Драгослав Павков: „Данас“, сутра…

sunce

штампа ствара утисак да ради нешто корисно, а заправо, зависно од тога ко су јој заштитници – мање или више успешно рекетира лица која су у аферу укључена.

Нису новинари Данаса неспособни за истраживање; ако су читаоци/коментатори за пар минута успели да провале целу конструкцију око соларног парка – провалио ју је и онај ко је писао текст у Данасу. Modus operandi љигаваца из “великих” медија попут Данаса је узнемиравање јавности, а циљ рекет

Према одредбама Законика о кривичном поступку, Јавно тужилаштво је обавезно да одмах чим дође у посед информација о евентуално извршеном кривичном делу (а текстови у Данасу, б-92 и Преврату им такве информације дају) предузме мере и радње из своје надлежности, такве наводе испита и уколико се установи да кривично дело постоји – нареди спровођење истраге

 

Упорни хроничар ствари о којима свако све зна – Бранимир Марковић – брм, ових дана је открио још један бисер српског „истраживачког новинарства“: Србији стигле тужбе за соларни парк.

У тексту који из листа „Данас“ преноси портал http://www.b92.net, говори се о још једној из галерије мућки – данас тако уобичајених у земљи Србији. Неко из органа власти, давне 2007. године, во времја Војислава Коштунице и његове мањинске владе, са хохштаплерском фирмом Секјурум екуити партнерс (Securum Equity Partners), „компанијом“ регистрованом у некој америчкој вукојебини са 1000 долара капитала –  потписао је уговор вредан 1,7 милијарди евра о изградњи соларног парка (електране на сунчеву енергију) који би требало да производи милијарду вати електричне енергије (1gW). Сад, ко је у име Владе потписао уговор са фирмом попут оне чији су власници ДелБој и Родни, на почетку приче и није битно… Вероватно неко из „експертског дела те Владе“, тј. неко попут Млађана Динкића, Александра Поповића, Веље Илића или данас свеприсутног Драгана Ђиласа… Ко је да је – или је будала или криминалац; за овај текст једино то је важно. Шта је  да је – не би требало да виси по телевизијама већ на Теразијама (штоб’ рек’о друг Неша Чанак). А друштво би требало да му праве новинари који спинују уместо да истражују. Пошто се те две врсте штеточина разликују једино по хонорарима…

Елем, текст који се појавио у Данасу је плод праксе која се у нашој штампи усталила одавно, а усавршена је у време режима С. Милошевића; штампа пронађе неку вест, од ње направи интересантну причу и објави је како би привукла пажњу на себе (повећала тираж и остварила утицај „тамо где треба“, где се деле државне паре за унапређење „слободе медија, итд“), али НИКАДА ствар не истера до краја. Тако (та штампа) ствара утисак да ради нешто корисно, а заправо, зависно од тога ко су јој заштитници – мање или више успешно рекетира лица која су у аферу укључена.
Вест о тужби коју је против Републике Србије подигла страна компанија, у којој се захтева одштета од 160 милиона евра, где се нуди вансудско поравнање у висини од 40 милиона евра, вест која би требало да буде прворазредна сензација, која би морала да доведе до оставки а богами и привођења неких министара,  спаламуђена је у новински текст и препуштена мудровању нас, беспослених коментатора. Дакле, лист Данас је урадио своје и „спасао“ новинарску душу: Објавили су текст са индицијама о тешкој злоупотреби и врло вероватној корупцији – сад нека ствар у своје руке преузму државни органи. Које наравно плаћају управо они који би требало да постану предмет истраге, и којима тако некаква дангуба не пада ни на крај памети.
Само, када дође време за уплату прве рате пресуђене суме „оштећеном страном инвеститору“, неки други људи, вероватно из „опције“ супротне оној која је уговарала посао столећа – целу причу ће искористити за прибављање пар јефтиних политичких поена. Али,  већина конзумената њихових згражавања над „недомаћинским управљањем државним пословима“  целу причу о соларном парку ће одавно заборавити, прекриће је десетине нових и актуелнијих… Јер, ко осим директно заинтересованих и беспослених попут брм-а чита новинске рубрике типа „бизнис“?

А цела прича о соларном парку лако би могла да се надовеже на „аферу сателит“, која је настала када је својевремено група људи из власти потписала уговор са израелском фирмом о изнајмљивању њиховог сателита који би Министарство одбране користило за прикупљање података о активностима у Копненој зони безбедности (територија уз административну линију између централне Србије и АП Косово и Метохија).
Пај’ сад: Најбољи амерички савезник, Израел, изнајмиће свој сателит (вероватно купљен америчким парама)  држави која је (зависно од тога ко тренутно врши власт у њој) час амерички најбољи непријатељ, час слуга покорни, да би ова пратила активности другог америчког најбољег пријатеља – шиптарских сепаратиста на југу Србије и на (од, гле чуда – управо САД) привремено запоседнутој територији КиМ?!  И у томе баш нико није видео ништа чудно?!
Него је такав уговор потписан, наравно – није испоштован (јер никад и није постојала намера да буде) и Србија је осуђена да плати одштету партнеру. Србија, а не они који су штетан уговор потписали. И које смо баш ми посредно, толеришући овакав изборни систем изабрали и довели у прилику да потписују било шта осим реверса за робијашку униформу.

Због тога, не слажем се са колегом Превратником брмом: Нису новинари Данаса неспособни за истраживање; ако су читаоци/коментатори за пар минута успели да провале целу конструкцију око соларног парка – провалио ју је и онај ко је писао текст у Данасу. Modus operandi љигаваца из „великих“ медија попут Данаса је узнемиравање јавности, а циљ рекет: „Ми смо морали да обавестимо јавност јер нам је то света новинарска дужност, а ви нам платите да причу не ширимо и не распетљавамо цитна цревца!“ Као што рекох – нема разлике између покварених политичара и покварених новинара, осим у висини хонорара, тј. РЕКЕТА. Политичари рекетирају нас јер смо будале па их упорно бирамо („јер немамо кога“), а новинари њих („јер се све зна“).

Екипа са Преврата је само група коментатора углавном протераних са дотираних места, нико од нас не живи од писања, и ми немамо ни ресурсе ни приступ информацијама помоћу којих бисмо ову причу довели до логичног и правичног краја: Оптужбе за корупцију, велеиздају (јер су у случај укључена изабрана лица – државни функционери) и урушавање економских основа државе.  Према одредбама Законика о кривичном поступку, Јавно тужилаштво је обавезно да одмах чим дође у посед информација о евентуално извршеном кривичном делу (а текстови у Данасу, б-92 и Преврату им такве информације дају) предузме мере и радње из своје надлежности, такве наводе испита и уколико се установи да кривично дело постоји – нареди спровођење истраге. Дакле: Хапси милицијо моја! – што би рек’о онај луди пандур из  филма.

4 mišljenja na „Драгослав Павков: „Данас“, сутра…

 1. bravo DrPe… inače, glede „Нису новинари Данаса неспособни за истраживање; ако су читаоци/коментатори за пар минута успели да провале целу конструкцију око соларног парка – провалио ју је и онај ко је писао текст у Данасу.“
  ти си начелно у праву – није ни битно да ли јесу или нису јер би на том месту морали да јесу и ако нису.. . е сад, не познајем данасовце, да ли се са сигурношћу може тврдити да јесу?
  ево мале причице из живота о данашњим новинарима: враћа се тв екипа са „задатка“ и причају о страшном саобраћајниј несрећи на коју су наишли – описују жртве, штету, како се десило… и уредник (не бави се више новинарством – стара школа ко и ја) каже – добро измонтирајте прилог.. они запањено погледаше „па ми смо ишли на задатак на конференцију за штампу!“ ..
  па… нииисам баш сигуран ни да су способни

  Sviđa mi se

  • још свежија прича којуу сам већ испричао – пита синдикалиста председника НУНСа како вас није срамота да не извештавате о демонстрацијама на којима је било 15 000 људи – а овај одговара најозбиљније: па нисте нас позвали

   Sviđa mi se

 2. Povratni ping: Бранимир Марковић: САМО РАДЕ СВОЈ ПОСАО | P R E V R A T

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s