БрМ: ПРАВДА ЗА РАДУНА

БРАНКО РАДУН у апелу „Правда за Дилана“[i] написа: „Замислимо да се у Србији дешава нешто попут онога што се дешава у РХ – прогон ћирилице и масовно скандирање усташких слогана – каква би била реакција Брисела и Вашингтона.

– За неколико месеци париски суд ће покренути тужбу против америчког држављанина Роберта Алена Зимермана због ширења расне, националне и верске мржње. Дотични је светски познат као Боб Дилан, а тужила га је хрватска заједница у Француској, јер је стао у одбрану Срба, изјавом у француском магазину „Rolling Stones” из 2012. Он је о свом ангажману у покрету људских права у САД рекао: „Ако вам је Кју клукс клан у крви, црнци је могу осетити, чак и данас. Баш као што Јевреји могу осетити крв нациста и Срби крв Хрвата.”

– Хрватска заједница у Француској га тужи због упоређивања Хрвата са нацистима… Да ли Дилан може бити приморан да се извињава Хрватима или да плати одштету или пак да заглави и робију? Према француским законима који су осетљиви на тему „говора мржње”, то је врло могуће. Формално гледано, он је један народ упоредио с нацистима и расистима из ККК, а то је данас у ЕУ тешко допустиво.

– Дужност је сваког ко се бави историјском истином о геноциду над Србима у НДХ у Другом светском рату и о прогону крајишких Срба 1995. да помогне америчкој рок легенди да истраје на ономе што је изјавио.

– Нарочито је дужност Срба и српске владе да подрже Дилана на сваки начин у борби и за истину о Србима о којој се данас тако мало говори.

– Неко ће рећи да смо изгубили ратове, да смо после петог октобра постали протекторат и да нам није допуштено оно што се толерише Хрватској. Заиста, замислимо да се у Србији дешава нешто попут онога што се дешава у РХ – прогон ћирилице и масовно скандирање нацистичких усташких слогана „за дом спремни” – каква би била реакција Брисела и Вашингтона.“ готови цитати.

А истина је тако једноставна, тј. тако карактеристично супротна свему што је у овом тексту:

А) Говор мржње је ширење „идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања …некој раси, вери, нацији, етничкој групи“, дакле кадгод се појединци оптужују због припадности саме, независно од свог личног деловања и личних одговорности.

Б) у предметном исказу с једне стране су народи жртве геноцида – Афроамериканци, Јевреји и Срби, а с друге стране починиоци геноцида. Међутим, Дилан није означио Немце и Американце или белце као починиоце, већ Кју Клукс Клан и нацисте, који то и јесу. Да им је придодао и усташе, исказ би био коректан. Овако, многи Хрвати се могу осећати прозвани због припадности истом народу из чијег редова су били усташе, независно од личног деловања и ставова – рецимоТита, Стипе Шувара, Предрага Матвејевића, Игора Мандића. Бориса Дежуловића, Ведране Рудан, Дарка Рундека…

В) Дилан нити је стао у одбрану Срба нити се бори за истину о Србима, а нити се не бори – тема исказа је нешто сасвим друго –  људска права генерално. Нити се Хрватској, домовини Џоа Шимунића, драстично кажњеног од ФИФЕ и окрпљеној на пасја уста пред институцијама европске уније због ћирилице или заштите УДБИних убица, толерише нешто што је нама забрањено. Штавише нереформисање комунистичких тајних служби се НАМА итекако толерише (ево поново циркуса око убиства Ћурувије), као још много тога што нисмо урадили (реституција, лустрација…).

Г) Дужност сваког ко се бави историјском истином о геноциду над Србима у НДХ у Другом светском рату и о прогону крајишких Срба 1995. или било кога нормалног свакао НИЈЕ да помогне америчкој рок легенди да истраје на ономе што је изјавио, јер је тежина изјаве умањена описаном омашком (Хрвати уместо усташа), већ да се разјасни неспоразум, да би остала суштина и тежина.

В) Санкционисање говора мржње је углавном у супротности са начелом слободе изражавања. Наиме, сваки грађанин, па и Дилан, има права да има лоше мишљење о нпр. Хрватима у целини, не само о усташама, и да га изрази. Међутим, у предметном исказу очигледно није о томе реч, а још очигледније је да није у питању никакво позивање на насиље или дискриминацију према Хрватима. Те ће се Дилан највероватније лако одбранити и без помоћи коју призива Радун. „Дапаче“, „ка и вазда“ кад су срБски патриЈоте у питању, то би помогло само усташама да се наслађују у свом расизму.

Наравно и овде је неизоставан моменат патолошке заљубљености. „Све што усташа уради добро је“. Они бацају „рваЦке“ новце на глупости и бламажу, морамо „ома“ и ми наше  „срБске“.

[i] http://www.politika.rs/pogledi/Branko-Radun/Pravda-za-Dilana.sr.html

Advertisements

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s