USKORO I U SRBIJI (ĆUJ USKORO!?)

Daleko od očiju javnosti, u rumunskom selu Pungeşti je objavljen kapitalistički rat. On je u toku već četiri meseca. Sa jedne strane je privatni naftni gigant Chevron za koji su lobirali između ostalih i bivši američki general Wesley Clark i rumunska vlada. Sa druge strane su stariji siromašni seljaci iz sela Pungeşti, roditelji i deca, i aktivisti. Vlasnici Chevrona se bore da stave šapu na gas u Rumuniji. Seljaci nastavljaju borbu da spasu njihovu zemlju i vodu. Za one koji se ne sećaju, slično lobiranje je izveo i bivši otporaš i ministar u vladi – Oliver Dulić – predlažući eksploataciju uljanih škriljaca u Aleksincu. Ali pravovremenim reagovanjem meštana i kampanjom protiv eksploatacije škriljaca (frackinga) ovaj „predlog“ Olivera Dulića je zaustavljen. 

Rumunski političari, koji se obično predstavljaju kao nacionalisti i puni religioznih i patriotskih vrednosti, svesrdno podržavaju ovu gigansku privatnu korporaciju iz SAD. 

Image

Rumunska vlada je „specijalnim zakonom“ dala vlasnicima Chevrona 22.000 ha zemlje oko sela Pungeşti kako bi počeli eksploataciju gasa hidrauličkim lomovima koji su zabranjeni u Francuskoj zbog svojih štetnih odlika – zagađenja podvodnih rezervoara vode i kontaminacije zemlje. Političari u Vladi Rumunije su garantovali Chevronovim gazdama prava na eksploataciju škriljaca u još tri mesta u Rumuniji: u južno- istočnoj Rumuniji, u okrugu Constanţa: Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti.

Političari u vladi su ignorisali apele ljudi da će eksploatacija uljnih škriljaca da zagadi resurse vode: http://www2.epa.gov/hfstudy

Naprotiv, političari u Rumunskoj vladi tvrde da je eksploatacija uljnih škriljaca (fracking) esencijalan za „dalji razvoj Rumunije“ (klasična propaganda političara u vladi koja služi isključivo za ostavrenje kapitalističkih agendi). Još uvek nisu odgovorili zašto ovaj „razvoj“ mora upropastiti ljudske živote i uništiti vitalne resurse vode.

Pre parlamentarnih izbora 2012. godine, sadašnji premijer Victor Ponta se izjašnjavao protiv ovih poslova, optužujući bivšeg premijera, Mihai Răzvan Ungureanu (predhodno šefa rumunske tajne službe) za sklapanje poslova u tajnosti. Kada je posto premijer, baš kao i aktuelni premijer Srbije, Ponta je odjednom promenio priču dajući podršku vlasnicima Chevrona i zeleno svetlo da počnu sa istraživanja. On i rumunski predsednik su najvatreniji propagatori Chevrona.

Čovek iz senke: bivši general SAD i NATO misije na Kosovu predstavljen kao „izvanredan ekonomista“ aka lobista za eksploataciju uljanih škriljaca.

Victor Ponta, iz „socijal-demokrata, postao je premijer posle velikih uličnih protesta u Rumuniji koji su vodili u otpuštanje dve desno orijentisane vlade podržane od strane sadašnjeg predsednika. Odmah posle pobede koalicije koja ga je podržavala na lokalnim izborima 2012, i pre osvajanja parlamentarnih izbora dve godine kasnije, Ponta se hvali da ima novog savetnika za pitanja „ekonomske strategije“: Wesley Clarka, bivšeg generala SAD, koji je bio NATO komandant na Kosovu i potom rukovodilac BNK Petroleuma, koji je dobio dozvolu za eksploataciju gasa iz škriljaca u Poljskoj uprkos ogromnom protivljenju u samoj Poljskoj: http://vimeo.com/33141308

Ponta je objasnio kako je bio srećan da sretne Vesli Klarka….

Više slika i detaljan tekst na: http://stanciova.wordpress.com/2013/12/09/cenzura-internetului-in-romania/

Advertisements

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s