Ана Радмиловић опет „смара“са Косовом

један баук кружи Косовом а име му је ГИ „Српска“ – иде од села до села, градића до градића и застрашује, прети, уцењује а сада се, у победничком пиру, чак и свети.

Претње отказима, смене које су већ у току, разрешења дужности и томе слично фолклор су и с том се причом срећемо где год се упутили…прете затварањем локала, претњама неким инспекцијама а по ко зна ком закону и чије државе – када нигде у Споразуму не пише да инспекције из Србије имају вршљати Косовом и светити се онима који нису били за њих

бивши и тренутни градоначелник, извесни Градимир  је био на том месту и испред владе Косова а онда се, волшебно, нашао на листи „Српске“ иако је осимњичен за два убиства…

Да се и Танјуг устручава писања истине, осећа се по надреалним вестима које та агенција доставља с Косова. Да је притисак на новинаре такав да је постао очигледан и да више нема никаквог увијања него се ради о отвореним претњама, поражавајућа је истина. 

6

Можемо да почнемо од Косовске Митровице, али свеједно је. Једна те иста, једна страшна прича, један баук кружи Косовом а име му је Ги „Српска“ – иде од села до села, градића до градића и – ако је за веровати  једној великој већини, несразмерно великој у односу на ону већину која је донела победу „Српској“ – застрашује, прети, уцењује а сада се, у победничком пиру, чак и свети.

Ранилуг

Тако да можемо да почнемо и од Ранилуга, рецимо. Милан Аритоновић, носилац листе Српске народне партије Косова данас (на дан 3. 12.) сведочио је у полицијској станици КПС о томе како је у његово двориште, током претходне вечери, ушла колона. Лупали су заставама о прозоре његове куће у којој су се тада налазили његова сестра и четворо деце. Поразбијали су стакла. На питање ко је то могао да уради Аритоновић каже да је то „Српска“, са својим припадницима тзв цивилне заштите, бившим војним лицима и некима који су се „око ових проклетих избора појавили ниоткуд“.

Центар за социјални рад у Ранилугу, наставља Аритоновић, облепљен је плакатима „Српске“. Директорка Центра за социјални рад, извесна Стана Савић, ишла је од куће до куће, носила икону са собом (Аритоновић не зна који је светац био у питању) и, нудећи људима једнократну помоћ од 20.000 динара, тражила од њих само једно: да се пред иконом закуну у децу да ће гласати за „Српску“.

Претње отказима, смене које су већ у току, разрешења дужности и томе слично фолклор су и с том се причом срећемо где год се упутили. Као и приче попут ове, где начелник школске управе смењује директоре школа по свом нахођењу или нахођењу бившег и тренутног градоначелника, извесног Градимира који је био на том месту и испред владе Косова а онда се, волшебно, нашао на листи „Српске“ иако је осимњичен за два убиства…

Данас у подне (3. 12.) организован је протест због ових смена којима је започела владавина „Српске“.

„Бићемо принуђени на грађанску непослушност и нећемо пуштати децу у те школе“, коментарише Аритоновић и додаје: „Од 150 Срба, отприлике 100 кућа у Ранилугу, на свакој ће писати ‘На продају’, а ја не желим да верујем да је идеја владе Србије била да нас протера с Косова“.

српска космет

Грачаница

Напокон је „пао“  злогласни бивши либерал Теслица и победила је „Српска“. На питање шта о томе мисле грађани Грачанице одговор је заправо страшан: „Ма боли нас уво“. А онда објашњење: „Под прејаким смо били притиском, нек је прошло…“

Исти сценарио само мало гори него у Ранилугу, јер Грачаница је имала капацитет да буде најјача српска средина на Југу. С почетка кампање „Српске“ сећају се Вулиновог говора и неколико бака које су се заплакале у првим редовима. Саопштење да је на скуп дошло 15.000 људи – а које су морале да пренесу све агенције под претњом новинарима да ће „имати проблема“ са шефовима, свима је звучало као вест – што би и била да је на тај скуп дошао народ с целог Косова. Али није. Дошли су само они који су били на списковима.

Да у једној од еминентијих новинских агенција (Бета) ради новинар који је истовремено запослен у Канцеларији За КиМ – јавна је тајна. Да се и Тањуг устручава писања истине, осећа се по надреалним вестима које та агенција доставља с Косова. Да је притисак на новинаре такав да је постао очигледан и да више нема никаквог увијања него се ради о отвореним претњама, поражавајућа је истина. Али не и изненађујућа.

Напокон, од победе „Српске“ у Грачаници није један дан прошао а неистомишљеницима се већ прети затварањем локала, претњама неким инспекцијама а по ко зна ком закону и чије државе – када нигде у Споразуму не пише да инспекције из Србије имају вршљати Косовом и светити се онима који нису били за њих.

Шилово и Патреш-Пасјане

Патреш – Пасјене, место где је градоначелник био човек који је робијао због силовања, извесни Цветковић, прославило је ове изборе притиском на једну приватну ТВ станицу из Шилова којој је онемогућено да ради, тачније да сними разрушене гласачке кутије и запаљене листиће у којој је победила „Српска“ што је наљутило Цветковића. Претње и вређања, умало и физички напад доживео је власник Ненад Миленковић а разбијање опреме и телесне повреде сниматељ ове куће која се зове Пулс.  На крају је победила „Српска“

Штрпце

Место где живи око 2000 Албанаца, где је на изборе изашло око 500 гласача и једина српска средина на Косову где није победила „Српска“ него је на месту градоначелника остао човек из СЛС.

Косовска Митровица

Ванредно стање. Уместо кампање, убеђивања и принуде. И поделе које старији Митровчани пореде с оним референдумским у Црној Гори. „Буквално су подељене породице и комшије, људи само што не почну да се гризу“, објашњава човек којег овде, наравно, нећемо именовати. „Знаш шта те чека ако не гласаш“, додаје, „губиш посао. Знаш какве су последице“, пита.

Не знам.

„Знам ја, питао сам своје дупе да ли може да издржи и рекло је – да“. Затим претње. Крста од миља, Крстимир Пантић по имену – каже извор КПС немоћан да реагује – упао у кућу рођака Марка Јакшића и старом човеку налупао шамаре јер је стари човек рекао да неће да гласа“. Према овом извору, Крста није у кућу старца упао сам већ са припадницима МУП-а Србије.

„Имали смо оно чувено гласање по групама“, смеје се од муке један грађанин. „Или Крагујевачка колона, лица су ми личила на оне јаднике у Крагујевцу октобра ’41. Само што су ови овде морално стрељани“.

„Бојкоташи су 3. новембра, ни њима се неће заборавити, претерали. Благо речено. Онакве увреде прелазиле су сваку границу“, каже један умерен човек. Несклон крупним речима.

Они склонији посматрању јер им је то струка, дакле полиција (не српска) имају доста исцрпан материјал о сарадњи Крстимира Пантића са „архинепријатељем“ у телу Адријане Хоџић. Било је ту и доделе пословних простора али и сасвим јавног састанчења у познатом митровачком кафићу Долче вита. Из неких извора блиских њеној канцеларији процурила је информација да је Хоџић својим „људима“ препорчила да гласају  за Пантића и да је то био део договора.

Очекивања Митровчана који су навикли на све су следећа: Крста ће бити послушник а успут ће се за своју душу светити коме и како стигне. Затим, очекује се да ће доћи до реализације свих претњи нелојалнима. Затим, лепо је што су хтели „јединствену“ листу – али то је једноумље, нема ту јединства. Једноумље и страх.

Прослава победе изгледала је тако што су се „Пантини људи“ возикали градом и пуцали од весеља. Одлична најава мирних дана у Митровици.

На дан избора, Центар за социјални рад окупио је гомилу људи и делио им једнократну социјалну помоћ уз претњу да тога више неће бити не буду ли гласали за ГИ „Српску“.

Чињенице

Отпуштани ће бити и лојални и нелојални јер посла више бити неће. Бар не у српским институцијама.

У Приштини, коју остављамо за крај како је и ред, јер је у главном граду Републике Косова – победио је Шпенд Ахмети, саборац Албина Кутрија, члан Самоопредељења. Школован у САД, пристојних манира, и даље одан политици странке која, рецимо, забрањује члановима да разговарају са српским новинарима – од њега се очекује да буде „бољи“. Уосталом, победио је Тачијевог кандидата.

Албанци из Албаније ствар су пратили заинтересовано али преко косовских медија, као РТК, Клан Косова итд. Не претерано заинтересовани за небитне и поражене српске средине, изненађени су, пријатно, добрим коментарима на рачун победе Самоопредељења. Узгредно албанским медијима прошетала је и вест о плану посете албанског председника српском Прешеву, а што је објашњено тиме да је Прешево спољнополитички приоритет Албаније у региону. На питање „зашто баш Прешево, па има много више Албанаца у Македонији“, одговор је, не треба се чудити: „Да, али у Прешеву смо мањина а у Македонији не“.

И тако, док је Косовом шпартала „Српска“ у смешним униформама са ни мало смешним методама „убеђивања“, неко се бавио озбиљним стварима и тај неко има озбиљне планове. Рецимо с Прешевом и регионом уопште. И тај неко одлучио је да покрет Самоопредељење, који се залаже за „природне границе Албаније“, добије место градоначелника главног града независног Косова.

http://www.balkanmagazin.net/

Advertisements

Jedno mišljenje na „Ана Радмиловић опет „смара“са Косовом

  1. „зашто баш Прешево, па има много више Албанаца у Македонији“, одговор је, не треба се чудити: „Да, али у Прешеву смо мањина а у Македонији не“.

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s