свети Никола, дан (не)сагласја са Борисом Беговићем

руска привреда је, углавном, комбинација масовног ослањања на природне ресурсе,. А све остало – мора да се штити да би опстало.

све је то кратког даха. Русија је слаба економски и крхка демографски. И ништа се не дешава што би указивало на оптимизам на том плану – напротив, уљуљкана је  још увек високим ценама сировина

Нема ту никакве визије, никакве слике Русије за педесетак година, никаквог плана за генерације које долазе, никакве политичке величине, још мање мудрости.

не треба тражити политичке, још мање људске врлине тамо где их нема. Велика Русија, највише због ње саме, заслужује, ипак, нешто боље. Далеко боље!

logokomunista 

Признање, не оно Артура Лондона из 1951. године, описано у истоименој књизи, него Владимира Владимировича Путна с краја 2013. Једноставно, Путин је рекао, а „Политика“ пренела, да би украјинско потписивање трговинског споразума са ЕУ представљало „велику претњу“ руској привреди, будући да би то „преплавило Русију производима из ЕУ“. Сјајно, сада бар знамо шта о снази руске привреде мисли онај који ту привреду и целу Русију води као сопствено предузеће.

Идемо редом. Данашња озбиљна руска привреда је, углавном, комбинација масовног ослањања на природне ресурсе, слабо унапређених остатака онога што је створено у Совјетском Савезу (војноваздухопловна и васионска индустрија) и нешто мало онога што је настало после његовог распада (попут Касперског). То је оно што је конкурентно у светским размерама. А све остало – мора да се штити да би опстало.

Није спољнотрговинска заштита, против чијег укидања је дигао глас Владимир Владимирович, заштита домаћег тржишта, већ заштита домаћих неефикасних предузећа. Некад, у доба социјализма, то су били социјалистички гиганти, а данас су то приватне фирме олигарха. Њих штити Путин, човек који је вештом пропагандом успео да стекне ореол борца против олигарха. Колико видим, осим Березовског, који је напустио Русију, и Ходорковског, који то није успео, сви су остали живо и здраво. Својом изјавом председник Путин је јасно показао да ту нема намеру ништа да мења.

Занимљиво је, међутим, да за забринутост коју је изнео нема неког нарочитог основа. Наиме, постоје многа институционална решења која могу да предупреде да производи из ЕУ преплаве Русију. Ко је видео наш споразум о слободној трговини са Русијом зна колико ту мало има слободе. Међутим, Путин је овом изјавом показао најмање две ствари. Прво, да му није стало до благостања становника Русије. Коме је у интересу да Русију преплаве производи из ЕУ или било одакле? Руским потрошачима, тј. свима онима који ће имати бољу и разноврснију понуду. Политички гледано, руском бирачком телу. Али очигледно је да председник Путин не мисли претерано о благостању тог бирачког тела, већ се узда у друге механизме останка на власти. Друго, да је мајстор „дезинформације“. То је наравно својствено једном (тајном) полицајцу, човеку који је потекао из КГБ-а, организације по којој је моделирана домаћа Удба. Све ми се нешто чини да и није највећа брига руске политичке елите тај увоз из ЕУ, него да се овде у ствари ради о стратешком разигравању у погледу Украјине. На моје питање због чега Русија не жели Украјину у ЕУ и НАТО, један мој саговорник из руске политичке елите ми је у четири ока рекао јасно и гласно: „Зато што је Украјина – Русија! Оно што је за вас Косово, то је за нас Украјина!“

Имам разумевања за овај став – сматрам да је он у потпуности легитиман. И никако не видим због чега би се од њега бежало у питања слободне трговине. Али КГБ традиција говори супротно – „маскировка“ збуњује непријатеље, а непријатељи су сви они који се с нама не слажу, што код куће, што у иностранству. Својим кагебеовским стилом, Путин је успео да врати Русију на политичку карту света. У томе му је помогла сјајна руска дипломатија, такође наслеђена од Совјетског Савеза, у којој просперирају врхунски професионалци попут Сергеја Лаврова, а не рециклирани поражени председнички кандидати, што је постао обичај у САД. Међутим, све је то кратког даха. Русија је слаба економски и крхка демографски. И ништа се не дешава што би указивало на оптимизам на том плану – напротив, уљуљкана још увек високим ценама сировина, руска политичка елита не мисли да било шта треба да се промени. Први човек те елите још мање. Нема ту никакве визије, никакве слике Русије за педесетак година, никаквог плана за генерације које долазе, никакве политичке величине, још мање мудрости. Има само одличне политичке тактике, вештог скривања намераваних потеза и делотворне пропаганде којом је створио слику о себи као о непоколебљивом човеку.

У ери све мање талентованих и још мање живописних политичара који избијају на врх у развијеним земљама, које ефективно воде деполитизоване државне службе, што се нарочито односи на Европску унију, многи су, не само у Србији, постали путинољупци. У Србији то није изненађење, нарочито када се узме у обзир како се Запад односио према нама у последњих двадесетак година и легитимна потреба да имамо великог савезника. Ипак, не треба тражити политичке, још мање људске врлине тамо где их нема. Велика Русија, највише због ње саме, заслужује, ипак, нешто боље. Далеко боље!

Професор Правног факултета Универзитета у Београду

http://www.politika.rs

СТИЖЕ БРЗИ ОДГОВОР:

Владимир Ј. Конечни

„Благодети” слободног тржишта и утицај засићења ЕУ робом по цене и рационални избор су видљиви у Србији – све је скупље него у Бечу. Главни разлози су недостатак слободне конкуренције, вишеслојна медиокритетност и ендемска корумпираност друштва у Србији (укључујући „науку” и „универзитете”), мада она постоји и у нпр. Хрватској. Сасвим је јасно да неконтролисани уплив наизглед јефтиније робе не гарантује аутоматски виши животни стандард за огромну већину становништва.

У чланку професора Беговића (Погледи, 18.12.2013), озбиљна економска оцена односа ЕУ и Руске Федерације је минимална, а такође није присутна објективна анализа удела економских и потрошачких фактора у гигантској геополитичкој игри САД против свих, и против истовремених коалиција неколико земаља (Бржежински), у којима добитник добија све, а губитник ништа. В. В. Путин добро зна у којој је мери Руска Федерација корумпирана (мада може да укаже да постоји и државно спонзорисана корупција у САД, и то на трилионско-доларском нивоу).

Он такође зна да је потрошачки недовољно образовано становништво лако залудети наизглед јефтиним, лошим производима у којима је све у паковању и реклами. Знајући то, чини шта може, економским средствима, продајући гас Украјини по нижој цени и дајући кредите да би зауставио војно-територијални продор САД, чији је ЕУ послушни економски контингент (за свој профит – бакшиш), у историјско предворје Русије.

Чудно је занемарити у било каквој анализи да су војне базе и ракетна постројења САД постављени од северноисточне Европе у полукругу до Јапана и Јужне Кореје (узгред буди речено, војно присуство САД у неких 90 земаља у свету). Путин и било ко други на челу Руске Федерације схвата да САД у свим својим contingency plans види Русију као непријатеља кога треба, раније или касније, уништити или неутрализовати или „јељцинирати”, тако да би америчке мегакомпаније које финансирају америчке председничке изборе добиле концесије за руски петролеј, гас и драгоцене минерале будзашто.

Све ово је општепознато. Поставља се питање зашто професор Беговић дозвољава себи да пише о председнику неке земље као о некоме чије је „признање” коначно дато, некоме „коме није стало до благостања становника Русије”.

Политика то дозвољава Борису Беговићу, који је на интернету представљен као један од „аутора” овог листа. Замислите да Милан Мишић напише да Бараку Обами није стало до благостања становника Америке јер није ништа учинио да укине прислушкивање свих становника САД.

Аутор је професор Калифорнијског универзита у Сан Дијегу и Београдског универзитета.

http://www.nspm.rs

 

глас срБства:

ŠTA NAS SNAĐE | 18/12/2013 16:07

Tvrdnje g.Begovića, da je „Rusija ekonomski slaba i krhka demografski“, da Putin ogromnu Rusiju „vodi kao sopstveno preduzeće“, i da od ruske privrede ništa (osim sirovina vojne i vazduhoplovne industrije i Kasperskog, nije konkurentno na zapadu, stvarno spadaju u nečuvene domete srpskog novinarstva (i profesorskog kadra BU). Od kada čitam „Politiku“ (od 1968g, kao gimanazijalac), čini mi se da maliciozniji i lošiji članak nisam nikada pročitao. Da li je uopšte g. Begović bio u Rusiji poslednjih godina? Šta to od kompletne svetske industrije potrošnih dobara, nema da se kupi u Rusiji? Kako danas izgledaju gradovi u Sibiru i Dalekom istoku? Kako izgledaju ruski tržni centri? Koja je prosečna plata u Rusiji? Kako štite natalitet?

slučajni čitalac | 18/12/2013 16:12

E moja deco, šta li vi naučite na fakultetu, kada vaš profesor napiše ovakav članak, bez imalo pokrića, ekonomskih pokazatelja, bez ikakve analitike?

ostap bender | 18/12/2013 16:55

Ccovek sa titulom profesora fakulteta morao bi pre svega da bude objektivan, potom da svoje stavove i tvrdnje potkrepi ccinjenicama, jer edukuje mlade ljude, a potom, ne manje znaccajno , da vodi raccuna da ne nanosi štetu interesima sopstvene drzzave, što ovim neccuvenim tekstom upravo ccini! Jer, njegovo pisanije se mozze okarakterisati ccak i kao jezik mrzznje! 

radim u rusiji | 18/12/2013 17:00

gospodin begovic bi morao da proseta rusijom i vidi snabsevenost robom siroke potrosnje i upozna sadasnji nacin zivota njenih geadjana pre nego sto napise ovakav tekst.

vlada petrović | 18/12/2013 18:03

Neverovatno je sa kakvom nepodnošljivom lakoćom, jedan profesor, interesno orijentisane liberalne orijentacije, sa tako malo poštovanja govori o jednoj velikoj zemlji i njenom predsedniku.

Milos M. | 18/12/2013 18:17

Ako se nešto Begoviću ne može prebaciti, to je „zaslepljenost“ Evropskom unijom – čovek je mnogo puta, vrlo javno, govorio protiv članstva i o alternativnim rešenjima. Ne mislim da je to pametan predlog, ali vredi reći čisto da ne bude zabune.

Komentari su uglavnom usmereni ili na diskreditovanje njega lično zbog EU ili zbog „nepoštovanja“ prema Rusiji i Vladimiru Putinu. Na stranu sada zašto ljudi osećaju da se o Putinu mora pisati sa dubokim poštovanjem, a da je slučajno reč o Obami, Merkelovoj ili ne daj bože Klintonu ne smem da zamislim kakav bi rečnik ti isti ljudi koristili – nijedan komentar ni ne pokušava da obori Begovićevu argumentaciju. Prosto, jer je to nemoguće u ovom konkretnom slučaju.

Šta znači šljašteći tržni centar i dostupnost uvoznih proizvoda u Rusiji? Evo, imamo i mi lepe tržne centre i može svašta da se kupi – znači li to da smo sada uspešna i srećna zemlja sa visokim standardom i odličnom ekonomijom?

zarije bulatović | 18/12/2013 22:31

Čovek je živi dokaz da su se diplome kupovale i u socijalizmu, nije to Mića Megatrend izmislio.

The Sharlatans | 18/12/2013 23:01

Dok se danasnja ruska privreda oslanja na domace prirodne resurse, zapadna se oslanja na arapske i inih okupiranih zemalja. Medji njima je svakako i Srbija sa svojim resursima na Kosovu i Metohiji, ili u samoj Vojvodini gde ce Arapi i Nemci izmisliti toplu vodu. Neoliberali svih zemalja su ujedinjeni ne u neoliberalnoj ideji nego u licemerju. Tanko je danasnje srspko akademstvo. Ni do kolena nekadasnjem srednjeskolstvu. Dok je Rusije bice i Srba. To je izgleda ono sto neoliberale zulja, i to po zadatku.

Stojadin Prvak | 19/12/2013 01:42

Auuh zucan tekst. Ova analiza je katastrofalna. To sto profesor ne zna o planovima Rusije i Putina ne znaci da oni ne postoje. Citav ovaj oporovak Rusije je brizno planiran i ostvarivan korak po korak. Dok je Putin zurio da otplati sve dugove Rusije zapad je zaduzivao svoje gradane do bankropstva. Rusija koliko ja znam kupuje zlato, zapad ga prodaje (banka engleske je prodala skoro svo zlato za vreme levicara na vlasti, nekih 300+ tona po najnizoj ceni). Niko ozbiljan ne predvida da ce cene gasa i ulja ici dole dugorocno.

Marko Beograd | 19/12/2013 02:18

Lako je Putinu jer njemu svaki dan jedna milijarda€ kapne pa vi vidite. S obzirom koliko imaju resursa Rusija se razvija jako sporo. To što u Moskvi možeš da kupiš zlatni ‘Rolex’ ili ‘Barberi’ mantil ne znači apsolutno ništa. Da li vi znate da 85% Rusa nema pasoš,u prevodu nisu išli dalje od bivših sovjetskih republika. Ova manjina što ode troše više i od Nemaca i Amerikanaca i to je nova oligarhija,menadžeri,bivši agenti KGB-a,političari,sportisti…Znate li koliko Rusa živi u USA? Što se ne vrate u domovinu...Koliko Srba živi i radi u Rusiji,a koliko u Severnoj Americi. Ekonomija Rusije se zasniva na resursima koje posle prodaju Evropi i ostalima.

Advertisements

4 mišljenja na „свети Никола, дан (не)сагласја са Борисом Беговићем

 1. Ту „анализу“писала је она калифорнијска половина проф.Беговића.Е, мој Београде,време је или да не будеш више престоница,или да се отарасиш великог броја „умних“,из ко зна којих разлога.

  Sviđa mi se

 2. prizori sa nspm-a

  draganp
  Upravo su ideje koje propagira Begović i dovele Putina na vlast. Šta god mislili o Putinu, verujem da je Rusima bolje sa njim nego što ime je bilo dok je na vlasti bio Jeljcin.
  Препоручи коментар: 5 0
  брм
  Беговића увек узимам као најгори пример фах … (idiota su cenzurisali) његове „анализе“ типа да „понуда рада у Србији није флексибилна наниже“ су невероватне глупости у земљи са најмањом надницом у Европи, а међу најмањим у свету….а понавља их ко папагај као и остале бљутаве неолибералне мантре…међутим ситуација у Русији је толико „очигледно очигледна“ да чак и Борис може да убоде… Путинова Русија је есенција неолибералног поретка… остварење мокрих снова банкстера… САД то тек покушавају да постигну, ал им не иде … однос власника и становништва без власништва је гори од најгоре робовласничке земље античког света, ни у Спарти није било тако.. . Русија је руска колико је НИС српски.
  Препоручи коментар: 0 4

  брм
  „Upravo su ideje koje propagira Begović i dovele Putina na vlast.“
  тачно то и ја кажем, али мени искључиво минуси а теби плусеви.. види се да гласају рационално и по савести .. никако ко Павловљеви пси.

  Sviđa mi se

  • дирљива је вера у праведност људи кооји мисле да Путин и Јељцин немају везе, тј. нису само две фазе отимања финансијског капитала имовине од становништва .. који исто мисле и за Слобу и ДОС .. и за Хинденбурга и Хитлера.. . прво хаос, пропаст институција и инфлација – после спасилац, а случајно у сва три случаја „приватизација“ после које мање од 1% има сво власништво-.

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s