Ружа Ћирковић: Ходорковски

или

Добро је бити бивши комсомолац

korupcija

Европска сензација број један прошле недеље је било помиловање руског олигарха Михаила Ходорковског после десет година боравка у казненичкој колонији Сегеже, или логору на граници са Финском, како воле да истичу на Западу, а само осам месеци пре него што је истекла казна на коју је осуђен по два казнена дела и док му је над главом висила опасност да буде оптужен за још једно, треће кривично дело у вези са пословањем у међувремену разбијене нафтне империје Јукос, чији је био већински власник.

Ослобађање је било потпуно изненађење за све сем за руског председника Владимира Путина што само по себи говори о природи руског политичког система мада овакви изненадни политички обрти у случајевима које је узела под своје и међународна политика нису ни другде реткост. Изненадно ослобађање пратили су и други преседани: немачкој посади приватне цесне 525, коју је обезбедио Ханс Дитрих Геншер, дозвољено је да без руских виза слети у Санкт Петербург, покупи Ходорковског и врати се у Берлин, а самом Ходорковском је тек по приспећу на берлински аеродром Тегел у пасош ударена једногодишња Шенгенска виза. Централна питања свих коментара посвећених овом догађају су:
Колико је ослобађање Ходорковског коштало и ко ће се од њега највише овајдити.

Мој је закључак: све користи су краткорочне сем оне која се тиче руско-немачких односа. Александар Рар, експерт за Русији и саветник бившег немачког министра иностраних послова, либерала Ханса Дитриха Геншера рекао је: „Најзад није реч ни о чему мањем него што је будућност немачко-руских односа“ и Геншеров успех показује да „Немачка у Москви још има канале које Британци и Американци немају“. Наиме, за ослобађање Ходорковског на Западу су се залагали многи, само је Немцима, истакнута је и улога подршке канцеларке Ангеле Меркел, дато да у представи са његовим (у последњем тренутку)ослобађањем учествују.

У тренутку хапшења богатство тада 40-годишњег Ходорковског процењивало се на око 8 милијарди долара. Он је у затвору лежао углавном због оптужби о утаји пореза и прања новца. Европски суд за људска права пресудио је да су током поступка против Ходорковског кршена његова законска права, али није пресудио и да је сам поступак политички. Међутим, Запад је и у прошлонедељним коментарима наставио да инсистира на политичким мотивима за десетогодишње робијање Ходорковског док се порекло његовог богатства и основаности оптужби у коментарима уопште не помињу. Тек и Путин и Геншер су истакли да су разлози за њихове улоге у овом помиловању „чисто хуманитарне природе“, док је сам Ходорковски у писаној изјави потврдио да је 12. новембра поднео молбу за помиловање и да му није постављан услов да написмено призна кривицу. Ходорковски је током протеклих година дао силне паре на најбоље светске адвокате и лобистичке фирме и, ако ништа друго, пошло му је за руком да грубо питање да ли је он покрао руску државу и народ не само падне у други план него да се нигде више и не поставља. Да је Ходорковски заузимао значајно место и у комунистичкој номенклатури као и Путин, он у комсомолској, Путин у КГБ-овској, помиње у посебно оштрим коментарима само француски Монд. Зашто се лобирање Ходорковског на Западу тако добро примило објаснио је својевремено он сам: „Олигархијски систем бољи је него диктатура. Током хиљада година ми смо живели у једној робовласничкој држави. И верујемо сами да постоји само цар, а да смо сви ми остали само лакеји“.

Мада су написане многе анализе о томе како је Владимир Путин операцијом Ходорковски ставио на своје место све руске олигархе чије је богатство настало за време Јељцинове криминалне приватизације, француски Монд и то негира и тврди да је у Русији само дошло до смене олигарха: оне Јељцинове заменили су нови са пореклом у КГБ-у и Путиновом родном месту Санкт Петербургу!

 Може се претпоставити да ће гледање на учешће политичара на Зимској олимпијади у Сочију, у коју је слупано 50 милијарди евра, у бар делу заопадноевропске јавности сада бити битно промењено. Што је краткорочан, али врло важан добитак за Путина. Ослобађајући Ходорковског осам месеци пре него што би он и иначе био на слободи и у оквиру амнестије двадесетак хиљада људи, Владимир Путин томе важном циљу није много жртвовао. Мада посебно француски коментатори виде да он у Русији седи на бурету политичких и економских напетости, после овогодишњих успеха на међународном плану – Сирија, Иран, Украјина – Путин је овим демонстрирао нов ниво самоуверености – може му се и да ослободи Ходорковског. Колико овај олигарх још има од свога богатства такође је за западну јавност занимљива тема. Он сам је рекао да би и сам волео то да зна, руски медији процењују да се ради о 200 милиона евра, Ходорковски није свратио да пресвуче и освежи у соби од 50-так евра која му је резервисана у хотелу у близини затвора него је одмах запалио у берлински Адлтон у коме је СТАНДАРДНА цена за ноћ 2925 евра, жена са троје деце живи му у Швајцарској, син из првог брака у Америци. Естонски народњаци у Европском парламенту оценили су да је он током протеклих десет година постао велики политички потенцијал и да је сад питање како ће бити искоришћен, он је признао да је потписао обавезу да се више неће бавити политиком, али тај је потпис правно наравно неодржив.

И најзад, у чему је за Запад разлика између Ходорковског, Јулије Тимошенко и нашег Мирослава Мишковића?

(Нови Стандард/Данас)

Advertisements

7 mišljenja na „Ружа Ћирковић: Ходорковски

 1. Reblogged this on BELEŽNICA and commented:
  Ходорковски је током протеклих година дао силне паре на најбоље светске адвокате и лобистичке фирме и, ако ништа друго, пошло му је за руком да грубо питање да ли је он покрао руску државу и народ не само падне у други план него да се нигде више и не поставља. Да је Ходорковски заузимао значајно место и у комунистичкој номенклатури као и Путин, он у комсомолској, Путин у КГБ-овској, помиње у посебно оштрим коментарима само француски Монд. Зашто се лобирање Ходорковског на Западу тако добро примило објаснио је својевремено он сам: „Олигархијски систем бољи је него диктатура. Током хиљада година ми смо живели у једној робовласничкој држави. И верујемо сами да постоји само цар, а да смо сви ми остали само лакеји“.

  Sviđa mi se

  • Љиљо, мени не значи много да ли ме гњави неколико олигарха или само један цар. Потпуна слобода мој је идеал, дакле – борба за што више слободе сваког појединца. Верујем да се ово баш и не уклапа у текстове које пишем, али само на први поглед. наиме, да би у несавршеном друштву где царују ниске страсти и нагони било каква слобода могла да буде могућа, неопходно је устројити институције, донети законе и строго их се придржавати. Само тако, након много генерација стасалих и скончалих у оквиру задатих норми (пресликаних из природе, на пр. лав убија да би јео а не јер има садистичке нагоне и жељу за згртањем) биће могуће друштво слободних. Наравно да је ово у домену утопије, али својевремено је утопија била и да гвожђе може да плива или човек да лети, зар не?

   Sviđa mi se

   • slazem se sa vama gotovo u potpunosti. U ovom delu teksta koji sam citirala prethodno, dat je jednostavan i jasan odgovor zasto masa, narod, po automatizmu veruje autoritetu, drzavi, vladaru… Tesko je razbiti dogmu da na celo drzave moze da dodje musavi usranko

    Sviđa mi se

  • Управо тако.

   „Љиљо, мени не значи много да ли ме гњави неколико олигарха или само један цар.“

   Постоји ту мала разлика, која уме и да се повећа. Цитат из другог текста:

   „Милијун долара у Русији је добар новац, за њега можете купити стан у Москви, али милијарда долара није новац, то је симбол моћи и значка на реверу коју предсједник може скинути кад год хоће.“

   Страшно, сирота олигархија. Тако недемократски!

   Скидање те значке је ограничено на конкуренцију, А НЕ НА КОНКУРЕНЦИЈУ КОНКУРЕНЦИЈИ. У ситуацији када постоји безброј царева, долазимо у позицију да нам исти скидају значку од двеста евра месечно. Ако мислите да је цару, или политкоректно диктатору, у интересу да му конкуренти јачају тако што ваде маст испошћеном плебсу, онда се варате.

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s