ПРИМЕР ДЕМОЦИДА

Ужички ЕПС одлучан је да исече струју потпуно неопокретној и слепој девојци Дорис Бошњаковић! 

– Добро, месечно не троше више од 4.000 динара, нема „енормне“ потрошње, али, силне се камате нагомилале!

– Наредних дана ће нам искључити струју, ја ћу поново морати да вратим жице. Како да пустим да ми дете умре? 

– Заплениће нам ствари, безвредне, па ће на ред убрзо доћи и наш стан. 

ово нема чак ни у – Хрватској: „Грађани једно морају схватити, неће се никако опраштати богатима, нити онима који су погрешно улагали, само онима којима некретнина значи живот…“никоме нећемо оставити имовину, само ону која му значи живот и ако станује у њој“. „, 

Image

Израчунали су да им са каматама дугују пола милиона динара…

Ужичанка Дорис Бошњаковић (22) потпуно је непокретна. Од рођења је слепа. Услед церебралне парализе болује од тешког облика епилепсије. Дуже од две деценије кревет је њен дом, а свака топла реч самохране мајке Славице њено срце испуни радошћу какву познају само мала деца. Зато се смеје и без трунке сумње каже: Ја сам срећна!

Изненада, са степеништа испред њеног стана допире бат нечијих корака. Преостали живи неурони дивљају, епилептични напад почиње јер је у спољашњем свету неко отворио врата пакла, смрт је на прагу: у ходнику, без трунке милости, радници ЕПС „секу“ јој струју! Она губи свест, језик пада дубоко у грло, зуби га кидају, пена и крв се сливају на белу постељину…

Испред врата стана у ужичком насељу Крчагово, радници ЕПС одлучни да сачувају „енергетску стабилност државе“ комшијама који моле за мало милости показују налог за мрак и неплаћене рачуне. Ређају аргументе: Еј, бре, више од пола милиона динара дугује! Добро, месечно не троше више од 4.000 динара, нема „енормне“ потрошње, али, силне се камате нагомилале!

Праг људскости и разума

Комшије бране праг људскости и разума: Дорис је имала недавно две тешке операције, очекују је још две наредних дана! У њеној соби температура мора увек да буде на 30. подеоку, због болести, ево вам доказа из болнице! Па, децембар је. Где ће са скупим лековима ако фрижидер стане? О Дорис брине самохрана мајка, она уз своје дете мора да буде 24 часа, нема могућност да напушта стан, а камоли да се запосли. Откуд им онда паре? Знате ли да оброке узимају из народне кухиње? Па, људи, они живе од укупно 40.000 динара месечно, од социјалне помоћи и додатка, а само лекови и пелене више коштају… Зар не схватате да је дуг ненаплатив, и да је ово за Дорис крај?

Прошло је десет минута. Дорис се буди, у ходнику је мук, а мајка јој говори како је живот у ствари – леп. Радници ЕПС су отишли, псујући наглас шефове који су их овамо послали. Овог пута нису „исекли“ струју, али знају да ће их шефови већ сутра вратити да посао обаве. Све по закону. Закон, међутим, познаје и крајњу нужду у одбрани живота и здравља: сваког пута када су „секли“, мајка је ишчупане жице враћала на место! Суд крајњу, нужну одбрану – није уважио.

– Чудно је то. Да бих ја још мало поживела, моја мајка је морала да постане криминалац. Ако неко зна шта смо друго и боље могле учинити да се спасемо, преклињем нека нам каже – говори Дорис.

Детету је жао мајке, а мајци детета. Две жене немају никакву заштиту.

Наредних дана ће нам искључити струју, ја ћу поново морати да вратим жице. Како да пустим да ми дете умре? Шта бисте урадили ви? Онда ћу морати на издржавање затворске казне. Заплениће нам ствари, безвредне, па ће на ред убрзо доћи и наш стан. Немогућност да платим дуг, све тужбе које стижу свакодневно и ту безизлазност више не можемо да издржимо – каже Славица, да Дорис не чује. – Ми смо осуђенице на смрт.

http://www.kurir-info.rs

„Грађани једно морају схватити, неће се никако опраштати богатима, нити онима који су погрешно улагали, само онима којима некретнина значи живот“,

Na opasku da oni radnici koji plaćaju poreze i redovito podmiruju dugove ovom mjerom ispadaju bedaci, Linić je kazao kako „na žalost, to je sudbina“, te pojasnio da „никоме нећемо оставити имовину, само ону која му значи живот и ако станује у њој“. 

„Mi negdje sad očekujemo oduzimanje preko 15.000 automobila, par tisuća brodica i jahti, sve smo to pripremili za iduću godinu na ime neplaćenih obveza“, kazao je Linić. 

Najavio je i da neće biti daljnjeg smanjivanja plaća i mirovina, ali da če se neki projekti smanjiti i da će se možda ići na smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru. Kazao je i da će Vlada u 2014. nadoknaditi ono što su izgubili u 2013. godini.

http://danas.net.hr/hrvatska/linic-ocekujemo-oduzimanje-preko-15000-auta-i-par-tisuca-brodica-i-jahti

Advertisements

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s