ШТА ЗНА ПАВЛОВИЋ ШТА ЈЕ LAND GRABBING

Више страних компанија укупно поседују близу 22.000 хектара.

Дунђерски, Котек и Фернбах – о чијем богаству легенде још трају, заједно су поседовале око 11.200 хектара 

Костић, Мишковић, Матијевићи и Ницовић заједно преко 96 000 хектара

Image

Непосредно пред Други светски рат, а на врхунцу сопствене економске моћи, три доминантне велепоседничке породице у Војводини Дунђерски, Котек и Фернбах – о чијем богаству легенде још трају, заједно су поседовале око 11.200 хектара плодне земље, прва 4.900, друга 3.800 и трећа 2.500. Све то, међутим, није ни половина онога што данас имају рецимо „МК Група“ Миодрага Костића или „Делта“ Мирослава Мишковића.

Штавише, у српском делу Паноније има још прилично оних који су, по броју хектара, чувене предратне велепоседнике или претекли или им се приближили, па све то отвара питање чија је, заправо, данас српска житница? По последњим статистичким подацима она, иначе, има 1,6 милиона хектара обрадиве земље. Процењује се да је од тога 1,17 милиона у приватној, око 300.000 у државној и, најзад, око 130.000 хектара у друштвеној и задружној својини.

По последњем попису, у Војводини је евидентирано нешто више од 146.000 власника обрадиве земље. Иако чак 83 одсто поседује мање од десет хектара, у последњих десет година је, ипак, забележено укрупњавање поседа.

– Иако чине тек 0,9 одсто од укупног броја власника, 1.285 Војвођана тако поседује готово 210.000 хектара коришћене земље. Просечна величина њихових газдинстава је, иначе, 163 хектара

Уз то, још њих 71 има поседе од 300 до 500, а 25 од 500 до 1.000 хектара. Сви они су, међутим, далеко иза војвођанске „велике четворке“ која, укупно, обрађује око 100.000 хектара, што сопственог земљишта добијеног куповином некада моћних комбината, што државне земље коју су, у закуп, добили у приватизационом „пакету“ или је закупили доцније.

– Својевремено ме је, на мој захтев, примио директор АПР Мирко Цветковић, али из оног што ми је тада предочено није било могуће утврдити ни обим приватизације земљишта, ни цене по којима је она извршена – каже Шеварлић.

У сваком случају, реч је о више стотина хиљада хектара, а према Шеварлићевој процени просечна цена по хектару није била већа од 500 евра.

цена хектара земље у Војводини данас достиже и 15.000 евра (!),

Што се, пак, тиче отприлике 300.000 хектара државне земље она се, уз праву јагму, издаје у закуп. Посебна категорија је преосталих 130.000 хектара који се, у оквирном односу пола-пола, воде као задружни и друштвени. У друштвеном власништву је, још увек, земља раније приватизованих комбината у којима је, због лошег газдовања, приватизација раскинута или су, попут већ помињаног ПИК „Бечеј“, отишли у стечај.

– Наши дугови износе чак 80 милиона евра, од чега друга Ницовићева предузећа потражују 20 милиона!

Са укупно 16.000 хектара приватизованих у Сивцу, Алекси Шантићу, Бачкој Тополи и другим местима, међу „капиталцима“ се пре неку годину нашао и Миле Јерковић. Због неизмирених уговорних обавеза, газдинства су му одузета, али је на њима остала права пустош.

– Уместо да му се, чим први пут није платио рату уговора, газдинства одузму, остављано му је и по годину дана, таман да убере и, наравно, прода сав род . На страну то што је подизао велике кредите, па је земља тих газдинстава и данас под хипотеком.

Више страних компанија укупно поседују близу 22.000 хектара. Највише, око 10.500 хектара, махом у Српском Милетићу, Бачком Брестовцу и Фекетићу, има ирски „Балтик проперти инвестменс“, а ту су и два највећа хрватска тајкуна, Ивица Тодорић и Марко Пипунић. Тодорићев „Агрокор“, углавном у околини Зрењанина, где је купио уљару „Дијамант“, има око 6.000, а Пипунићева „Жито група“ из Осијека, у Раткову, надомак Оџака, нешто више од 2.000 хектара.

http://www.novosti.rs

Advertisements

3 mišljenja na „ШТА ЗНА ПАВЛОВИЋ ШТА ЈЕ LAND GRABBING

 1. Браво сердаре, ваљда ће након поређења Костића и Дунђерског сваком постати јасније о коликој отимачини је реч. Оно што још баш и не продире у дрвене главе је чињеница да су некадашњи велепоседници богатство стицали генерацијама и по правилу били права господа (а не ко неки Васа Ладачки), док је овде реч о скоројевићима који су туђим новцем финансирали политичаре у преузимању власти, а ови су им се реванширали поклањајући им НАШУ имовину.
  Али, ценим да је још увек лакше нападати Ротшилде, Илуминате, Ватикан и јеврејски лоби него замерити се некој нашој гњиди која може да ти среди штанглирање иза ћошка… Море, велике смо ми пизде мој побратиме.

  Sviđa mi se

  • онда ће да се јаве правници који ће да кажу да им је немогуће одузети имовину, иако је јасан удружени злочиначки подухват са Агенцијом за приватизацију која не даје ни цене.. , иако се нису придржавали уговора (да комбинати раде) , иако не плаћају попрезе на имовину и не знају порекло новца ….. да држава не може да се направи блесава и каже ок плаћамо вам колико сте платили, и пребијамо са штетом коју сте направили (продате машине итд.) ..а свима повезаним са криминалом и нетранспарентним парама – одузети … и обичним смртницима под истим условима продати – на кредит без камате..

   Sviđa mi se

   • Која држава?Мислите ли на овај растур система,у којем се само јасно види да „владаоци“галопирају у унију,а моле бога да не стигну,јер кад стигну, неће ником више ни требати.Унији ће требати другачије „профилисани“ да наставе софистицираније.Зар не бисмо могли да питамо,само не знам кога,како су странци већ власници наше земље?А новопечено „племство“? Не знам кад ће обични људи да се ухвате за главу(ако је нађу)?Кад почну да их исељавају са рођене дедовине?Изгледа да је нама најтеже да почистимо своје гумно,и ђубре испред својих пенџера!Далеко је лакше да нам буду криви масони и илуминати,банда у сенци и сви који су на безбедној удаљености од нас,јер онда,благо нама,они далеко а ми не можемо да добацимо.!Ко издаје сада земљу,када грудва хранитељка,земља која нас је вековима хранила, иде на распродају?Па ми, народ ове земље!Довољно је видети „тезге“ са „наградама“—-Ти мени глас ја теби уље!—или колико коштамо заједно са земљом?

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s