САМО ГЛЕДАЈУ СВОЈА ПОСЛА

у Грчкој: становници се намјерно заражавају ХИВ-ом како би добили права на ситну владину финанцијску потпору.

 број заражених од 2008. до данас „знатно“ порастао те се чак процјењује како је половица од ново-заражених заразила саму себе намјерно „како би добили допринос од 700 еура мјесечно“.

Image

”Možda mi je baš potpuni nedostatak afiniteta s nacističkim mentalitetom onemogućio da mu se efikasno suprotstavim. Naša mržnja vjerojatno postaje aktivna i militantna samo ondje, gdje osjećamo izvjesni afinitet prema protivniku. Ne borimo se, ili barem ne svim snagama, protiv onog što potpuno preziremo. Isplati li se opovrgavati očigledni besmisao i drsku glupost logičkim argumentima? Obično se zadovoljavamo prezirnim slijeganjem ramenima.”

Klausa Mann

Текст: 11:00, 26.11.2013.

Специјализирана агенција Уједињених Народа, Свјетска Здравствена Организација (WХО), у свом новом извјештају открива очајне мјере које подузимају становници у кризом погођеној Грчкој – у извјештају се истиче трагичан „тренд“ у Грчкој: становници се намјерно заражавају ХИВ-ом како би добили права на ситну владину финанцијску потпору.

WХО извјештај закључује како мјере штедње и велика незапосленост снажно погађају становнике Еуропе, посебно истичући Грчку гдје незапосленост тренутачно износи преко 27%. „Економска криза која је почела 2008. појачала је здравствене проблеме у дијеловима Еуропе, истичући велике социјалне и економске неједнакости унутар и између држава“, наводи се у извјештају.

Посебно је забрињавајућ сегмент који се односи на пораст заражених ХИВ вирусом у Грчкој. Наводи се како је број заражених од 2008. до данас „знатно“ порастао те се чак процјењује како је половица од ново-заражених заразила саму себе намјерно „како би добили допринос од 700 еура мјесечно“.

Image

Grafikon: nagli porast zaraženih HIV-om u Grčkoj nakon izbijanja ekonomske krize – izvor: Hellenic Centre for Disease Control and Prevention (Keelpno)

Извјештај се такођер усредоточио и на број самоубојстава у Грчкој – истиче се како се број самоубојстава у Грчкој у периоду од 2007. до 2009. повећао за 17% те додатних 25% до 2010. Почетком 2011. економска ситуација се додатно погоршала што је резултирало даљњим растом постотка самоубојстава – број покушаја самоубојстава повећао се за 40%.

Економска ситуација довела је до удвостручења убојстава и крађа, док је проституција у порасту. Надаље, WХО наводи како се приступ здравству смањио након што је буџет болницама смањен за 40%. Тренутачно би у Грчкој посао могло изгубити око 26,000 здравствених радника – од тога 9,100 лијечника.

„Ови негативни трендови у Грчкој представљају упозорење другим државама које тренутачно пролазе кроз знатне фискалне мјере штедње – као што су Шпањолска, Ирска и Италија. Потребно је пронаћи начине како да владе којима недостаје новца ријеше своје финанције без да се укидају нужне инвестиције у здравство“, наводи се у извјештају.

Упозорење другим државама и стање у Хрватској

Директно се упозоравају ЕУ чланице с највишим стопама незапослености – истиче се како би управо оне могле ускоро бити жртве ових негативних и очајних трендова који су забиљежени у Грчкој. Ово се може – и треба – узети и као директно упозорење Хрватској.

Наиме, док је хрватска јавност заокупљена темама као што су даљња и ближа повијест, питање брака итд, ријетко се спомињу бројке које показују како смо управо ми на „брзом путу“ да постанемо нова Грчка, нарочито ако узмемо стопу незапослености као индикатор – на што упозорава и WХО извјештај.

Задње извјешће Еуростата (31.10.2013.), показује нам како је Хрватска трећа земља Еуропске Уније по стопи незапослености (17.2%), одмах иза Грчке и Шпањолске:

Image

Земље које се често спомиње у контексту „најпогођенијих“ – Ципар, Ирска, Италија, Португал – све су иза нас. И док се из горњег графикона може констатирати како је опћа стопа незапослености у Хрватској „ипак“ за 10-ак посто мања од Грчке и Шпањолске, други податак – такођер из актуалног извјештаја Еуростата (агенција за статистичке информације при Еуропској Унији) – открива један, можда и далеко „опаснији“, податак, а то је незапосленост младих. Хрватска је и по овој стопи 3. у цијелој Еуропској Унији, но постотак је далеко ближи Грчкој и Шпањолској:

Незапосленост младих у Еуропској Унији (Еуростат, 31.10.2013.):

Грчка: 57,3%

Шпањолска:  56,5%

Хрватска:       52,8%

То је што се тиче Еуропске Уније, но многе земље Источне Еуропе и бивше СФРЈ налазе се у још тежем стању када је ријеч о незапослености:

Image

Grafikon: opća nezaposlenost i nezaposlenost mladih (15-24) u zemlјama Istočne i Središnje Europe (WHO)

Према овом графикону могло би се закључити како су поједине земље бивше СФРЈ у пуно тежем стању од Хрватске. То је само дјеломично точно – наиме, незапосленост јест виша, но притом треба имати на уму да (негативна) ситуација у Хрватској може пуно брже ескалирати јер је Хрватска далеко подложнија провођењу ЕУ „економских мјера“ као што су мјере штедње које су главни кривац за трагичне трендове о којима данас извјештава WХО када је ријеч о Грчкој. Кампања у којој се траже „драстични резови“ у Хрватској већ је у пуном јеку, а погубне мјере вјеројатно ће се и почети имплементирати у позадини актуалних не-економских тема којима је засићен хрватски медијски простор.

Додатак оригиналном тексту: 23:00, 26.11.2013.

УН-ова агенција WХО повукла је раније информације те истичу како је дошло до „погрешке“ у њиховом извјештају којег су данас преправили. Наводе како је у документу погрешно писало да се „пола нових ХИВ пацијената само заразило“ те како је требало стајати да су се „неки сами заразили“. WХО је реагирао данас након што су бројни медији диљем свијета пренијели информације, на темељу њиховог првотног извјештаја, о наводно јако забрињавајућем тренду у Грчкој.

http://www.advance.hr

Advertisements

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s