Štrajk EPS-a?

У случају да Влада Србије, надлежна министарства и пословодство ЕПС-а у најкраћем року не закажу састанак са представницима Синдиката радника ЕПС-а на коме би се, између осталог, разговарало и о захтеву за исплату позајмице у висини од 50.000 динара по запосленом, одлучено је да се организује генерални штрајк, сазнаје „Данас“ у изворима блиским Синдикату радника ЕПС-а.

zicari

Новинар листа „Данас“ имао је увид у извод из записника са 9. седнице Извршног одбора Синдиката радника ЕПС-а, одржане 17. јануара на којој се расправљало о тој теми. Одлучено је да председник Синдиката радника ЕПС-а Милан Ђорђевић достави допис Влади Србије, министарствима енергетике, финансија и привреде, као и пословодству ЕПС-а са захтевом да се организује састанак на коме би се дискутовало о планираним изменама више закона. Донета је и одлука да се 17. јануара организују зборови запослених и да се они упознају са могућношћу одржавања генералног штрајка.

Тим поводом је председник Синдиката радника ЕПС-а Милан Ђорђевић 20. јануара упутио дописе првом потпредседнику Владе Србије Александру Вучићу и министарки енергетике у коме се, међутим, не наводи могућност организовања генералног штрајка.

Хронолошки, све је почело дописом Синдиката радника ЕПС-а министарки Михајловић од 8. јануара у коме се предлаже састанак, на који, како тврде синдикалци, није било одговора. Након тога Милан Ђорђевић, председник Синдиката радника ЕПС-а пише ново писмо министарки, 13. јануара.

„ЕПС и његова привредна друштва, нису и не могу више бити ничија прћија, нити полигон за вежбање, а запослени у нашем предузећу, који раде у апсолутно најтежим условима, обарају све рекорде, неће и не могу да трпе да буду на стубу срама и предмет дневних препуцавања. Не можемо више немо посматрати најаве измена и усвајања закона, који утичу и те како негативно на наше запослене, а самим тим и све грађане и њихов живот“, наводи се у допису.

Након тог писма из Министарства енергетике стиже одговор у коме се синдикалци обавештавају да је њихов допис од 8. јануара примљен и да је с тим у вези у Министарству финансија одржан консултативни састанак на коме су били и представници Министарства енергетике.

Између осталог, у одговору синдикалцима је наведено да је таква врста позајмица регулисана Колективним уговором за Јавно предузеће Електропривреда Србије и да одлуку о одобравања зајма доноси послодавац у складу са расположивим средствима а не надлежна министарства.

У одговору на то писмо Министарства, које је послато 20. јануара Синдикат радника ЕПС-а оценио је то није одговор на захтеве, него „пребацивање лопте у туђе двориште“.

„Примедбе на предложене законе смо упутили више пута на разне адресе и ни до данас нисмо препознали које министарство предлаже који закон и ко је одговоран за овакво стање у ЕПС-у. Упозорили смо безброј пута на последице појединих одредби Закона о јавним набавкама које директно урушавају ЕПС. Не знамо да ли су рачуни за струју исправни или нису, па стога захтевамо да кривци за огромну штету која се наноси ЕПС-у буду одмах санкционисани. Упозоравали смо да Синдикат радника ЕПС-а има право и треба да добије своје представнике у Надзорном одбору, да на наше запослене не треба и не сме да се примени Закон о умањењу зарада, да ми пунимо више од 50 одсто буџета. С обзиром да и у овом допису видимо јасно да позајмицу не можемо добити јер морамо да чекамо усвајање Програма пословања за 2014. годину, питамо вас како ће производња радити и постићи рекордне резултате ако неће бити запошљавања у наредне две године. Доказали смо да су трошкови ангажовања радника преко издвојених предузећа без којих не можемо да радимо, знатно већи него да су наши запослени„, наводи се у писму Синдиката радника ЕПС-а упућеног министарки Михајловић.

Тај синдикат је послао писмо и на адресу првог потпредседника Владе Александра Вучића у коме се истиче да нису наишли „на разумевање ресорног и осталих министарстава, а кап је прелила чашу ових дана када постајемо кривци за рачуне за струју, када нам се умањују и онако мале зараде, када смо сврстани у ред оних који не могу попуњавати радна места са потребном радном снагом“.

„Да би смо избегли нежељене последице много већих размера, позивамо вас да организујете састанак на коме хоћемо да вам предочимо начин прављења Надзорног одбора и немогућност функционисања предузећа“, наводи се у писму Синдиката радника ЕПС-а упућеног Александру Вучићу.

У допису који је Синдикат ЕПС-а проследио Влади Србије тражи се разговор о изменама Закона о раду, условима за рад и недостатку средстава за рад, Закону о изменама и допунама Закона о буџетском систему, односно забрани запошљавања корисницима јавних средстава до 31. децембра 2015. године, Закону о умањењу нето прихода запослених у јавном сектору, статуту издвојених предузећа и објектима друштвеног стандарда…

(B-92)

Advertisements

12 mišljenja na „Štrajk EPS-a?

  • Тих 50000 нису никакав проблем. То су и тако већ надоместили увећавајући број киловата на бројилима. Проблем је што за то нико неће одговарати и што ће ЕПС остати какав јесте. Дом за партијске кадрове, тетке, браћу, кумове и остале “стручњаке“ без којих нама нема струје.

   Sviđa mi se

   • То увећање киловата са бројила на рачунима,ни отприлике не бих ставила на душу тзв.производњи у ЕПС-у.Они од тога неће видети беле банке.О производњи и радницима на терену,материјалу који им је потребан за рад,најмање се води брига у ЕПС-у.Он се растура баш изнутра.Ко не верује нек провери.Много они иду на „тендере“и користе услуге трећих лица.Уосталом није то једино предузеће које се на тај начин осиромашује.То је случај и са Телекомом,где је број радника на терену недовољан,али се користе услуге трећих лица.Шта мислите зашто?Ко може да се сети рачуна ЕПС-а,рачуна Телекома претходних а и много ранијих година;сетиће се само једног,пред изборе постајемо енормни потрошачи;плаћамо и шаком и капом.И за време Милошевића и од увек су јавна предузећа ухљебљење партијаца,а и извор финансија партија.Толико су ми постале огавне све партије и партијци,да би их законом забранила!!!А то што кажете да неће нико одговарати за ове увећане рачуне,питала бих коме да одговарају?Владајућим?Смешно би било јер су они и иницијатори овакве шараде,све са смењивањима „одговорних“Тек је то шарада!Сви они би требало да одговарају овом народу,кад би се народ опсетио и пробудио!!!

    Sviđa mi se

  • jel ti čitaš bar tekst koji sam postaviš i sam bolduješ bitan deo: „Доказали смо да су трошкови ангажовања радника преко издвојених предузећа без којих не можемо да радимо, знатно већи него да су наши запослени“,..

   Sviđa mi se

 1. Биће ту још игранке ако се ускописти лепа Зока. Има да лете главе све до Бајатовића. А и он је готов, таман тамо до марта.

  Sviđa mi se

 2. Потрошачка корпа је шездесет хиљада, они траже педесет.

  Летос је гомила људи на плантажама у Бачкој и Срему провела месеце и нису примили ни динара. А ови из ЕПС-а хоће да добију још целу плату? Да ли је то правилно?

  Није правилно. Ти из ЕПС-а неће до добију још целу плату.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s