Prve žrtve Saše Radulovića

За разлику од синекураца,  међу ријалити радницима нема консензуса о предложеном Закону о раду..

sinecure

Познати ријалити пар Данијел Алибабић и Јована Николић Алибабић посвађали су се због фундаменталних разлика у мишљењима о новом Закону о раду који предлаже Министарство привреде републике Србије, сазнајемо из извора блиским Данијелу и Јовани.

Како се незванично сазнаје, Јована сматра да је предложени Закон о раду погубан по права радника.
– Мени се чини да је овако срочен закон о раду увод у неолиберални концепт капитализма, што је за мене потпуно недопустиво – каже Јована – Такав Закон о раду би погодовао само власницима капитала и предузећа јер би обезбедио јефтину радну снагу и додатно обесправио раднике који су већ и сада прилично експлоатисани од стране послодаваца – напомиње Јована.
– Не могу се реформе уводити овако насилно и без икакве јавне дебате. Данијелу сам могла да опростим све и свашта али не и његов став о овом Закону који ће нас претворити у колонију мултинационалних корпорација које само гледају профит на уштрб радника, не обазирући се на услове рада – закључује Јована.
Данијел са друге стране сматра да би „нешто морало да се мења уколико желимо да будемо земља која је конкурентна са светом“, и да ће „реформе бити од пресудне важности за брже привлачење инвестиција и за решавање судбине предузећа у реструктурирању и стечају“.
– Лично мислим да тренутна ситуација неодржива и да мора доћи до опсежних реформи. То се некима попут Јоване очигледно не свиђа пошто је васпитавана у једном систему који је фаворизовао социјализам и државни интервенционизам – наглашава Данијел.
– Сматрам да је тренутна ситуација неодржива и да ствари морају да се помере са мртве тачке на којој нас држе рецидиви прошлости и договорне економије. Тржисте рада захтева да радници и послодавци могу да се договоре и да обе стране буду заштицене од нетржисних елемената попут субвенционисаног пословања и буразерске економије. Паразити из такозваних синдиката штите своја нерадницка дупета а не раднике и то грађани морају да схвате. Ко ради добро а ради и на себи не треба да се плаши промена. Напротив. А на функционалном тржисту послодавци це зависити од добрих радника и то це бити њихова најбоља заштита поред основне коју Закон о раду свакако не укида, како малициозно намеце Јована – појаснио је свој став популарни певач.
Јован је изјавила да Данијел верује у мантру да ће се тржиште регулисати само од себе, иако га људско понашање кроз историју демантује.
– То би само довело до великог јаза између најбогатијих и најсиромашнијих, јер очигледно нису сви људи рођени у једнаким почетним позицијама и са једнаким предиспозицијама да успеју у животу – сматра Јована.
Данијел је након ове опаске нагласио да економија не преживљава тако што даје исту почетну основу и исту шансу за све, већ иста правила за све.
– Нико није рођен са истим предиспозицијама. Неко је уметник попут мене а неко рефлектора-жедна-аждаја. Немојмо се заваравати да смо сви једнаки, јер нисмо. То је очигледно на сваком кораку свакоме ко не хода кроз зивот са идејом да се само добро уда – рекао је Данијел.
Јована је нагласила да по новом Закону о раду и све учеснике ријалитија могу терати да раде више од осам сати дневно, што је недопустиво.

Незванично се сазнаје да ће овај брачни пар покушати да се помири организовањем серије дебата на којима ће расправљати о детаљима везаним за нови Закон о раду, али и о предложеним пензионим реформама, као и о новом Закону о стечају.

(Njuz net)

Advertisements

11 mišljenja na „Prve žrtve Saše Radulovića

 1. Иако је пренето са њуз нета, свој коментар на Радуловића и нови закон ћу дати овде. Прво, у потпуности сам пристрасан што се тиче овог предлога закона, тренутно се судим са претходном (приватном) фирмом која ме је јединог отпустила као технолошки вишак међу 500 радника, и то без икаквих примедби на мој рад, већ само на мој однос према генералном директору (усудио сам се да не пузим пред њим, већ сам му рекао да није у права када није био, а и питао ме је…). По новом закону би само добио шут у дупе, са тим да фирма не би морала никоме ништа ни да објашњава. Далеко од тога да ствари не треба мењати. Истина је да су нам синдикати катастрофални, да је у државним службама једно 150% вишка непотребних радника итд. Али давање одрешених руку „газдама“ у Србији, неће побољшати ништа од тога – напротив. Имао сам прилику на послу да разговарам са неколико шефића из Немачке, и они су били одушевљени либералним лупањем по платама радника у бившој фирми, које је тамо незамисливо. Не сумњам да би радо дошли овде када раднике претворимо у робове, али такође не видим како то може да помогне овом народу и држави?

  Sviđa mi se

  • Риба с главе смрди, али технички и било како друкчије мора да се чисти од репа. Проблем у Србији и са Србијанцима, што се чишћење увек до сада завршавало негде око предњих пераја, глава се обавезно оставља недирнута. За ово што предлаже министар потребан је најшири могући консензус кога нажалост неће бити све док ови синекурци на постану грђи пролетери од тебе и мене. А и након тога, кад се режим промени, исти они ће прво потрчати да наплате своје „страдање“ током кога нису могли да иду на летовања, да шаљу децу на језике и балет, итд. Тако да… Лоше нам се пише, а ваљда боље нисмо ни заслужили.

   Sviđa mi se

   • „За ово што предлаже министар потребан је најшири могући консензус кога нажалост неће бити све док ови синекурци на постану грђи пролетери од тебе и мене.“

    Тачно тако. Но добро, не постоји perptuum mobile тако да ће се овај систем на крају неминовно урушити. Тада ће им бити наметнути још гори услови. Но, не марим моје је да им кажем а они нек види…моја процена је да ћу ја и тада моћи добро да се продам, а они како им Бог да.

    Sviđa mi se

  • прво и прво није могао да отпусти као технички вишак само тебе… друго, у закону штошта и има, али судови су катастрофа . али сваки упоран је добио спор.. а одсада неће ни тога бити..на радост ДрПову „да комшији цркне крава“.. гледе синдиката.. они су за мене потпуна новост, наслушао сам се свакавих срања које понављају ДрП и МИша Бркић.. тек под старе дане сам имао посла с њима.. ја сам остао на послу само захваљујући синидкату… мооја искустава су више него повољна, чак сам запањен стручњошћу правника и економиста из синидката који нам пружају услуге..једина иснититуција која може да парира партиократама данас су синдикати кави су такви су, а моја искустзва су дијаметрално супротан не-искуствима Бркића и дрпића… уосталом ко је једини извео преко 10 000 људи на улице Београда и то левом руком, само као најаву – http://branali.blogspot.com/2013/09/blog-post_30.html?
   kad su tako mafuijaški i rrežimski zašto ih nema u medijima? kad si zadnji put video nekog i Nezavisnosti na TV?

   Sviđa mi se

   • „ја сам остао на послу само захваљујући синидкату“

    Brme, kad vec agitujes reci coveku jel moze i on u SBBu da postane poverenik Cankovog sindikata kako ne bi dobio otkaz, ili je tako nesto rezervisano samo za strucnjake. I drugo

    “ kad si zadnji put video nekog i Nezavisnosti na TV?“

    Ima nas koji gledamo TV iako nas za to ne placaju iz drzavnog budzeta; tako sam licno video tvog novog najboljeg druga Canka prekjuce kada je zajedno sa banditom Orbovicem harangirao za strajk ako Vuci ne smeni ministra, i juce kada je „otkrio“ kako su Arapi novi ZOR Srbiji nametnuli kao ultimatum da bi uleteli sa 3 mlrd necega.

    Sviđa mi se

   • “ jel moze i on u SBBu da postane poverenik Cankovog sindikata kako ne bi dobio otkaz“
    naravno da ne može Čankov sindikat je jedan od 24 000 odabranih .. ne može svako do 1 800 000 zaposlenih da uđe među milion odabranih (po Brkiću i drpiću)

    Sviđa mi se

   • ? Свашта да очекујем, али да ме убеђујеш да ми се није десило шта ми се десило нисам никако. Слободни су сви да провере, фирма је Фресениус Медикал Кер Србија, до данас је као технолошки вишак отпуштен 1 (ЈЕДАН), УНО, ОНЕ, … радник, по имену Ненад Булаја, а најсмешније је да је након мог отпуштања примљено још стотинак радника. Што се суда тиче, судим се ево две и по године, па ти види колико стрпљења и средстава треба да би се дошло до некакве правде (ако је уопште и буде). Тако да су у овој и оваквој држави упоран и мазохиста браћа рођена. Синдикат у фирми је бескористан. Рецимо да више од пет година нису у били стању да са менаџментом дођу до колективног уговора. А мој случај су само тужно посматрали, пошто нисам био члан, нису осетили потребу чак ни да питају о чему се ради. Тако да су синдикати у приватним фирмама тотално бескорисни, чији су не знам и не занима ме, знам да иза свих радника не стоја, а док то не постигну, ни говора о рекламираној репрезентативности. Да не помињем милионче незапослених који ни немају могућност било каквог заступања, иако су директно заинтересовани за радне процесе и запошљавање.

    Sviđa mi se

 2. imaš u mom tekstu koji sam turio šta piše u ZAKONU o tehnološkom višku… ne ubeđujem ja tebe nego ti kažem da tako nije smelo da se desi..ni po ovom zakonu.. . ovaj ili ok njega član Члан 179 тачка 9 постојећег Закона о раду „

  Sviđa mi se

  • Није смело… Сада ми је много лакше…НЕ РАДУЛОВИЋ, НЕ ЈЕДАН ЗАКОН, НЕ САМО СИНДИКАТИ, ЈЕДИНО ПРОМЕНА КОМПЛЕТНОГ СИСТЕМА ДОЛАЗИ У ОБЗИР, СВАКО КО СЕ ХВАТА САМО ЗА ЈЕДНУ СТВАР КОЈА ЊЕГА БОЛИ ЈЕ ИЛИ БУДАЛА ИЛИ НАМЕРНО РАСПЛИЊАВА ПРИЧУ.

   Sviđa mi se

 3. @Ненад Булаја
  Много је поједностављено описивање случаја. Мени је потпуно нејасно, какве везе и по ком основу запослени (усудио сам се да не пузим пред њим, већ сам му рекао да није у права када није био) може, да дође у било какву расправу и да доказује, да директор или власник НИЈЕ у праву. Одрекли смо се самоуправљања, а Ви би да расправљате са послодавцем ко је у праву? Овде нема никакве везе ни са једним законом, већ са свешћу о сопственом месту у предузећу. Да ли би Ви прихватили, да као власник фирме или директор саслушате и прихватите мишљење некога које је супротно од Вашег? Слутим, да би и Ви поступили на сличан начин, ако би дотични био упоран у доказивању сопствене „памети“. Нисте написали о чему се ради, али начелно и ја бих Вас отпустио. Можда бих нашао „стручнију“ форму, али би резултат сигурно био исти.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s