награде“ ову врсту корупције називају “приправност“. Дакле, неко ко је “приправан“ после радног времена или остаје дуже добија 20% на плату. Но, једини је проблем што је, по информацијама које сам добио од извора из тог министарства, посао такав да нема потребе ни да се остаје дуже нити да се ради од куће, али страначке орлушине то користе како би пумпале плате својим кадровима. Важно је уловити “награду“ или “приправност“, са њима и лојалност државног службеника, а што држава промптно сиромаши мање је битно. Све се ово дешава у ери тешке економске кризе док су страначким главешинама уста пуна бриге за народ, болесну децу која немају пара за лечење, пензионере, итд.

Било би, такође, врло интересантно утврдити колико кола је МУП Србије дао на лично задужење где наравно све, од регистрације и горива до поправки, плаћа МУП (плаћа народ, МУП, односно, страначке вође трошкаре туђи новац) и то ни по јада када би тај возни парк користили људи на терену, а не администрација која ради 8 сати дневно без икаквих задужења након истека радног времена. Безобразлук је толики да је један начелник Управе, коме је радно место зграда МУП-а на Новом Београду код Општине, задужио ауто, а са станом је целих 200 метара од посла!? Потпуно га разумем, понекад пада киша и глупо је да један начелник мало покисне или испрља ципеле од пар стотина евра.

Да ли је нормално да безмало сваки синдикални вођа МУП-а, а синдиката има око 17, добија такође на лично задужење ауто наводно за потребе синдикалних активности? Да ли због тога не сазнајемо све прљавштине МУП-а и врхушке која га води и да ли се због тога те исте синдикалне вође “не могу“ изборити за нове униформе, обућу или опасаче из којих не испадају пиштољи?

О службеним путовањима, семинарима, сајмовима, едукацијама разних врста како у земљи тако и у иностранству, “диктирањима“ разним секретарицама у стилу Шојића боље и да не пишем, потрајало би. Разноразни трећеразредни политиканти, прелетачи и синекурци, у тренутку када радници себи секу прсте, бахато троше државни (наш) новац, јер један просечан медиокритет, добар свакој власти, по неписаном правилу користи свој положај као да му га је ђедо оставио у аманет.

Да закључим. Док ови купљени и они поткупљени буду излазили на гласање и тиме штитили своје “награде“ или буду “приправни“, своја службена кола ( сви знамо да је најбољи ауто на свету, јелте, службени ауто), своја службена путовања и своје баханалије, дотле ти народе седи кући и гади се на политику; немој се њоме бавити, јер бавиће се она тобом. Што би се мучио.

Дејан Косановић

Advertisements

2 mišljenja na „И у МУП-у воле да дрпну

  1. добра тема – ali o glavnom verovatno nisi obavešten „Још једна занимљивост на коју нико не обраћа пажњу. Да ли знате да су износи ванредних примања („стимулација“ и осталих новчаних награда које руководиоци дају сами себи или својим миљеницима) и у јавним установама и јавним и државним предузећима – пословна тајна. Ни Шабић нема право на ту информацију. Како у ЈАВНОМ, нашем, нешто (отимање нашег) може да буде тајна
    „http://branali.blogspot.com/2014/02/blog-post_27.html

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s