Дејан Ранковић: Магла око нас…

magla

Сама сврха увођења неолибералног капитализма је пљачка, корупција, израбљивање и вртоглаво богаћење ограниченог броја људи услед разорног друштвеног раслојавања. Он је у ствари завршна фаза криминализованог система.

У Србији је његова клица посејана 5. октобра и увелико се прима и шири као коров до дан данас. Безброј афера, полуистражених и неистражених, у којима се назире учешће људи из власти, не само да нису расветљене него се вешто заташкавају и свака карика у ланцу се чврсто држи оне народне Врана врани очи не вади. Ланац је јак, карике чврсто скопчане, па ако нека и попусти, одмах се завари уз помоћ новца. Он мени, ја теби, ти њему и круг се затвара. Вртлог центрифуге траје и нико не испада.

Онога тренутка када смо прихватили транзицију као услов приближавања ЕУ, која је, поред осталог захтевала приватизацију државних и друштвених предузећа, лично сам осећао неку језу видевши коме је тај посао поверен. Није у питању незнање, већ похлепа и пљачка диригована споља, да би се, после оружане окупације Косова, у Србији извршио економски геноцид.
Испоставило се да је 99% приватизације накарадно и подложно озбиљној ревизији и истрази надлежних органа озбиљне државе. Оно што у најмању руку вређа здрав разум свих радника у Србији, јесте и цинизам европских комесара који шаљу сигнал својим скутоношама да преиспитају само 24. приватизације. Као они су видели да је било мућке па ће актуелној власти ставити до знања да неко мора одговарати. Управо сада када су преко својих банака исисали крв из тих предузећа. Смејем се, а плакао бих.

Где су били душебрижници из Европе када су гладни радници лежали на пругама, падали у несвест и одсецали себи прсте, тражећи исплату бедног минималца и право да се лече? Нико се од њих није брецнуо у сну.
Џаба нам агенције за борбу против корупције на чијем челу је витез Алек, ревизорски извештаји и повереник од јавног значаја. Очигледно је да у Србији нема јавности ни доступности информацијама. Медији представљају магновење и бунило, као услед високе температуре. Магла свуда, магла око нас. О одговорности и оставкама да и не говоримо.
Србија нема институције које ће да управљају државом и кажњавају безакоње. Системски закон за објаву рата корупцији се најављује већ две деценије, али се не спроводи јер је вирус нашао плодно тле управо у политичким партијама и епидемија је већ захватила цео друштвени систем.
Управо због тога народ тоне у безнађе, депресију и малодушност. Зато се и она чувена парола ЕУ нема алтернативу бесконачна понавља са додатком да ћемо поцркати од глади ако се окренемо на другу страну, не би ли се народ психолошки сломио и помирио са набујалим сиромаштвом.

8 mišljenja na „Дејан Ранковић: Магла око нас…

 1. Народ тоне у депресију,безнађе….Па нека тоне,ако овако настави и потонуће!Да ли имамо 7 милиона лопова,шпијуна ,сецикеса,издајника?Наравно да НЕ.Имамо народ,који је необавештен уз сопствени труд да то ни не буде.Народ се лудо забавља гледајући опа-.цупа програме на Тв’-помијарнику. Имамо раднике, спорадично на протестима, који никако да се опсете, да притекну једни другима у помоћ, у току протеста.Не, свако локал патриотски наступа и сваки протест као нормално пропада,тако што им некакву „цркавицу „залепе на чело, уз обећање, лудом радовање..Имамо ратаре, који се побуне за слабо плаћање летине,али ту истовремено немамо сточаре, који се буне нпр.због слабе откупне цене меса.Уместо да се међусобно испомажу и јединствено наступају.Имамо већ велики број бораца против ГМО,а где су ту паори,нпр.из Војводине?Оно што у Србији зацело имамо то је, што народ каже;Свака вашка обашка.То смо ми.Задње изборне лажи,јер обећања су изневерена, требало би да су већ увелико разбудиле овај народ,јер је очигледно да Србија нестаје.Спава већина народа мртвијем сном,а буновни мало погледају око себе,реше своје личне проблеме, ако могу и не мрдају.А питам се када би кренула поплава према кућама спавача бил’ скочили на ноге лагане и спашавали оно што се може спас’ти?
  Поплава ,браћо Срби, носи нам велики талас Целу Србију!!!

  Sviđa mi se

  • „Имамо већ велики број бораца против ГМО,а где су ту паори,нпр.из Војводине“

   Углавном сеју ГМО, где год се не плаше инспекције и полиције; а не плаше се тамо где су на власти режимске странке.
   Тако да – у праву сте: приближили смо се крају, а тај талас о коме говорите спрема се да нас збрише са карте света.

   Једноставно, у нашем друштву толико је лажи и лицемерја да се само ретки руководе принципима и труде се да живе у складу са традицијом… Осим ако се под традицијом не подразумевају приче о „домаћинској, државтворној и ратничкој Србији“. Домаћини смо лоши јер без велике нужде продајемо оно што нам је поверено на чување. Државотворци смо лоши јер нам је државу створио онај кога хорски пљујемо јер је „убио кума“, занемарујући потпуно шта би кум учинио њему да је штогод дошао у прилику… Ратници су они који од рата и пљачке живе, а не они који се очајнички и најчешће потпуно неспремни бране; они су очајници попут пекинезера кога гњави вучјак.

   Значи, да би дошло до оздрављења нације – прво морамо постати нација; затим – прочитати текст „Пројекат за стварање нових кнезова“, а онда поступити по упутствима из текста „Источно од Запада“. Ако опет будемо измишљали рупу на саксији и тражили лакши, типично српски пут – лоше нам се пише.

   Sviđa mi se

 2. „У Србији је његова клица посејана 5. октобра“ ма хајде.. а ко је учинио све предрадње да прелазак у либерално друштво никад не почне? ко је уништио релативно респектабилну државу? ко је опљачкао и происвојио привреду први? – генерација Туђман, Милошевић, Изетбеговић, БУлатовић.. ови су само довршили Коштуничиним #“легализмом“ (континуитетом са законима и системом Титове и Слобине епохе) …5. окотобар не постоји јер је већ 6. била контрареволуција .. ко то не схвата и даље ће уживати у распиривању свађа између слобиста и октобараца..не ваљају ни једни ни други

  Sviđa mi se

 3. Падом берлинског зида почеле су предрадње за уништавање социјалистичких система у слободним државама и стварање савремених робова.

  Sviđa mi se

  • падом Берлинксог зида победио је совјетски модел.. уместо да се либерално друштво помери на исток за шта су се људи борили, и ЕУ и САД су се преустроиле, прав по совјестком друга, додуше нешто раније по Мусолинијевом обрасцу.. али ми и даље мантрамо „ево вам ваша демократија“
   http://katalaksija.com/2005/09/02/praxis-odiseja-od-marksistickog-praxisa-do-nacional-socijalisticke-prakse/

   Sviđa mi se

   • Kako se i zašto se taj pre­o­bra­žaj dogodio?

    Desio se zahva­lju­jući pobedi dok­trine (ili ide­o­lo­gije) koju ja zovem evro­pe­i­zam koji je meša­vina dva poli­tička i ide­o­lo­ška stajališta:

    ona počiva na neve­ro­va­nju u spon­tanu evo­lu­ciju ljud­skog dru­štva i, posle­dično, na vero­va­nju u moguć­nost (i neop­hod­nost) da se orga­ni­zuje ljud­sko dru­štvo sa vrha, od strane vlade, poli­ti­čara i nji­ho­vih aka­dem­skih saput­nika (filozofa-kraljeva dru­gim rečima);
    ona počiva na ideji da je era država (ili naci­o­nal­nih država) pro­šla, da su ekster­na­lije svuda pri­sutne i da – zahva­lju­jući tome – većina stvari koju ljud­ska bića rade mora biti odlu­čena na pane­vrop­skom, kon­ti­nen­tal­nom nivou.
    Sada­šnja EU se teme­lji na ovim ide­jama. Uve­ren sam da su obe pogre­šne.
    http://katalaksija.com/2006/05/09/evropska-unija-ekonomske-slobode-i-prosperitet-glediste-formirano-pod-uticajem-ideja-instituta-za-ekonomska-pitanja/

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s