Ратимир Вујачић УЗДРЖАВНИ БЛОК

Ако си већ социјалдемократа а немаш ни „с“ од изворног хуманизма и идеје радничког покрета, зашто онда не би могао бити и апстрактни државотворац

Image

„Иначе, тешко да могу да коментаришем било што у вези са ткз. државотворним блоком из простог разлога што још нико није јавно објаснио што се подразумјева под тим појмом. Док то неко јавно и озбиљно не објасни, све личи на неку нову продају магле на црногорској сцени. “ (Миодраг Лекић)

Није јак онај који то мора да доказује или објашњава. Тако је и са патриотизмом: то је једно господствено и ексклузивно увјерење, пак се једноставно има и усправно носи – поносно попут Армани одијела и кравате а не да се ружи, квари и труњи доказима, рационалним процедурама и рефлексијама. Тадијер то није онај прави, изворни, чисти, самоникли, непосредни, јединствени, собом обухваћени, једноставни и непоновљиви, па ако хоћете и небески изричај и надахнуће.

Патриота грмне „свијетло“ и буде свијетло. Треба ли ту неко додатно објашњење? Коме није јасно да држава сама од себе блиста и твори, тај никад неће постати СДП-државотворац. Неће се тај напутовати и нагледати Брисела и Вашингтона… Сплендида, Милочера, Северине и Светог Стефана .

Патриота је примарно прожет емоцијом и племенитим узбуђењем – види себе посвећеног и посве осјећајног – ту свједока и свједочанства другога не треба. Извиђај нека спроводе дангубе, безосјећајни мислиоци и политички философи. Они, мрчењаци, који ни у своје постојање нијесу сигурни, камоли у узвишене ентитете, док се не сјетују са Декартом и његовом школом. Њина свједочба нам заиста не треба – џабе се ките Европом и њеним Учењацима, од старе Грчке наовамо. На срећу државе и овог намученог народа то је једна неутицајна мањина и безначајна гласачка маса. Коју ће Кусовац и Беба расћерати везаних руку уз малу помоћ и акцију сарадника на терену. Па нек’ их спасу Аристотел и неоплатоничари.

Еммануел Кант (1724-1804)

Или чувени, препаметни – никад млади – критичар чистог ума, поштења и љепоте, чију смо двјестагодишњицу смрти претурили и обиљежили пригодним предавањима (Светозар, Часлав, Рифат, Ранко…) у оквиру прославе јубилеја АБ револуције. И припрема приступних преговора – к Европи, разумије се. Тај философ, члан Краљевске академије наука у Берлину, није мрдао даље од кућног прага, пак је немајући паметнија посла, посијао сјеме сумње у све небеске и земаљске ауторитете, тражећи од истих да издрже критику од стране разума и ума и положе рачун о разлогу свог постојања. Попут оног који је, још прије њега, оспорио и омаловажио оно што сви знамо – да је земља равна ка’ тепсија.

Шта рећи о најпотоњим његовим сљедбеницима у нашем малом али напредном мисту, осим да су пали под израван утицај, ако не самог професора из Кенигсберга а онда неокантоваца, Марбуршке школе, Франкфуртског круга…

Хвали се незнањем

„Понављам, не знам о чему се ради. Ево чекамо да нам неко објасни што значи државни патриотизам данас – борити се за правну државу и очистити државу од мафије или нешто друго“ – опет ће тврдоглаво М.Лекић, откривајући безнадежну затрованост западним гледиштима,рационализмом и философијом.

Ко год не падне очаран – или као покошен – милозвуком мехких сугласника у изванредној државотворној изведби предсједника СДП-а, тај је занаго захваћен логичким позитивизмом, англосаксонском философијом језика или лингвистичком науком Фердинанда де Сосира. Ништа није утјешније ако се ради о феномену незапосленог високошколца, обесправљеном раднику, тврдом на ушима грађанину или пензионеру са 140 еура пензије. Који су кукавички подлегли сивилу и тривијалности властите егзистенције. Пак су далеко од дугиних боја наше европеизације.

Државотворна метафизика

Ако си већ социјалдемократа а немаш ни „с“ од изворног хуманизма и идеје радничког покрета, зашто онда не би могао бити и апстрактни државотворац. (Кад једном обломиш језик –потље иде лакше). Бавећи се опсјенарством, предсједник СДП-а користи ријетке тренутке истине свог политичког дјеловања да плете идеологијски привид властите државотворности. Увјежбава цијепање свијести, док почне изгледати нормалним да државотворство, прије њега језик наде, постане идеологијски зид иза којега ишчезавају све наде и перспективе овог народа.

http://www.vijesti.me

Advertisements

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s