САМО ГЛЕДАЈТЕ СВОЈА ПОСЛА

АКО СЕБЕ ПРЕПУСТИШ ОДЛУЦИ МАСЕ; ОНИ ТЕ МОГУ И УБИТИ: Занимљив социјални експеримент у интеракцији с публиком, извела је још 1974. год концептуална умјетница Марина Абрамовиц, под називом „Rhytm 0“. Себи је у перформансу дала пасивну улогу у трајању од 6 сати, а публици активну улогу у односу на њу… Ставила је на стол 72 предмета које су смјели употријебити на њеном тијелу, према својој слободној вољи, како би јој угодили или како би јој нанијели бол итд. На столу су на примјер били и перо, мед, цвијет, али и нож, скалпел, пиштољ и слично.
Кад је започела перформанс, стала је потпуно обучена мирно, с циљем да остане у пасивном стању 6 сати. На почетку, све је било врло пристојно, публика је пазила како је третирају, били су њежни – но с временом, агресивност је почела расти. Марину су изрезали одјећу, забили јој трње од руже у трбух, један је чак уперио напуњени пиштољ у њену главу, други му га је одузео и спријечио да је убије…. и тако у том стилу, како је Марина остајала пасивна, тако је и агресивност публике расла.
Кад је перформанс завршио, Марина је коракнула према публици, који су брже боље побјегли из дворане, како би избјегли суочавање с њом.
Изјавила је послије да је на перформансу јасно научила да ако одлуку о себи пасивно предаш у руке масе, они те могу и убити.
Марина Абрамовић је у свијету призната умјетница, живи у Неw Yорку, родом је Црногорка (???MARINA ABRAMOVIC, BORN IN 1946 IN BELGRADE, YUGOSLAVIA).
Мазнуто са фејса

Advertisements

35 mišljenja na „САМО ГЛЕДАЈТЕ СВОЈА ПОСЛА

 1. „Марина Абрамовић је у свијету призната умјетница, живи у Неw Yорку, родом је Црногорка (???MARINA ABRAMOVIC, BORN IN 1946 IN BELGRADE, YUGOSLAVIA).“

  А деда јој био, за време „конкордатске кризе“ под чудним околностима преминули, патријарх српски Варнава. Својевремено, пре неколико налетех на текст на енглеском у којем пише како јој је „деда био познати црногорски свештеник којег је отровао (пајз сад!) великосрпски режим у Београду“.
  Свашта може да се види на овем интернету.

  Sviđa mi se

  • drugi deda sa očeve strane joj je niko drugi do Antonije Abramović – osnivač „CPC“ ..ima i lažnog i pravog patrijarha, a i brat joj je patrijarh teslijanske crkve

   Sviđa mi se

   • За Антонија не знам, а Вељу знам, имао сам више пута прилику да разговрам са њим код једног заједничког пријатеља, доброћудна замлата 🙂

    Иначе Веља је тада, дакле пре једно 10-12 година, био прилично на позицијама интегралног српства.

    Sviđa mi se

   • „Иначе Веља је тада, дакле пре једно 10-12 година, био прилично на позицијама интегралног српства.“
    Вероватно је човек схватио да је „интегрално српство“ фикција, тј. шупља прича.

    Sviđa mi se

   • Да, вероватно, док је пројекат „теслиних пурпурних плоча“ један рационалан пројекат који са обе ноге стоји на земљи и од великог је значаја за васколико човечанство 🙂

    Sviđa mi se

 2. по добром обичају скренусмо са теме на баналности ..
  вратимо се генију (генији?) и речитом перформансу. .

  Sviđa mi se

  • мислим да је „најзнаковитији“ крај перформасна кад су посетиоци постиђени својим понашањем ..
   кад би их неко стално подсећао на то, сигурно би га јако и све више мрзели ..и смишљали рационална оправдања типа „та изопачена луда гола жена“ из изопаченог народа и сл.
   валда је јасно на кога све алудирам

   Sviđa mi se

  • Марина јесте велики уметник/уметница, тако да Дејан сигурно није управу, ја лично је веома ценим без обзира што ми се не свиђају њени садашњи политички ставови.
   Мој фаворит межу њеним радовима ми је овај (са љубавном тематиком):

   http://www.medienkunstnetz.de/works/rest-energy/

   иначе код нас је наслов тог рада доживљавао разне незграпне преводе, а ни једном нисам видео да је преведен како једино ваља а то је „Енергија мировања“, наиме, „Rest Energy“ је термин преузет из физике и представља оно популарно mc^2 (где је m маса тела у релативном мировању).

   Деки, видиш то је оно о чему ти причам, мало, мало па из мене искочи та декадентно-либерална црта, па на пример кренем да хвалим Марину Абрамовић. 🙂

   Sviđa mi se

   • најмање сам алудирао на Декија .. много више на наш однос с аХрватима и према нашим срБским усташама (савременим мајмунима из зрцала 41.) .. ако се и нама у Србији не дај Боже догоди реакција коју су имали мирни уљудни и културни посетиоци Мариниог преформанса или дојуче онмиљени суседи – немачки нацисти и усташе, биће касно.. организованом и системском и добро плаћеном ширењу мржње преко одвратних патриЈОтских сајтова треба стати на пут, да не би били Марина у перформасну.

    Sviđa mi se

   • Ма нисам ни мислио да си ти алудирао на Декија, већ сам се ја осврнуо на оно његово:
    „Кога брига да коментарише ону којој је врх уметности приказивање голих сиса.“

    Sviđa mi se

   • Ма добро, није то проблем. Схватам да неко има афинитета према оваквим стварима. Ја за то желудац немам. Она ми је негде у рангу оног Фрљића, неукусан он, неукусна она.

    Sviđa mi se

 3. „Марину су изрезали одјећу, забили јој трње од руже у трбух, један је чак уперио напуњени пиштољ у њену главу, други му га је одузео и спријечио да је убије…. и тако у том стилу, како је Марина остајала пасивна, тако је и агресивност публике расла.“

  Остало је само питање ко су ти што су чинили све те неподопшине, па чак, ничим изазван „један је чак уперио напуњени пиштољ у њену главу, други му га је одузео и спријечио да је убије….“ Или су ти ликови њезини ортаци који су јој помагали у перформансу, или глумци плаћени за инсценирање лудила. А можда је изнајмила неколико лудака на пар сати.
  У осталом, што не пробате? Ја вам кажем да тешко да би вас неко погледао, не да се замајава са докоњацима.

  Sviđa mi se

  • Ево, наш Брана ме је искритиковао и опет пожалих што прочитах глупост. Па, ко може да поверује да је неко на уметнички перформанс (мада уметност је свако срање које се понуди) дошао са пиштољем?! Или, она не би преживела да неко из “масе“ није реаговао?! Зајебанција за стварно доконе.

   Sviđa mi se

   • e jako0 si pažljivo čitao po običaju..nije došao s pištoljem nego je ona namerno postavila unapred razne predmete od cveća do noževa i pištolja.

    Sviđa mi se

   • Ево Брм ме претече, дакле пиштољ је био изложен, као један могућих реквизита.

    А кажем ти грешиш у вези Марине, ја први тврдим да је бар 90% тих перформанса чисто срање, међутим Марина спада у оних 5%. Већина њених радова је озбиљно осмишљена и носи у себи озбиљну поруку и то стоји без обзира да ли се некоме свиђа тај начин уметничког израза или не (нисам ни ја баш неки љубитељ сем када су у питању заиста квалитетни радови као што је то случај са Марином). Поред тога има ту једна ствар коју би требало ценити, у неким својим перформансима она је заиста себе доводила до граница крајње физичке исцрпљености па чак понекада и ризиковала живот, али стварно ризиковала а не „као“. Дакле, може је неко сматрати лудом, опиченом итд. али фолирант свакако није.

    Sviđa mi se

   • Види стварно, пиштољ је био изложен. Извињавам се свеколиком уметничком свету. Узгред, неко ми је релативно скоро причао да су негде на Западу ликови направили неки фол ријалити где су учесници пуштали струју човеку на столици и освајали лову. Трик је био да што више пушташ више ти лове кане. Наравно, лик се на столици само фолирао да струја пролази кроз њега, али је било интересантно видети на шта су људи били спремни и колико дуго да пуштају чак по цену смрти учесника. Нисам нашао потврду за ову причу, али ако је истина говори не о “маси“ већ о безбожној, животињској природи човека који је отпао од свих моралних вредности као и овај перформанс уосталом.

    Sviđa mi se

   • U proljeće 2009. pokus je koristeći „autoritet televizije“, umjesto na znanstvenoj razini izveden u okviru televizijske igre, a ponovljeno je i [1] [2] 18. ožujka 2010. Po prvi put je emitirana u večernjem programu (uz napomenu: nije za djecu ispod 12 godina) na televizijkoj postaji France 2 nakon čega je slijedila rasprava. U tom pokusu 80% ispitanika je pristalo na uporabu najviše razine električnog napona pri kažnjavanju.

    Ипак је било на ТВ-у, бар тако пише овде. Ок, небитни су детаљи и да ли ми је тачно препричано, али дефинитивно поента стоји. Колико човек може да падне је и код нас приказивани Тренутак истине. Већег зла од тзв. западне цивилизације нема.

    Sviđa mi se

 4. жао ми је што нема на ју тјубу комплетан филм „Уметник је присутан“, само одломци и трејлери. Да је види Деки обучену без голих сиса. Ма колико се овде правио глуп, што није, схватио би зашто ја њу стално истичем као најтипичнији изданак праволславне цивилизације…

  Sviđa mi se

 5. Ма, дајте, што не направите римејк перформанса? Наравно, не доводити таште, у том случају не гарантујем исход.

  Sviđa mi se

  • Ево ти перформанс: среда, 27 новембар 2013 14:59 perasombor
   Ako cenjeni autor negira srbijanski neokolonijalizam i eksploataciju Vojvodine neka navede koliko Vojvođana (Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka…) su vlasnici 20 najvećih preduzeća koje su sedamdesetih i osamdesetih izgradili i razvijali Vojvođani (nezavisno od zavičajnog ili etničkog porekla)? Odgovor je nijedan. Vlasnici su uglavnom Srbijanci, Crnogorci, Bosanci, Rusi, Hrvati itd. ali Vojvođana koji su ih izgrađivali nigde nema. Te „privatizacije“ su rađene pod budnim okom srbijanske Agencije za privatizaciju kao i srbijanske policije, sudstva i tajnih službi. A da ne govorimo o aparthejdu gde u institucijama R. Srbije skoro da nema nikoga iz Vojvodine, a ta praksa je bila i za vreme SPS, DSS, DS, SNS…

   Sviđa mi se

   • а „војвођани – власници“ барем овде код мене су:
    1. Божидар Роца – један од заслужних што је Буњеваца све мање а Хрвата све више; за време Тите био ћата у општини, затваран због злоупотребе службеног положаја, за време Слобе председник регионалне привредне коморе, данас – ванредни професор на економском факултету у Суботици и власник пола Главне улице у Сомбору. За рачун хрватских тајукуна (вероватно и државе) купује земљу широм Војводине перине…
    2. Бранко и Гордана Мијић – власници Градске пекаре Сомбор, силоса у Стапару и ПИК Радојево (тако некако у Банату); тренутно у бекству јер су првооптужени за познату мућку са робним резервама и противправно остварену имовинску корист у висини од 5,5 милиона евара…
    3. Слободан Комазец – бивши пословођа у највећем сервису за ремонт моторних возила на територији Бачке – данас поносни власник истог. Пошто нико није Мали Ђокица да верује како је поменути отишао у банку, рекао добардан-добардан, ја бих да дигнем кредит… очигледно је да Ремонт има власника из сенке а овај истакнути привредник је само параван који ће ако треба и одлежати пар годиница, под условом да му се у „капитал стечен са десет прстију“ не дира…
    Овако бих могао до прекосутра али нећу – ионако смарам са општепознатим стварима…
    Сви они су Сомборци и војвођани, и то овај „перасомбор“ зна боље од мене; међутим, када је требало да се дигне глас и бори против тога да се такви ваздигну – он је имао пречег посла, морао је да кува паприкаш на викендици или да куња поподне. Данас су му за све криви „србијанци“, Руси и Хрвати (против којих није имао баш ништа када су му гузицу пунили парама од акција).
    Познат је случај са Апатинском пиваром где су многи људи потпуно одлепили када су наплатили акције по Закону о приватизацији (који њима на ползу донела баш Скупштина Србије, али им тада није сметало што је иста пуна србијанаца), хвалили су капитализам и пркосили онима који нису били паметни попут њих да се запосле у правој фирми. Породица обичних радника где је отац био виљушкариста, мајка спремачица а син неки шофер – том прилком је могла да инкасира и до пола милиона евра ПРОДАЈУЋИ СВОЈУ ФАБРИКУ БЕЛГИЈАНЦИМА. Данас, када су паре отишле, деца изгинула у луксузним колима купљених „нек имају они кад ја нисам имао“, данас су се виспрени Апатинци сетили да су пивару градили својим знојем и својим рукама… И све би то требало национализовати…

    На исти начин ће завршити и Србија а једино што може да је спасе – то је нека страна интервенција. Сад, мени се некако чини да је изгледнија интервенција која ће је дотући, али ајд… А ми ћемо онда моћи следећих пет векова да анализујемо шта то би, и сви ће бити криви осим нас који не можемо да се сложимо ни да се не слажемо.

    Sviđa mi se

   • „Данас су му за све криви “србијанци”, Руси и Хрвати (против којих није имао баш ништа када су му гузицу пунили парама од акција).“

    Чек бре Дрпе, перасомбор рече ово:

    „Vlasnici su uglavnom Srbijanci, Crnogorci, Bosanci, Rusi, Hrvati itd. ali Vojvođana koji su ih izgrađivali nigde nema.“

    Дакле, хоћеш да нам кажеш да је перасомборов јед према Србијанцима, Русима и Хрватима неоправдан дочим је према Босанцима и Црногорцима на месту?
    (Јебига, нисам могао да издржим 🙂 )

    Sviđa mi se

   • А не, не зајебавај: Србијанци су криви јер су дозволили да Руси, Хрвати, Босанци и Црногоранци покупују све што је он својим рукама градио… Чему служи Србија него да му чува фабрику док он кува папрас или виси по изложбама живине?!

    Sviđa mi se

   • Чему иначе служи држава? Сем када усто и не ради.

    Толико одговорности масе када јој пустиш на вољу.

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s