HАШ ЧОВЕК

Искористивши правну празнину, односно Закон о правном положају вјерских заједница из 1977.године, Баранин Иван Занковић поднио је захтјев за регистровање четири вјерске заједнице – Црногорску католичку цркву, Црногорску протестантску цркву, Црногорску демохришћанску цркву и Црногорску адвентистичку цркву.

Премијер Мило Ђукановић казао је јуче у Будви да Занковићев потез не може да доведе у питање одличан однос између Црне Горе и Ватикана.

Image

 

Како је јуче саопштено из Министарства унутрашњих послова, они на основу тог закона само имају могућност да “констатују чињеницу пријаве оснивања одређене вјерске заједнице”. МУП каже да немају законско овлашћење да разматрају да ли вјерска заједница испуњава критеријуме и да они само “издају увјерење да је пријава запримљена”.

“Господин Занковић Иван је приликом подношења пријаве за оснивање Црногорске католичке цркве, поднио и захтјев за пријаву вјерске заједнице Црногорска протестантска црква. Исто лице је 29. марта поднијело захтјев за пријаву вјерских заједница Црногорска демохришћанска црква и Црногорска адвентистичка црква”, кажу у МУП-у.

МУП подсјећа да Министарство за људска и мањинска права спрема Предлог закона о положају вјерских заједница, који треба да прецизира услове регистровања вјерских заједница.

Из тог ресора, који води Суад Нумановић, рекли су:

“Као што је познато, Црна Гора и Света столица закључили су Темељни уговор 2011. године којим се међусобно регулишу права и обавезе између Католичке цркве (Барске надбискупије и Которске бискупије) и државе, односно Владе Црне Горе. Од закључивања конкордата одредбе овог уговора су поштоване на задовољство обију страна”, саопштило је Нумановићево министарство.

Секретар Бискупске конференције Ћирила и Метода, зрењанински бискуп Ладислав Немет рекао је у Котору да очекује покретање поступака од стране которског бискупа и барског надбискупа да се регистрација ЦКЦ поништи.

Ипак, амбасадор Црне Горе при Светој столици Антон Сбутега казао је за ТВ Вијести да је јуче имао разговоре у Ватикану и да не постоје проблеми у односима Црне Горе и Ватикана.

“Име католичко је регистрирано и заштићено свугдје у свијету. То је регулирано и Темељним уговором између Свете столице и државе Црне Горе. На потезу је држава која би требало да поништи ту регистрацију“, рекао је Немет, преноси Радио Дуx.

Премијер Мило Ђукановић казао је јуче у Будви да Занковићев потез не може да доведе у питање одличан однос између Црне Горе и Ватикана.Ватикан неће уложити протест због одлуке МУП-а да региструје Црногорску католичку цркву, саопштио је амбасадор Црне Горе при Светој Столици Антун Сбутега, наводи се у у информацији о спровођењу Уговора са вјерским заједницама коју је усвојила Влада.“Директорат за односе са вјерским заједницама је упознат да је Министарство унутрашњих послова, односно Подручна јединица за управне послове у Бару издала увјерење о пријави вјерске заједнице Црногорска католичка црква 26.3.2013. са сједиштем у Бару. Поводом овог случаја Канцелар Бискупије которске дон Павао Медач обратио се Министарству унутрашњих послова, као и Светој Столици. Међутим, повратну информацију од МУП-а Директорат за вјерске односе није добио“, наводи се у информацији Владе.

http://www.vijesti.me

Advertisements

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s