Ружа Ћирковић ПОНОВО О ЈЕДНОЈ КРАЈЊЕ НЕБИТНОЈ ТЕМИ

постаје крајње необично што и Радуловић и неки његови сарадници све чешће понављају како радикалне измене Закона о раду подржавају „неки синдикати“. Ствар је нарочито озбиљна, мада на њу нико не обраћа пажњу зато што су оба по закону репрезентативна синдиката у великом јавном сукобу са Радуловићем.

Оно што бисмо ми променама хтели да уведемо, тамо би социјално освешћене социјалдемократе сад хтеле да барем ограниче, нарочито онај део око сасвим флексибилних форми запошљавања… Наша и немачка кретања у радном праву у међусобном су нескладу, али су делимично у складу са глобалним препорукама: ми више да штедимо, они више да троше

министар и његови сарадници највише воле да причају о Закону о раду, у надлежности Јована Кркобабића, и Закону о обнови и изградњи, у надлежности Велимира Илића. И највише воле те законе да мењају

Image

Недавно сам гледала документарац о томе како је ЈБТ први гледао филмове који је требало да се такмиче на Пулском фестивалу. И онда су филмаџије вукле за рукав неког од његових посилних да им каже који му се филм допао, а нарочито који није. Да тај којим незгодним случајем не победи, па зло и наопако.

А већ причу о неким тиквама и ауторима које је због истог презимена у својој уметничкој пресуди заменио, па нико није смео то да му каже, е о томе да и не говорим. Али што је било било је, некако се и то прегурало, али не би требало да дозволимо да се опет врати. А богами куца на врата, не да куца, него лупа. ППВ нам је тако, између осталог, саопштио да је Лазар Крстић, кадар његове странке, најбољи министар финансија у региону и да је он ППВ на то посебно поносан. Нико жив не зна на основу којих параметара је ППВ то закључио, нити на која лична знања и сазнања се при томе ослонио. Али, као што знамо из приче са почетка ове колумне, ту се знања и сазнања, а поготово параметри, и не траже, само се у четири зида, у по гласа, са значајно-упитним лицима саговорника прича да министар финансија први пут откако је гавран поцрнео није јавности и новинарима представио свој буџет за следећу годину – јер ауторитет ППВ је замена за све.

Сад знамо ко је најбољи министар у региону, а ускоро треба да очекујемо и посланице о томе ко је најбољи професор, па ко је најбољи лекар, па апотекар, па пекар… И благо нама, тако редом. Можемо очекивати да се на сајту ППВ објави листа 100 кадрова на које он рачуна, онако по руском рецепту. Треба ти пекар, ти на листу, треба ти лекар, ти опет тамо, треба ти привремено веће, немаш бриге. Управо имаш, уколико скренеш с листе. Демократска странка је сад мало закаснила са овим високим маркетиншким селекционирањем, али ако, надокнадиће то Борко Стефановић. Још смо се око сопствене осе вртели од шока после именовања петочланог привременог београдског већа, добро је да бар није именовано у поноћ, а Стефановић нам је поручио да њихова Татјана Пашић вреди колико сва она преостала четворица заједно. И више.

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА: Ако ништа друго, министру привреде Саши Радуловићу једно се мора признати: вредан је. У тој вредноћи му се не може замерити што претерује, па ради и оно што није у његовој надлежности. Али то је у Србији од неког времена постало опште место иза кога се, као, крије нека мисија као оправдање. Дакле, министар и његови сарадници, рецимо, највише воле да причају о Закону о раду, у надлежности Јована Кркобабића, и Закону о обнови и изградњи, у надлежности Велимира Илића. И највише воле те законе да мењају. Према стању ствари доступном голом оку, министра не подржава нико. А нарочито га не подржава предузетник Милан Кнежевић, за кога се верује да је Радуловића на место министра и довео. Па му се отео. То са подршком може да буде велики проблем и ако министар подршку стварно нема, и ако се кључни политичари у земљи према Радуловићевим идејама држе незаинтересовано само док не виде како ће да прођу. Али о том неки други пут.

Међутим, постаје крајње необично што и Радуловић и неки његови сарадници све чешће понављају како радикалне измене Закона о раду подржавају „неки синдикати“. Ствар је нарочито озбиљна, мада на њу нико не обраћа пажњу зато што су оба по закону репрезентативна синдиката у великом јавном сукобу са Радуловићем. Па је веома занимљиво знати на које се синдикате министар и његови сарадници то позивају и да ли на то имају право. Они мисле да имају, ја, рецимо, мислим да немају.

Ја као новинар могу да дам простор и синдикату који није репрезентативан, што медији видим нарочито последњих недеља веома често и чине, а министар мора социјални дијалог да води са репрезентативним синдикатом. Јер би иначе настао хаос. И створила се прилика да политичари сем што стално освајају постојеће синдикате, оснивају и своје. Што су и раније чинили. Али ваљда више неће. Нарочито не у фирмама које, на терет свих пореских обвезника, уживају или су уживале огромне државне субвенције и повластице. Хтела бих да подсетим на моћни(револуционарни) синдикат ЕПС-а. Који су после петооктобарских промена, па и нешто каснијих политичких балансирања са социјалистима, међу собом поделиле политичке странке. Сад се, чујем, политичари разних фела озбиљно вајкају да је све синдикате под своје узео СНС. Углавном, и о Закону о раду су репрезентативни синдикати разговарали са ППВ. Кад питам зашто са њим? Кажу, не знају. Благо нама.

Куриозитет: док се код нас против измена радних прописа боре синдикати, у Немачкој, коју бисмо да опонашамо, у правом је шоку такозвано привредно крило немачке политике. Радни прописи се мењају и тамо. Оно што бисмо ми променама хтели да уведемо, тамо би социјално освешћене социјалдемократе сад хтеле да барем ограниче, нарочито онај део око сасвим флексибилних форми запошљавања. Који је и тамо злоупотребљаван. Наша и немачка кретања у радном праву у међусобном су нескладу, али су делимично у складу са глобалним препорукама: ми више да штедимо, они више да троше. –

http://www.danas.rs/

Advertisements

Jedno mišljenje na „Ружа Ћирковић ПОНОВО О ЈЕДНОЈ КРАЈЊЕ НЕБИТНОЈ ТЕМИ

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s