DMITROVANJE, IZMENA I DOPUNA (ANEKS)

u akciji etničkog čišćenja Albanaca iz Podujeva, ubila je 14 članova porodice Bogujevci i Durići. Ubijeno je sedmoro dece i sedam žena.

СЕДМОРО ДЕЦЕ И  СЕДАМ ЖЕНА!!!

Oni su  umetnici, a uz to i preživela deca masakra koji je izvela zvanična formacija Republike Srbije.

Oni su i pored svega što su preživeli došli i nama dali deo sebe.

Dali su nam veliki deo sebe, iako su im, onaj drugi deo njih, zauvek oduzeli zlikovci u ime ove države i ovog naroda.

Neposredni izvršioci tretirani su kao odmetnici izvan kontrole. Akteri i saučesnici režima koji je sprovodio etničko čišćenje na Kosovu u klimi društvene prihvatljivosti i već potvrđene nekažnjivosti za zločine u Hrvatskoj i Bosni – nikada nisu ni lustrirani.

 Dačić je podsetio da su počinioci ovog zločina osuđeni: „To nisu učinili u ime Srbije niti ih je za to neko ovlastio“,

Image

Gledam naslove po mnogim medijima na temu izložbe Bogujevci i suočavam se po milijarditi put sa neprofesionalizmom, diskriminacijom i saučesništvom u kriminalnim radnjama.

Dakle, dragi profesionalni novinari, čija deca takođe žive u ovoj zemlji koju oblikujete:

Ovo NIJE albanska izložba, već izložba troje umetnika koji se zovu Jehona, Saranda i Fatos Bogujevci.

Ovo NIJE izložba o albanskim žrtvama, već o žrtvama kao takvima, a na primeru njihove sopstvene.

Žrtve su žrtve bez obzira na etničku pripadnost. Osim ako ne mislite drugačije? I za Škorpione ovo nisu bili žene, deca i nevine žrtve, već korov koji treba iskoreniti – čišćenje.

Njih troje su etnički Albanci, ali mogli su da budu i Libanci, Kubanci, vanzemljanci… To je najmanje važno.

Važno je da je pored ostalih gradova čak i Beogradu, a narodu ubica njihove porodice, poklonjeno jedno više nego dragoceno umetničko, a rekao bih i životno delo. Doslovce.

Dakle, otvorena je izložba sa veoma ozbiljnom angažovanom umetnošću koja je našem sopstvenom lečenju više nego potrebna.

Oni su dakle umetnici, a uz to i preživela deca masakra koji je izvela zvanična formacija Republike Srbije.

Oni su i pored svega što su preživeli došli i nama dali deo sebe.

Dali su nam veliki deo sebe, iako su im, onaj drugi deo njih, zauvek oduzeli zlikovci u ime ove države i ovog naroda.

Ovi mladi ljudi smogli su snage da se izbore sa svim ličnim tragedijama, da se školuju i u okviru svoje profesije bore za dobro svih nas. Iako su Albanci.

Mogli biste i vi to isto da probate. Iako ste Srbi ili šta već…
Facebook, 19.12.2013.

www.predragstakic.com

—————-

28. marta 1999. godine jedinica rezervnog sastava MUP-a Republike Srbije „Škorpioni“, u akciji etničkog čišćenja Albanaca iz Podujeva, ubila je 14 članova porodice Bogujevci i Durići. Ubijeno je sedmoro dece i sedam žena: Shpetim (1989) i Shpend (1986), sinovi Safeta Bogujevci, njegova supruga Sala (1960), Nora (1984), ćerka Seljatina Bogujevci, njegova supruga Shefkate (1956), Shehide Bogujevci (1932), Nefise Bogujevci Llugaliu (1945), sestra Seljatina i Safeta, njena snaja Fezdrije Llugialiu (1978), Dafina (1990), Arber (1992), Mimoza (1995) i Albin (1997), deca Envera Durićija, Fitnete (1963), Enverova supruga i Isma (1930), Enverova majka. Najstarija žrtva imala je 69 godina, a najmlađa dve.

Petoro dece preživelo je zločin uz teške povrede – Saranda (1985), Safetova ćerka, i Seljatinova deca Fatos (1986), Jehona (1988), Lirie (1990) i Genc (1993).

Prva presuda za ovaj zločin doneta je u Beogradu 2005. protiv pripadnika „Škorpiona“ Saša Cvjetana, koji je pravnosnažno osuđen na 20 godina zatvora. Četiri godine kasnije, pravosnažnom presudom osuđeni su pripadnici „Škorpiona“ Željko Đukić, Dragan Medić i Dragan Borojević na po 20 godina zatvora, i Miodrag Šolaja na 15 godina zatvora. Preživela deca svedočila su u svakom postupku.

Nikada nije pokrenuta istraga kojom bi se utvrdila komandna odgovornost i eventualna krivica za direktno naređenje i organizaciju zločina. Neposredni izvršioci tretirani su kao odmetnici izvan kontrole. Akteri i saučesnici režima koji je sprovodio etničko čišćenje na Kosovu u klimi društvene prihvatljivosti i već potvrđene nekažnjivosti za zločine u Hrvatskoj i Bosni – nikada nisu ni lustrirani.

Ivica Dačić, srpski premijer i ministar policije. Nekadašnji visoki funkcioner Miloševićeve partije (1992-2000) kazao je da su se on i vicepremijer Aleksandar Vučić, nekadašnji ministar za informisanje u vladi narodnog jedinstva (1998-2000), zajedno „založili da ta izložba bude održana“

 Dačić je podsetio da su počinioci ovog zločina osuđeni: „To nisu učinili u ime Srbije niti ih je za to neko ovlastio“, zaključio je premijer i izrazio saučesće „svim žrtvama“.

Dačić je još rekao i to da je „umesto izvinjenja mnogo važnije da svi koji su počinili zločine, na bilo kojoj strani, za to odgovaraju.“

http://pescanik.net/

Advertisements

14 mišljenja na „DMITROVANJE, IZMENA I DOPUNA (ANEKS)

 1. Sve sto je napisano razumem i slazem se, nerazumem samo da uvek ima neki „nas“ pametnjakovic koji se nadje da agituje za „protivnicku“ stranu ovako otvoreno. To samo mi Srbi izgleda znamo da radimo, pogledajte okolo u „komsijskim“ medijima, NIKADA necete naci nekoga ko daje AUTOGOLOVE.
  Inace do sada BranaDelMar je izgledao sasvim normalno…
  Pozdrav,

  Sviđa mi se

  • разлика између вас и мене је дефинитивно што се мени србијанци свиђају више од комшија и не бих никако да се и ми претворимо у комшије.. а ви (у множини) сте дефинитивно заљубљени у комшије и завидите им на оном што је по мени идиотизам .. Дмитровић је једноставно продукт хрватске културе, веома је некомпатибилна са србијанским традицијама, које темељно не разуме, а соли нам памет намасно плаћен од партиократије и УДБи и шта већ… а ја овде те традиције баш и не желим и борићу се против њих увек…

   Sviđa mi se

   • да ниси бежо са часа историје знао би ко је победио у свим ратовима ..још од Атине и Спарте па надаље

    Sviđa mi se

   • У школи сам имао разне двојке и тројке из биологије, математике, хемије…, али из историје увек петака, додуше, када сам пробао деведесетих да упишем Филозофски -историја – убиле су ме те исте двојке и тројке на које нисам обраћао пажњу, но пријемни сам урадио одлично… џабе 🙂 . Тако да то око историје ти не стоји баш, али није ни битно за овај наш мали “рат“.

    Sviđa mi se

   • „још од Атине и Спарте па надаље“

    Па добро, и ко је победио и у Пелопонеском рату?
    Ја бих рекао Дејанови…

    🙂

    Sviđa mi se

   • лако им је кад се боре између себе – ко Наташа Кандић с Дверјанима, али с нама увек пукну.а увек чачкају први

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s