Слободан Петковић ЈАСНО О ЈАСНОМ

Географски положај је историјска константа, док је стратешки значај врло променљив.

 обе стране се боре да привуку Украјину у своје наручје. Насупрот томе, интерес Запада да Србија уђе у ЕУ је минималан, док је интерес Русије само да се спречи наш улазак у НАТО.

То је данашња жалосна позиција Србије у Европи

Image

Oчигледна је разлика између географског положаја и геостратешког значаја једне земље. Географски положај је историјска константа, док је стратешки значај врло променљив. Опет је Србија добар пример. После слома совјетског блока и распада СФРЈ, геостратешки значај Србије се драстично променио. Томе је посебно допринео процес заокруживања Русије државама ЕУ и НАТО (ту још само фали Украјина). С губитком Косова, стратешки значај Србије је сведен на минимум. Додуше, још нисмо потпуно окружени државама НАТО, али излази према Македонији и БиХ нису велика утеха.

Преговори о уласку Србије у ЕУ најбоље показују какав је геостратешки значај Србије и њена садашња позиција. Нема краја притисцима и уценама. Поређењу са Украјином можда нема места, јер је она много већа земља, али тај пример показује огроман значај геостратешког положаја, како за Русију, тако и за Запад. Отуда се обе стране боре да привуку Украјину у своје наручје. Насупрот томе, интерес Запада да Србија уђе у ЕУ је минималан, док је интерес Русије само да се спречи наш улазак у НАТО.

То је данашња жалосна позиција Србије у Европи, с којом се морамо помирити. С тим што историја показује да се позиције појединих држава мењају. Економски опоравак, побољшање политичког уређења земљеи окретање ка потенцијалним савезницима и партнерима на свим континентима сигурно могу допринети јачању угледа и повећању геостратешког значаја Србије.

Професор универзитета

http://www.politika.rs

 
 
Advertisements

Jedno mišljenje na „Слободан Петковић ЈАСНО О ЈАСНОМ

  1. укратко стратешки значај Србије постао је безначај, изласком из НАТО пакта, 1990… од љубимца постала је непријатељ и показна вежба како пролазе издајници.. врло просто, и Срби би тако према својим дојучерашњим савезницима…
    САД врло добор зна да Шиптари и Хрвати ни близу нису толико поуздани какви су били Срби, командни брод НАТО су дали на управу црногорској морнарици.. па су присиљени да држе своју војску на тлу Србије.. .
    какав је објективни интерес Русије да не уђемо у НАТО, осим ината, то ми је недокучиво..

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s