Ратимир Вујачић БРКОВИ

посвећеници једнако и тврдо обећавају да је преузета идеолошка утопија на прагу потпуног тријумфа.

Да сви аргатујемо братски и сложно – радници и профитери – за рачун страног инвеститора у својој рођеној и независној држави. 

Радничка класа је напосљетку остала сирак тужни без игђе икога. Још само да наши богаташи остану без богатства, па да се поздравимо и са неолиберализмом

Ко не вјерује, нека пита Кривокапића куд му се ђедоше европска социјалдемократска начела

Image

Подршка власти ЛГБТ манифестацији је у циљу додворавања посматрачима и оцјењивачима нашег „напредовања у интеграцијама“. Лакше је организовати „параду поноса“ или штогод слично, него привести правосудним органима једног јединог „државотворца“ – који годинама практикује коруптивне радње, узима мито и бјесомучно гомила богатство

Постоји једно и само једно начело политичке побједе, успјеха и дуговјечности у Црној Гори. Количина ентузијазма и говорна снага, наравно са позиције власти, било да посвећеници гурају и спроводе доктрину комунизма или енергично лично присвајање и богаћење – једнако и тврдо обећавају да је преузета идеолошка утопија на прагу потпуног тријумфа. Друштво, хоће рећи поданици, треба само да добровољно и дисциплиновано ставе докринарну омчу око врата у сусрет срећној будућности. Имали смо уникатни социјализам сада окомити и оштри неолиберализам.

Социјалистички идеја је и поред добро опремљене државне силе, УДБЕ, моћне доктрине и генијалног вође, завршила потпуним сломом: чак ни у шаренилу постком политичког плурализма, нема нити једне партије лијеве оријентације. Радничка класа је напосљетку остала сирак тужни без игђе икога. Још само да наши богаташи остану без богатства, па да се поздравимо и са неолиберализмом. Да сви аргатујемо братски и сложно – радници и профитери – за рачун страног инвеститора у својој рођеној и независној држави. Пружимо си тада једни другима руку помирења: дођите да остаримо заједно.

Етаблирани интелектуалци су поводом права на брак истополних грађана коначно показали свој хумани потенцијал, храбро и страствено стали у одбрану разноврсности и пуне равноправности. Нећемо бити ситничави пак примијетити да њихов пробуђени сензибилитет за проширење људских права сасвим случајно излази у сусрет тренутној потреби еуропеизације дјела и лика актуелне власти. Није ту, како би душмани спочитавали, на снази принцип субординације и подјеле улога, мада се у ученим иступима није презало од зајапурености и оштрих оцјена – осуда и дисквалификација карактеристичних за догматски политички дискурс. Као од шале, раскринкали су, мапирали и жигосали домаће ретроградне силе – конзервативце и баштинике традиционалних вриједности – као кочничаре владиног добро осмишљеног и све бржег корачања у Европу. Патриотска интелигенција, уосталом, вазда је знала свој дуг.

ЛГБТ популација има против себе, како то научни кадар – начитани момци који су видјели свијета – и врли индепендентисти хоће да протуре, „православну омладину“, потом затуцане и изопачене вјерске поглаваре. (Има ту и других којима не баста да се огласе). Ваљаност и стручну компетентност оваквих процјена убрзо су оборили догађаји у региону: пар мјесеци након инспиративних дубоких анализа наших напредњака и просвјетитеља у еуропској Хрватској је пао на референдуму приједлог о свеколикој пропусности и равноправности у погледу дефиниције грађанског брака. Без да су се мијешали наши назадњаци. Имају они неке своје „православце“ и реакционаре, у њиховом (комендијанту) случају – еуропљане.

Излишно је подсјећати да ти исти проевропски интелигенти ћуте као заливени по другим једнако важним, цивилизацијским и друштвеним питањима, поводом којих, необразовани и беспомоћни грађани, препуштени на милост и немилост политичкој пропаганди, појединачно и спонтано заузимају становиште.

Подршка власти ЛГБТ манифестацији је у циљу додворавања посматрачима и оцјењивачима нашег „напредовања у интеграцијама“. Лакше је организовати „параду поноса“ или штогод слично, него привести правосудним органима једног јединог „државотворца“ – који годинама практикује коруптивне радње, узима мито и бјесомучно гомила богатство.

Редефиниција брачне заједнице и сличне акције, имаће свесрдну потпору владајуће класе јер не задире у њене виталне интересе, обашка подиже мршави проевропски углед. Узгред речено, битнији и пресуднији покушаји модернизације на овом простору бенадежно пропадају. Умјесто њих падамо назадачке у племе, обнављамо, његујемо племенско паланачке сентименте и философију. Није било политичке снаге и воље, довољно полиције и интелектуалаца ни тијеком комунистичке револуције – да се савлада паланка у позадини. Ко не вјерује, нека пита Кривокапића куд му се ђедоше европска социјалдемократска начела, којима се колико каћиперно и упорно, толико неоправдано кити. И да образложи „искорак“ у утјешну митологију мехких сугласника, њихову улогу у еманципацији и модернизацији радничке класе Црне Горе те сакрализацију државе и властитог мјеста у истој.

Свој најчистији израз и златно доба – паланачки дух – имао је у периоду обесмишљавања и урушавања комунизма, пропадања СФРЈ и потоњих АБ револуција. Што се пропадања тиче занаго није још рекао своју посљедњу ријеч.

Чудно је у најмању руку, да се и најмлађе наше удружење грађана досјетило – занаго их је неко добронамјеран сјетовао – у борби за своја права, умјесто модерним хуманим начелима окитило брковима; који су препознатљив симбол и зор заточника патријахалне цивилизације. Ако је ДПС-у успјело да немилосрдно руши преостале добре обичаје и друштвене норме, позивајући се притом на родољубље и славну прошлост, тада није морао у ту сврху злоупотријебити и ЛГБТ популацију. Која сигурно није била основна снага патријахалног друштва. Или јесте – таман колико и ДПС.

slobodijada.blogspot.com

 

Advertisements

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s