Балша Брковић МАЈМУНИ ПРОТИВ БИТАНГИ

људима се шаље порука да треба да су срећни што имају – јаког лидера, што је заправо еуфемизам за “диктатора”. Заправо, у нормалној земљи, ова врста дискурса изазвала би жесток одијум, јавну реакцију. Људима се, еуфемистички, поручује да су – кретени и да им треба старатељ

Такви, гдје год дођу, носе собом свој мрак. Свој “фашизам за понети”.

“варварска самовоља”, потреба да се спрдачином дискредитује било какав покушај озбиљног сагледавања проблема

од постанка свијета рецепт за борбу против неслободе био је исти – не пристати

Image

Вријеме псовача. Бука и бијес, али не личи на Фокнера, ово више личи на Стерију или Нушића. Све родољупци и госпође министарке…

Након Ђукановићевог, врло експресивног “битанго једна”, кренула је права поплава псовки и увреда из кругова режимских медијских специјалаца. Ваљда се тако, импесивном хиперпродукцијом псовки, хоће казати да оно премијерово бјеше ситница. Јер, након “гадова и морона”, “битанго” дјелује као да је речено “велечасни” или “поштовани”.

Поред домаћих, активирао се и један руски псовач. Експерт за “мајмуне”. Што је занимљиво, не толико због руског амбасадора – колико због реакције, боље рећи, њеног одуства, са црногорске стране. То би већ и могло да личи, ако не на мајмуне, онда на – мајмунисање.

Понекад права објашњења не треба тражити изван велике књижевности. Када је ријеч о руском односу према балканским Словенима, ваља се присјетити једне дојмљиве епизоде из друге књиге Сеоба, која је, у сличном контексту, мада поодавно, помињана на овом мјесту. Милош Црњански описује како се, негдје у Украјини, руски официри спрдају са несрећним Исаковићем. Локалну проститутку су обукли раскошно, и представили Исаковићу ништа мање него као руску царицу. И док несрећни Србин пада ничице пред “царицу” и љуби јој врхове сјајних ципела, руски официри се смију и подгуркују, шала их је очито добро забавила. Ова епизода врло убједљиво илуструје и претјерану фасцинацију балканских Словена матушком Русијом, али и суштину односа “матушке” према њима – углавном су служили за политичко поткусуривање и – спрдњу. Како тада, тако и дан данас… Узгред, кад су такве ствари радили часном Исаковићу, “онаквом човјеку”, замисите што раде овим данашњима. Па се човјек чуди руским приватизацијама и комбина(т)цијама.

Останимо у зони – псовача. Када је, прије извјесног времена, саопштено да човјек који је најстарије црногорске новине претворио у пљуваоницу без примјера, одлази на мјесто премијерова медијског савјетника, свако нормалан (читај – битанга) мислио је да је по сриједи неки – виц. Човјек кога су по европским пријестоницама хватали у лажи недостојној пубертетлије? Његов избор на речено мјесто заправо је био снажна порука премијера Ђукановића – његова “варварска самовоља” (Гетеов термин поводом Бановић Страхиње), потреба да се спрдачином дискредитује било какав покушај озбиљног сагледавања проблема… Јер – такав медијски дјелатник је спрдачина већ сам собом, не треба му ни контекст ни повод. Он је то и ништа друго. Зато га је премијер и намјестио тамо. То намјештење је његов, Ђукановићев коментар о томе што он заиста мисли о црногорској медијској сцени. Или и Ђукановић ради исто што и Руси – и овдје је ријеч о маскирању као и код Црњанског, само не у у царицу, већ у савјетника. Маскирање исте професије, дакако.

“Прогледале све јазбине и (тв) канали”, рекао би Дис.

Један је дежурни национални идеолог недавно објашњавао са јавног сервиса, да Црногорцима требају јаки владари. Односно, да су Црногорци незрели и да се “примају” на снагу личности? Како да не! То је начин на који се покушава учинити нормалним постојање диктатора. Чак се људима шаље порука да треба да су срећни што имају – јаког лидера, што је заправо еуфемизам за “диктатора”. Заправо, у нормалној земљи, ова врста дискурса изазвала би жесток одијум, јавну реакцију. Људима се, еуфемистички, поручује да су – кретени и да им треба старатељ. А то је премиса на којој су почивали сви тоталитаризми и све тираније у историји. У најмању руку, ова провидна статегија је у функцији оправадања недомократских метода црногорске власти.

Дакле, хоће се грађане убиједити да су идиоти, и да треба да се опусте, да не брину ни о чему… Има ко ће да брине. Јаки лидер и његови идеолози, његова мрачна камарила.

У сличном тону је и изјава већ поменутог владиног чиновника задуженог за медије. Како оно рече? “Гадови, морони и глупаци”. Па му асистира један од јарана: Виђи им фаце? Такви, гдје год дођу, носе собом свој мрак. Свој “фашизам за понети”.

На концу, можда је баш такав контекст – псовача, режимских слугу и национал конзервативаца, прави амбијент за разумијевање величине једнога Нелсона Менделе. Једном ће се епоха звати по том чудесном човјеку. Који је непоколебљивим увјерењем и непристајањем на задате улоге, срушио један моструозан поредак. Уосталом, од постанка свијета рецепт за борбу против неслободе био је исти – не пристати. У Црној Гори, земљи олаког пристајања на све и свашта, тај наук има посебну тежину…

PS у истим новинама истог дана:

Црногорска глумица Милена Марић постала је мајка прошле недјеље. Она је прије неколико дана на свијет донијела дјечака тешког 3.150 килограма и дугог 50 центиметара у Београду у ГАК-у “Народни фронт”, преноси Хелло магазин.

Марић је у региону позната као Лина из серије “Будва на пјену од мора”

Анонимоус | 10.12.2013. у 09:01х

Каква је ово вијест?!?! Породила се, па што! Уосталом, сигурно се породило бар још 10 жена данас, па нисте јавили њихова имена. А и не знам ко је ова глумица…. Све су вам ово глупе вијести, овај се оженио, ова се удала, родила… безвезе

блатобран | 10.12.2013. у 08:56х

сад тата скаче по кући и моли бога- дај боже да је моје 🙂

без свакога… | 10.12.2013. у 08:48х

… јавите кад почну грчеви 🙂

http://www.vijesti.me

Advertisements

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s