Сања Модрић О НОВОМ ГРБУ ИЛИРИКА – ДВОГЛАВОМ МАЈМУНУ

ТАМАН КРЕНУХ ДА НАПИШЕМ ТЕКСТ, КАД ОНО, ХРВАТСКА СЕСТРА ИЗ ЗРЦАЛА ВЕЋ НАПИСАЛА .. ЊЕНО ПИСАНИЈЕ САМ ДОПУНИО СРБИЈАНСКИМ ПРЕЗИМЕНИМА ДА БУДЕ НАЦРТАНО ШТА ЈЕ УРЕДНИК ХТЕО ДА КАЖЕ

кадар са завршеним факултетима одавно је увјерљиво најмизерније плаћен међу укупно двадесетак проматраних дјелатности.

Али Линић/Крстић  је сада свеједно одлучио да се опет мора нешто узети том мршавом и огуљеном школству… сијече блесаво, увредљиво, нерационално и насумице.

зато што Милановићева/Дачићева  влада није на вријеме стисла тамо гдје се новци цијепају и разбацују и гдје би резање било комотно и нимало срамотно

Након дуго времена, срела сам некидан знаницу која ради у једној Владиној агенцији. – Имам посла два сата дневно – каже ми та госпођа. – Срам ме је пред овим грађанима

Image

Ј ао нама, баш учитељи и наставници поновно су дошли на ред да им се скрешу приходи који су ионако већ толико биједни да би Јовановића и сваког другог министра просвјете о томе требало бити срам и говорити.

Према подацима Државног завода за статистику, кадар са завршеним факултетима одавно је увјерљиво најмизерније плаћен у образовању међу укупно двадесетак проматраних дјелатности.

Неке фине професорице које познајем, јер смо скупа студирале, шију саме себи одјећу да пред дјецом не би баш изгледале као да на посао долазе трамвајем из убожнице.

Многи наставници који дању предају у разредима навечер дају инструкције да својој дјеци могу купити бар зимску јакну и послати их на школски излет.

Али Линић је сада свеједно одлучио да се опет мора нешто узети том мршавом и огуљеном школству, које већ клопара голим костима, да би се уштедило за враћање дугова.

Хрватска је ушла у шкаре те еуропске процедуре за нормализацију прекомјерног дефицита, добили смо рок до 2016., и сада је на реду што друго него – сјекира.

Ајмо!

При чему је важно нагласити да сјекира, сама по себи, уопће није спорна алатка у држави која је напокон постала свјесна да своје трошкове мора свести у оквире онога колико зарађује.

Али примјер наставника нам каже да је нови проблем – међу свим другима које имамо – у томе што је сјекира подивљала.

Умјесто да точно зна камо удара, она сијече блесаво, увредљиво, нерационално и насумице.

Припремимо се, дакле, на то да ће, у процесу свођења потрошње на нормалу, овдје до даљњега имати мало, па онда још мање, управо они који заслужују да имају пуно више, не само професори него и многи други.

И то нас чека зато што Милановићева влада није на вријеме стисла тамо гдје се новци цијепају и разбацују и гдје би резање било комотно и нимало срамотно као што јест ово у образовању.

Након дуго времена, срела сам некидан знаницу која ради у једној Владиној агенцији. – Имам посла два сата дневно – каже ми та госпођа. – Срам ме је пред овим грађанима. А има нас тамо код мене скоро четрдесет запослених, који једнако ништа не раде као ни ја.

Добро, добро, јасно да нас не би спасило да су умјесто тих 40 оставили петоро за које посла има. Али, богме, да су рационализирали те силне тисуће и тисуће људи који по цијели дан разносе своје властите непотребне папире по државним службама, наставнике би се ваљда могло оставити на миру.

Много мање невиних жртава пало би за чисте рачуне државе до те 2016. године да је ова власт одмах 2011. одлучно скресала сву ту бесмислену силесију опћина, градова и жупанија. Уговоре са Светом столицом.

Давања за неке удруге које цицају јавна средства за ходочашћа и прославе неких годишњица. Да су се сви уреди администрације преселили у просторе у власништву државе, којих је око 700 моментално – празно.

Да су себи одредили да ће се возити само у аутима средње класе. Да су без патетике затворене болнице и судови који имају мање пацијената и парница од допуштеног цензуса.

Да је било политичке храбрости, могло се уштедјети на тисућу трошкова, а сада ће страдати тко год налети и кога се првога сјете.

Када се све зброји и одузме, никакав изговор не може овој власти бити чак ни то да би изгубили пуно бирача. Јер ова подивљала сјекира отјерат ће их сигурно барем двоструко више.

http://www.novilist.hr/

Advertisements

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s