Маша Гесен: Пролетерско песничко племство

Када је предсједник Владимир Путин завршио говор, Толстој је узео ријеч. Он је захвалио Достојевском, Љермонтову, Шолохову и Пастернаку. Нажалост, рекао је, Пушкин се разболио и није могао да допутује из Белгије

Владимир Иљич Толстој, потомак четврте генерације великог писца, није мислио на Александра Сергејевича Пушкина, који се сматра нејвећим руским пјесником свих времена, већ на Александра Александровича Пушкина, пјесниковог праунука 

Међу цијењеним гостима били су Наталија Солжењицина, удовица Александра Солжењицина, и многи рођаци давно преминулих писаца: Фјодора Достојевског (умро 1881), Лава Толстоја (умро 1910), Бориса Пастернака (умро 1960) и Михаила Шолохова (умро 1984). Ту је био и Михаил Јурјевич Љермонтов, чије су име, средње име и презиме идентични онима чувеног руског пјесника

Званични совјетски писци припадали су Савезу писаца, који је давао разне привилегије, укључујући становање, школовање и одморе. Била је то више једна класа него професија, а припадност класи заиста може бити насљедна. (Да се зна: неколико мојих предака је припадало Савезу књижевника, Савезу кинематографа и Удружењу новинара).

Image

                 потомак генерација пољопривредне реакције привилеговане у свим системима

Већим дијелом, прошлонедјељни сверуски књижевни скуп на Универзитету пријатељства народа у Москви одвијао се у складу са совјетском традицијом: учесници су питали предсједника о проблемима за које се био припремио, а он је обећао да ће их ријешити. А онда је млади писац Сергеј Шаргунов потегао питање политичких затвореника…

Када је предсједник Владимир Путин завршио говор, Толстој је узео ријеч. Он је захвалио Достојевском, Љермонтову, Шолохову и Пастернаку. Нажалост, рекао је, Пушкин се разболио и није могао да допутује из Белгије. „Пушкин је у сали“, рекао је Толстој, што значи да је био присутан духом.

Владимир Иљич Толстој, потомак четврте генерације великог писца, није мислио на Александра Сергејевича Пушкина, који се сматра нејвећим руским пјесником свих времена, већ на Александра Александровича Пушкина, пјесниковог праунука и супруга Марије – Мадлен Дурново – Пушкине, пјесникове бијеле пчеле. Александар Александрович и Марија су суоснивачи Фондације А. С. Пушкин и за то су добили многа признања, укључујући руско држављанство, руски Орден за посвећеност и љубав и, наравно, Пушкинову медаљу. Међутим, они 21. новембра нису присуствовали сверуском књижевном скупу на Универзитету пријатељства народа у Москви.

Присуствовало је око 500 људи – писаца, уредника, предавача. Међу цијењеним гостима били су Наталија Солжењицина, удовица Александра Солжењицина, и многи рођаци давно преминулих писаца: Фјодора Достојевског (умро 1881), Лава Толстоја (умро 1910), Бориса Пастернака (умро 1960) и Михаила Шолохова (умро 1984). Ту је био и Михаил Јурјевич Љермонтов, чије су име, средње име и презиме идентични онима чувеног руског пјесника, који је умро 1841, у 27. години и без дјеце.

Нисам сигурна како да објасним природу овог окупљања. То свакако није била шала, иако ми је прво то пало на памет кад сам видјела позивницу са потписима великих књижевних имена. Прије ће бити да је то још један Путинов покушај да дочара совјетску државу какву памти.

У Совјетском Савезу, лидер Комунистичке партије лично је контролисао све, и то јавно и помпезно. Од Стаљина до Брежњева, лидер је усмјеравао, интервенисао и постављао аргументе у свим областима, било да је у питању виша математика или висока умјетност. Путин је, очигледно, недавно одлучио да је вријеме да преузме књижевност, па је посегао за једином врстом књижевног легитимитета коју разумије: велика имена. Има у томе неке логике. Званични совјетски писци припадали су Савезу писаца, који је давао разне привилегије, укључујући становање, школовање и одморе. Била је то више једна класа него професија, а припадност класи заиста може бити насљедна. (Да се зна: неколико мојих предака је припадало Савезу књижевника, Савезу кинематографа и Удружењу новинара).

Већим дијелом, прошлонедјељни скуп се одвијао у складу са совјетском традицијом: учесници су питали предсједника о проблемима за које се био припремио, а он је обећао да ће их ријешити.

Међутим, онда је млади писац Сергеј Шаргунов потегао питање политичких затвореника. Путинов одговор је био расплинут. Рекао је да нико у Русији није ухапшен зато што је говорио у границама закона, али „постоји граница, црвена линија која се не може прегазити.“

Достојевски је прискочио у помоћ. Говорећи као „потомак осуђеника“, рекао је да је десетогодишња робија старијег Достојевског у сибирском затвору „због кршења закона“ била добра за њега; за то вријеме је сазрео као писац.

Солжењицина је приговорила, рекавши да је совјетски гулаг , који је њен супруг описао у књизи „Архипелаг гулаг“, био гори од затвора у царској Русији, те да савремени руски затвори нису ништа бољи од гулага. Није тако, одговорио је Достојевски, указујући да су у вријеме његовог претка затвореници били оковани. Барем су имали довољно да једу, узвратила је Солжењицина.

Дошао је ред на Путина да интервенише. Желећи да „окрене страницу“, рекао је, мислећи на три писца прогоњена од стране совјетске државе, „никада се нећемо вратити у вријеме када су Даниел и Сињавски судски прогоњени, а Пастернак прогнан.“

У ствари, Јули Даниел је затворен, Андреј Сињавски је прогнан, а Пастернак је избачен из Савеза писаца. Фјодор Достојевски је послат у Сибир не због кршења закона, него зато што је био члан једне либералне групе интелектуалаца, и у то вријеме је писао: „Жив сам сахрањен и затворен у ковчегу. Како је страшно било то вријеме, немам снаге да вам испричам.“

Ауторка је новинарка из Москве; њена нова књига „Ријечи ће разбити цемент: Страдање Пуси Рајот“ биће објављена у марту

(Њујорк тајмс)

http://www.vijesti.me/kolumne/putinovo-drustvo-mrtvih-pjesnika-kolumna-163737

Advertisements

6 mišljenja na „Маша Гесен: Пролетерско песничко племство

 1. „Ovde se ne radi o pravima homoseksualaca na brak, već o tome, da instituciju i brak, kao takav, odnosno porodicu, treba – demontirati! Porodica ne treba dalje postojati u klasičnom obliku. Borba homoseksualaca „za brak“ obično krije ono, šta planiramo da uradimo supružanskom paru, kada postignemo cilj. Priče o tome, da institucija porodice pri tome, neće pretrpeti nikakvih izmena i promena, nisu istinite“.

  Је л’ то беше ова? Дрпе, ја бих се забринуо да се у њеном тексту, било којем, појави моја слика.

  Sviđa mi se

   • Рекох ти већ, не читам сваког лудака-скрибомана и његове пљуц уратке, јер бих шенуо одавно, а и овако нисам баш нормалан. Погледам ко је написао, значи, кредибилитет нула, очи пролутају на пар пасуса, видим ди иде и здраво. Ај да доживим да ти окачиш неки српски текст, по могућству неког Србина којег нећеш после опљувати у коментарима, па да цркнем. Мада, тешко ћу ја то доживети од интелектуалне елите грађанског типа. Као што ћу тешко доживети да се та иста интелектуална елита мане стереотипа као што су: племић-дегенерик; фбр-слобода, братство, једнакост; грађанин-најузвишеније биће међ’ божанствима; итд, итд.

    Sviđa mi se

 2. „Ту је био и Михаил Јурјевич Љермонтов, чије су име, средње име и презиме идентични онима чувеног руског пјесника.“

  Пуси рајот ниво познања и руске и опште културе.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s