VIVA VERO MONTENEGRO

Хоће ли заговорници наци-србијанства да из Србије протерају:
– Вожда Карађорђа
– Обреновиће
– Карађорђевиће
– Мешу Селимовића
– др Николаја Велимировића, чији су се преци доселили из … , у данашњој Црној Гори?

Да је локалпатриотизам највећи идиотизам најилустративније нам потврђујe малоумна теза о Србијанству, кроз специфичну ксенофобију и малограђански одијум према Србима из Републике Српске Крајине, Републике Српске и Црне Горе, а управо та малоумна теза никако не може да издржи вредносни историјски суд.

Ту специфичну ксенофобију и малограђански одијум према Србима изван административне Србије, подгревали су са стране сви они којима је једина историјска одлика србогладно србождерство. То је у историји добро познато, али, изгледа, како је давно приметио Хегел, неки из историје нису извукли никакве поуке!

Онај ко прихвати ту врсту наметнуте специфичне ксенофобије и малограђанског одијума према Србима изван административне Србије, морао би се суочити са чињеницом да Србија мора да остане без Стефана Немање, рођеног у Рибници, данашња Подгорица, па следствено томе и без Немањиног сина Светога Саве, врховног српског свеца. И шта би административна Србија без Стефана Немање и Светосавља? Да се врати паганизму, или неком новом поганизму?

Шта би административна Србија без Вука Караџића чији су преци у дошли из Дробњака у данашњој Црној Гори? Да подсетим, његова породица се доселила из данашње административне Црне Горе, тачније речено из Дробњака. Вукова мајка Јегда, девојачког презимена Зрнић, родом је из Озринића код Никшића.

Заговорници ксенофобског србијанства нашли би се у чуду кад би овај свет прихватио њихову малоумну идеју да се из административне Србије протера Вук Караџић који је Србе увео у орбиту планетарне писмености. Којим језиком и којим писмом би се служило ксенофобско и ропско неосрбијанство као последње поганство? Како би се споразумевали? Ногама и рукама? Или би у Србији озваничили енглески, или немачки језик?

Хоће ли заговорници наци-србијанства да из Србије протерају Вожда Карађорђа чији су се преци доселили из Васојевића, најсрпскије покрајине у данашњој Црној Гори? Хоће ли наци-србијанство да се потурчи, или ће новим Османлијама да носе опанке око цркве Покајнице?

Хоће ли заговорници србијанске ксенофобије из административне Србије да протерају Обреновиће чије порекло је из Бјелопавлића, области између Подгорице и Острога у данашњој Црној Гори.

Хоће ли ксенофобско новосрбијанство да из административне Србије протера Карађорђевиће чији су преци рођени на Цетињу у кући Краља Николе Петровића и који су детињство провели на цетињској Обилића Пољани?

Хоће ли ксенофобско новосрбијанство, као најгоре поганство, да из административне Србије протера Николу Теслу, рођеног у Смиљану, у Лици?

Па хоће ли то наци-србијанство да из Србије протера католичког Србина Иву Андрића и Србина исламске вероисповести Мешу Селимовића? Да подсетим, врх српске литературе чини тројка поред самог Бога: Његош, Андрић и Селимовић! Зар на примеру Иве Андрића и Меше Селимовића и слепци не виде како се неко и зашто се тај неко олако одрекао покатоличених и исламизованих Срба и испоручио их традиционалним српским непријатељима?

Хоће ли сада нацисрбијанство као најгоре поганство да из административне Србије протера Светог Николаја Српског, др Николаја Велимировића, чији су се преци у Лелић доселили из Загарача код Даниловграда у данашњој Црној Гори?

Дугачак је списак?

Да заокружим. Ако нацисрбијанство, као последње поганство, протера из административне Србије ове набројане, неће ли Србија постати Бестрагија, или Смрдија?

У оба случаја стиже се до најцрњег краја! И зар управо нелогична логика нацисрбијанства није била она фашистичко-комунистичка матрица која је олакшала раздвајање Црне Горе од Србије.

Можда би Мило Ђукановић требало да подигне споменик захвалности онима који заговарају искључиво Србијанство и газе по Српству!

Извор: Србослов

Advertisements

14 mišljenja na „VIVA VERO MONTENEGRO

 1. у свакој срБенди чучи великоцрногорски националиста
  у сваком усташи увређени Србин
  у сваком увређеном Србину – обожаватељ, љубоморан на „успехе“ усташа ..
  најгорљивији срБски шовинисти су – аутошовинисти који мрзе своје црногорско порекло ..
  чик наведите ЈЕДАН ИЗУЗЕТАК

  Sviđa mi se

 2. ХАХААХ пазте ове генијалце: Нимбус says:
  21/11/2013 at 1:56 PM
  А у г. Новаче, замолићу да ми наведеш једног Србијанца који је био Пешједник уЦрну Гору?
  Новак Јововић says:
  21/11/2013 at 4:20 PM
  Ја бих најрадије Броза избацио на ђубриште али га чувају Србијанци. Био је председник Црне Горе србијански Циганин Блажо Јовановић чији с деда доселио са чергом!
  http://www.srpskikulturniklub.com/srbijanstvo-paganstvo
  волим што је српски КУЛТУРНИ клуб

  Sviđa mi se

  • наградни задатак: пронађите ЈЕДНУ разлику између овог црбногорског срБенде и било којег узоритог члана СДП-а или Перовићеве странке..

   Sviđa mi se

 3. morali bi i za te Andrića i Teslu da nađete iz kog kraja CG su došli. (заборавио је да напише да су Селимовићи од Вујовића из Никшића, како написа сам Меша у Сећањима) .. иначе ћемо морати да их протерамо у Босну заједно са Његошем, босанског порекла

  Sviđa mi se

 4. Хоће ли заговорници наци-србијанства да из Србије протерају:
  – Вожда Карађорђа
  – Обреновиће
  – Карађорђевиће
  – Мешу Селимовића
  – др Николаја Велимировића, чији су се преци доселили из … , у данашњој Црној Гори?

  Нећемо. А за тебе не бих тврдио.
  Али, збиља, волео би` те виђет` како јопе` чуваш козе по родним врлетима. Свима боље: И нама Србијанцима, и тебе (дођеш једном умјесец на Каленића пијац па распродаш сира из мјешине земљацима колико шјекунда, богат човјек) и козама, које лепше пасу док им гуслаш.

  Sviđa mi se

  • у мој родној врлети је забрањена испаша .. а нема ни траве ,сам бетон и асфалт ..а никад се нису ни гајиле козе .. иначе и ја све чешће пожелим да чувам козе у природи или ловим рибу

   Sviđa mi se

   • а крај из ког сам потекао није баш познат по гуслама, а оне што гуслају не воле. више него лале Србијанце

    Sviđa mi se

   • „иначе и ја све чешће пожелим да чувам козе у природи“

    И ја! Ако имаш неку идеју, могли бисмо се договорити о заједничком деловању па можда и неки бизнис направимо. Јебига, не мош из мене истерати „буржаског ситносопственика“, па да га ..беш, одмах ми неки бизнис пада на памет 🙂
    А знам релативно доста о козама за неког ко је рођен као „градски пацов“, музао их, водио на испашу, чистио козарник, учио како се прави сир…итд.
    Како то, дуга је прича, укратко у једном тренутку ми било преко главе (прецизније речено био ми пун к.) овог буљења у екран и програмирања, а и овог хај-тек-фенси-шменси света, па сам се мало одвојио доле код мојих у Косјерић, а виђу врага, тамо пореклом све сам „погани Црногорац“, за ове моје се тачно и зна одале су дошли, има једна „питомина“ (само јој име каже) по називу Јанковића Крш у Ријечкој нахији, то ти је кад кренеш од Цетиња ка Подгорици па скренеш ка Ријеци Црнојевића…е па ту у околини. Сад, беше давно то када они дођоше у Србију, има више од 200 година, ал нема везе вероватно и то овим набеђеним „србијанцима“ боде очи (а било би занимљиво да и они мало прочачкају своје порекло, имам за то једну занимљиву породичну анегдоту, али ме смара да сада куцкам).

    Иначе, што се тиче самог текста, одличан је, не бих ја ту ништа нит додавао нит одузимао, свака му/јој је „ка у Његоша“ 🙂

    Sviđa mi se

 5. СРБИЈА (како то тешко пада онима који не могу прежалити пад берлинског зида) kaže:

  Kaквo подмукло наступање овде постоји од извесних, поистовећење Срба дошлих пре 300-400 година да постану Србијан(ц)и – обновиоци и оснивачи, с било чиме црногорским – монтенгринерским напосе, и који нису ни знали ни слутили да ће их неки данас називати -Црногорцима-(макар и само по „пореклу“) и то зато што АнтифашистичкоВећеЈугославије(авној) даде да данас и Бока которска и источна Херцеговина, и Брда, буду -Црна гора-. Оваква подмуклост, свесна или несвeсна(што ме не занима уопште, јер је плод исти) је надмашила крвацку подмуклост, док потуричка подмуклост је у односу на ове – још степен ниже(бенигније).

  Sviđa mi se

  • по вама Бокељи, источни Херцеговци, „Брђани“ од пре 300 година су имали снажан осећај да нису исто што и Црногоорци изз четири нахије.
   то и сам појам „источна Херцегоивина“ у значењу Херцеговина без најисточније Херцеговине (Никшић, Жабљак) настао тек АВНОЈ евским граноицама говори ко је овде АВНОЈЕВАЦ ..
   да изведем ваше небулозе до краја: Црногорци досељени 200 гоидина касније ни случајно не смеју да постану оно што су „источни Херцеговци“ постале одавно – обични Србијанци ко и свуи други становници Србије ..
   алал вам памет и срББББство

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s