Бранимир Марковић ЈУЖНОСЛОВЕНСКИ ТОК

Срби који презиру Србију бар онолико колико искрено воле Русију тријумфовали су над Србима који мрзе Србију онолико колико обожавају ЕУ.

Шта ћемо ми, мизерна мањина, који просто волимо Србију. Да се радујемо или да се убијемо?

Руси користе гасовод који је нужан за њихову „максимализацију профита“, а који нама баш и не треба толико, који су изградили пола својим парама а пола нашим, дајући нам кредит, јер новца због гаса имају у изобиљу

ми то само посматрамо 20 – 30 година – немо

у међувремену купујући скуп гас који није бар мало јефтинији јер смо, за разлику од Румуније и њених 60% потреба, ми своје капацитете за наших 15% потреба такође поклонили Русима у  пакету предаје НИС-а по нижим ценама

Image

          Словенка сам мала

Свануо је и тај дан. Сунце се поново рађа (није више далеко). Спасење библијских размера. Империја узвраћа ударац. Јужни ток!!!

Срби који презиру Србију бар онолико колико искрено воле Русију тријумфовали су над Србима који мрзе Србију онолико колико обожавају ЕУ.

Шта ћемо ми, мизерна мањина, који просто волимо Србију и равнодушни смо на туђе империје?  Како донети елементарне судове, кад су „чињенице“ у интерпретацији једних и других различите и непомирљиве бар као оцена улоге Драже Михајловића у рату?

„Кaдa смo дoлaзили нa Бaлкaн, прe скoрo 20 вeкoвa, ми Jужни Слoвeни нисмo мoгли сa сoбoм дa пoнeсeмo и свe штo нaм je трeбaлo из нaшe прaпoстojбинe. Сaдa ћe нaм тa eнeргиje стизaти упрaвo из нaшe прaпoстojбинe, jeр дo нaс стижe гaсoвoд “Jужни тoк”.“

Егзалтирано изговори баш министарка русомрз[i]. Чини се да је све што нам сервирају у вези Јужног тока тачно колико и ова изјава о досељавању Илира. Министарка је поново направила дипломатски скандал са Русима, јер управо њихова наука тврди обрнуто – да су претече данашњих Руса дошли са Балкана.

Најпре братска цена руског гаса, која је

А) међу најнижим у Европи

у новембру 2012. године цена гаса у Србији је износила 35 евроценти по кубном метру, док је у готово свим осталим земљама у окружењу цена била виша од 50 евроценти (у Босни и Херцеговини цена је била 0.53 евра, Хрватској 0.50, Словенији 0.59…).

Cene-Gasa

Једина држава која је имала нижу цену гаса од Србије била је Румунија. По званичним подацима Европске агенције за енергију, Србија је претходних година била у групи земаља са најнижим ценама гаса у Европи.[ii]

„Цена руског гаса за Србију је између 20 и 30 долара нижа него за друге државе Европе“ , преноси Тањуг изјаву министар Бачевића[iii].

Б) највиша у Европи, виша је само у Македонији

„У 2009. години сам константовао да је увоз био скупљи за један евро по тони (што су гасни дебелокошци квалификовали као неистину и незнање, а ја само наводим званичне светске податке о увозу по земљама, без да ме интересују јединице мере и остале гасовите великостручности) само за Хрватску и БиХ, у односу на цену по којој је Србија увозила, а да је у 2010. години већу увозну цену имало петнаестак земаља, укључујући и Немачку.

Најновије информације по медијима су ме натерале да проверим цену у 2011. години. Била је ђаволских 666 долара (да преполовим грешку, нећу у еврима) по тони, то јест кубном метру. Просечна светска цена била је 466 долара, што је тачно 30% мање у односу на нашу увозну цену.

Већу цену од Србије имале су, опет, БиХ и Хрватска, али и Шведска, Чиле и Сингапур, не рачунајући 13 земаља са количином од пар тона. Значи били смо шести по скупоћи гаса који је увожен у свету. Да смо исту количину увезли по просечној светској цени платили би 635 а не 907 милиона долара, за 272 милиона мање у односу на реализовану.“[iv]

Коме веровати? Како могу оба  податка да буду тачна?

Можда су  у питању поређења  баба (малопродајне цене за домаћинства) и жаба (увозне велепродајне цене гаса). Пословично „објективни“ нспм, је, у складу са идеолошким пројектним задатком (који им се снио), сервирао својим русофилима цену баба, прећутавши да се том „социјалном“ценом, међу најмањим у региону,  којом се наплаћују од грађана трошкови увозне цене, шесте по скупоћи у свету, нужни губитак Бајатовићеве фирме прелива по грбачи пореских обвезника Србије. Ми дотирамо скупу руску цену и кад не трошимо гас, слично Црногорцима који дотирају струју за руски Алуминијумски комбинат.

Узгред, ја пронађох и једну листу на којој је цена у Хрватској 0,30, а не 0.50 као на овој.  Да ли држава дотира социјалу или алтернативни (шкриљци и гас других земаља) и домаћи извори гаса – економску цену.

Ево једне од листа са ценама[i]:

Image

Уочљиво је да цене константно скачу, мада нам је за вакта Коштунице обећавано управо супротно, па и сам наседох и агитвах за истог.  Како је „енергетска сигурност“ спојива са монополистом који стално подиже цене, мојој маленкости није јасно. Није ми јасно ни, како постајеш енергетски сигуран везивањем за увозне енетгенте.

Уочљиво је и да специјално „гуле“ западни Илирик – подвучено жутим (сви преко 600). А „старе љубави“ остају макар ушле и у НАТО (Бугарска 417). И стари мајстори трговине  (Грчка – 390)

Пример несташних цена за Украјину (са 190 на преко 800, па пад на преко 400, у зависности од лика и дела властодршца) показује колико су цене економски засноване. Јулија Тимошенко је у затвору због штетног уговора са Русијом повезаног са тих рекордних 811 долара. Украјина показује и колико је гасповод допринос плитичкој стабилности земље.

„Руском тржишту је Гаспром прошле године гас испоручивао по просечној цени од 89,7 долара за 1.000 кубних метара. Купцима у државама бившег Совјетског савеза 1.000 кубика гаса наплаћивао је просечно по 290 долара, дакле трипут скупље, а купцима из Европе и осталих земаља, међу које и ми спадамо, по цени од 384 долара, дакле четири пута скупље. просечна цена за руско тржиште порасла је за 14,5 одсто, за земље бившег Совјетског савеза за 16,3 одсто, а за Европу и остале земље чак за 22,8 одсто.“[i]

Европска унија оцењује да руска страна цену гаса на домаћем руском тржишту третира као социјалну категорију, потхрањује неконкурентност руске економије и онемогућава подизање технолошког нивоа енергетског сектора, и зато Брисел врши стални притисак на Русију да руско тржиште енергената либерализује и на том тржишту цену гаса формира у складу са правилима тржишне економија.[ii]

Међутим, и из ове „чињеничне“ изјаве избија неолиберална мантра. Наиме, У САД је гас  ЈОШ ЈЕФТИНИЈИ, прерачунато на европску меру са америчке (1фт³ = 0.028317м) цена је тек око  50 долара. Ако би ова цена била „социјална категорија“, то би у преводу значило да је држава САД дотира из буџета. Међутим, „истина је сасвим супротна„, експлоатација пребогатих налазишта гаса је једноставно јефтина, па и цена од 50 долара за гас којим Аљаска обилује, итекако омогућава зараду, а камоли руских 89 долара за сибирску. ЕУ налаже „максимализацију“ профита по правилима „тржишне утакмице“ у којој су сами  ако не монополисти, а оно бар олигополи. ЕУ, идеолошки доследно пропагира максимализацију гуљења коже са леђа грађана.

У преводу, цена гаса је чисто политичка категорија.

Немачка је, рецимо, у марту ове године 1.000 кубних метара гаса плаћала 450 долара,

према прогнозама Ројтерса цена руског гаса за Европу око 370 долара за 1000 кубика. Енглеска купује гас за чак 230 долара“[iii] са северног мора додуше.

Итд итд итд.

А сад друга тема. Гасовод ће донети Србији годишњи приход од 200 по некима и 300 милиона долар или евра или чега већ. Ураааааа леба без мотике, сан сваког Илира.

ЕЕЕЕ али тек за 20 до 30 година, кад ће се исплатити последња рата за племенити руски кредит за финансирање нашег удела у изградњи гасовода (осим што је таман то разлика између „свјетске“ и наше цене „Да смо исту количину увезли по просечној светској цени платили би 635 а не 907 милиона долара, за 272 милиона мање у односу на реализовану.”)

НСПМовцима слични егзалтирано тврде да тако повољног кредита свет још не виђе (хвала матушки Русији). Што је, посматрајући камате, вероватно и тачно.

Ал има ту и других „погодности“: „Имамо гаса и у већим количинама од реалних потреба и за све количине које смо договорили са Русијом, а нисмо потрошили, никада нисмо плаћали пенале, као све остале земље“ изјавио је министар рударства и просторног планирања Милан Бачевић[iv]. Каква племенитост – не морамо да платимо за оно што не потрошимо – као Украјина Тимошенкове нпр.

А и трећих:

“ Једино Румунија има ниже цене гаса од Србије, али та земља из сопствене производње задовољава 60 одсто потреба и нема велике за увозом, за разлику од Србије која има само 15 одсто потребних количина и мора да увози гас, додао је министар.

Повежимо ове три „олакотне“ околности:

А) ми немамо ни приближно потребе за толико гаса колики су капацитети гасовода

Б) али имамо приход од транзита – једног лепог дана

В) у међувремену Руси користе гасовод који је нужан за њихову „максимализацију профита“, а који нама баш и не треба толико, који су изградили пола својим парама а пола нашим, дајући нам кредит, јер новца због гаса имају у изобиљу

Г) ми то само посматрамо 20 – 30 година – немо

В) у међувремену купујући скуп гас који није бар мало јефтинији јер смо, за разлику од Румуније и њених 60% потреба, ми своје капацитете за наших 15% потреба такође поклонили Русима у  пакету предаје НИС-а по нижим ценама због погодности Јужног тока. Јес да сам имао кеца из математике али ако би 85% потреба коштало 400 долара, а 15% рецимо 80, чини ми седа би укупна цена за смртнике Србије ипак могла бити значајно нижа.

Постоје зли домаћи научници које случајно познајем, који тврде да смо наше потребе за гасом, осим из ових 15%  налазишта која више немамо, могли да покријемо и улагањем у кланичну индустрију нпр. и постројења за прераду кланичног отпада у гас. ЕЕ ал онда не би имали „енергетску сигурност“, само свој гас .

Да се вратимо на суштину – питање гаса није економско него политичко и „геостратешко“. Руси ће да нас штите и томе слично. Како све остале земље на траси гасовода спокојно остају у ЕУ и НАТО и имају 51% удела у својим , а једино за Србију са њених 49%  је то судбинско питање.

Да поновим Срби који презиру Србију бар онолико колико искрено воле Русију тријумфовали су над Србима који мрзе Србију онолико колико обожавају ЕУ.

Шта ћемо ми, мизерна мањина, која просто воле Србију. Да се радујемо или да се убијемо?

http://branali.blogspot.com/


Advertisements

Jedno mišljenje na „Бранимир Марковић ЈУЖНОСЛОВЕНСКИ ТОК

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s