МУДРАЦ Душан Павловић

Зашто треба да се промени закон о раду? Зато што та промена омогућује веће запошљавање!!!!!!!!!!

Када послодавцу смањите трошак по раднику, он ће лакше да се одлучи да запосли новог радника

Представника синдиката не можете да отпустите (члан 188). Замислите предузеће са 20 запослених и 10 синдиката. Десеторо запослених не можете никако да отпустите. Погађате, под таквим условима послодавцима се више исплати да раднике држе на црно

Image

Зашто треба да се промени закон о раду? Зато што та промена, заједно са другим структурним променама и променом пореске политке, омогућује веће запошљавање. Суштина промене своди се на смањење трошка по сваком раднику за послодавца. Када послодавцу смањите трошак по раднику, он ће лакше да се одлучи да запосли новог радника.

Најпре износим нека најзачајнија решења постојећег закона о раду и објашњавам како она повећавају трошак по раднику. На крају објашњавам како промена тих решења може да доведе до већег запошљавања.

1) Отпремнине. По садашњем закону (донет 2005. године), послодавац који отпусти радника мора да му плати отпремину за сваку претходну годину радног стажа без обзира  на то да ли је радник ту годину провео код њега или у другом предузећу (члан 158). Замислите радника који има 55 година живота и 30 година радног стажа. Ако га запослим и држим у мом предузећу годину дана, а потом се привредна ситуација погорша и приморан сам да га отпустим, морам да му платим отпремнину за 31 годину радног стажа, а не само за ону годину коју је провео код мене. То правило важи чак и ако је раднику већ исплаћена отпремнина за претходних 30 година када је одлазио из претходног предзуећа.

Зашто бих га под таквим условима запослио? Или га нећу запослити, или ћу га држати на црно. Тада не морам да му плаћам ништа ако га отпустим (а при том могу још да уштедим на доприносима за пензионо и здравствено и порезу на његов доходак). Предлог новог закона садржи промену: послодавац плаћа отпремину само за онај период који је радник провео код њега. То снижава трошак по раднику. Послодавци се тада лакше одлучују да запосле новог радника или пријаве оног који ради на црно.

2) Проналажење новог радног места. Претпоставимо да послодавац има довољно новца да плати све године радног стажа уназад, или да је једноставно запослио неког ко нема дугачко радно искуство. Сада се јавља нови трошак. По садашњем закону отпуштање радника је могуће само ако послодавац претходно предузме мере за ново запошљавање вишка запослених (чланови 154-155). Да би отпустио радника, послодавац мора да прође кроз компликовану процедуру која подразумева: премештање радника на друге послове, обезбеђење доквалификације и преквалификације, или проналажење радног места код другог послодавца. Све то послодавац мора писмено да образложи запосленом, па потом писмено обавести синдикат и републичку организацију за запошљавање, а онда сачека њихово мишљење. Тек ако све то не може да уради, и ако се сви с тиме сложе, послодавац сме да отпусти радника. Али ако отпусти радника, а пропусти да уради неки од корака у оквиру компликоване процедуре, радник може да тужи послодавца. Терет доказивања је на послодавцу (још један трошак), док радник не мора ништа да доказује. Судови по правилу пресуђују у корист радника и враћају га на посао, а послодавац потом мора да му исплати све пропуштене зараде за време које није провео на послу. Како видимо, отпуштање радника може пуно да кошта послодавца. Да би избегао такав потенцијални трошак, послодавац ће га пре држати на црно или га уопште неће запослити. Предлог новог закона садржи промену: послодавац нема обавезу да доноси програм решавања вишка запослених, што му додатно снижава трошак по раднику, што може да доведе до већег запошљавања.

3) Минули рад. Замислите да сте годину дана радили као портир. Ваш минули рад је годину дана. Ваш колега из друге смене ради на том месту већ 20 година. Његов минули рад је 20 година. Обоје зарађујете исту плату, јер обављате подједнако тежак посао. Замислите да је сада ваша фирма пропала и да обојица конкуришете за исти посао у другом предузећу за исто радно место. Обојица сте примљени, али сада више не можете да имате исту плату, јер ваш колега има дужи минули рад. Он стога мора да има вишу плату (члан 108), иако ради исти посао као и ви. То је такође трошак за послодавца који може да га избегне ако радника са дугим минулим радом држи на црно, или ако вама смањи плату да би колеги са дужим минулим радом дао више. Предлог новог закона садржи промену: послодавац више нема обавезу плату дефинише на основу минулог рада. Послодавци се тада лакше одлучују да запосле новог радника.

4) Синдикати. По садашњем закону, потребно је само двоје запослених да би основали синдикат у предузећу. Представника синдиката не можете да отпустите (члан 188). Замислите предузеће са 20 запослених и 10 синдиката. Десеторо запослених не можете никако да отпустите. Погађате, под таквим условима послодавцима се више исплати да раднике држе на црно. Радници и тада да могу оснују синдикат, али се ове одредбе на њих не примењују. Укидање ове одредбе би такође подстакло послодавце да пријаве раднике које држе на црно.

Постоје још многе друге одредбе које могу да се наведу у оквиру ове дискусије. Али надам се да су ове четири тачке осветлиле суштину проблема. Да би послодавац некога запослио, добит који му тај радник доноси мора да буде већа од трошка коју му тај радник ствара. Ако послодавцу повећате трошак запошљавања новог радника, он га неће запослити или ће га држати на црно. Пола милиона радника који данас ради на црно у Србији нису последица армије злих послодаваца који мрзе раднике, па не желе да их пријаве и плате им пуну плату, пензионо и здравствено осигурање. Њихов рад на црно последица је (између осталог) контрапродуктивног закона о раду који је, уместо да штити раднике, погоршао њихов положај и спречио веће запошљавање незапослених.

http://www.dusanpavlovic.in.rs

Advertisements

2 mišljenja na „МУДРАЦ Душан Павловић

 1. „Замислите предузеће са 20 запослених и 10 синдиката.“ осим што срамно лупета још је и необавештен – по новом предлогу Закона о раду један човек може да буде члан више синдиката..“истина је сасвим супротна“

  „Обојица сте примљени, али сада више не можете да имате исту плату, јер ваш колега има дужи минули рад. Он стога мора да има вишу плату (члан 108), иако ради исти посао као и ви. То је такође трошак за послодавца који може да га избегне ако радника са дугим минулим радом држи на црно, “
  „може да га избегне ако радника са дугим минулим радом држи на црно, !!!!“ шта рећи, племство све може а себри ништа … није проблем што он може, већ што радник може..
  јб т ал су заостали они јапанци

  Sviđa mi se

 2. „Како видимо, отпуштање радника може пуно да кошта послодавца. Да би избегао такав потенцијални трошак, послодавац ће га пре држати на црно или га уопште неће запослити.“

  Тзв рад на црно (непотписивање уговора) по закону (писало на тараби) одмах вуче пенал од пола милиона.

  Толико о уштеди. Каква демагогија.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s