Вук Јовановић: НАСПИНОВАНА „РЕАЛНА СРБИЈА“ КАО НАША ВИРТУЕЛНА СТВАРНОСТ

   

или
Споразумна Влада угрожава право народа на директну демократију       

Слика

Избегавањем олако обећаног референдума, споразумна влада нам припрема колективни прелазак у матрикс наспиноване реалности“ из којега, по дифолту, нема изласка ни употребом оне мотке

                                      

Ако вам се ови предложени наслови и поднаслови, сасвим оправдано, чине исувише компликовани и бомбастични, може и овај простији, да не кажем простачки:

       Патетично-патриЈотски трактат о споразумној издаји*

Мислим, у правој поплави другосрбијанштине на блогу и безочног сеирења над победом Империје (и то као да су само патриЈоте поражене), мислим да има места и за један текст са патриЈотско-превратничким патосом, не би ли се бар ми, превратници, сагледали до краја.

(*не постоји лепша или углађенија реч, издаја је издаја и не може се викати другачије, ма колико је исмевали и брисали из кривичног закона)

 

1.ПатриЈотски патос (у жаргону, популарно, гусле)

Од „историјског бриселског парафа“ никако не престаје заглушна пропаганда „раздржављених“ и другосрбијанских „независних“ медија у корист споразума. Ако би неко, ипак, размислио својом главом, лако би закључио да квака није у споразуму, већ у имплементацији истог. И да имплементација није могућа без косовских Срба. Зато се спин доктори, политички аналитичари и колумнисти просто утркују у подршци дачи-тачи „споразуму“ и прећутној политици „црвено-црне, националистичке владе“ Србије – „Север и институције за Датум“! А косовске Србе препуштају Вучићу. Добро, и Вулину, и Дрецуну, свако ту има своју улогицу.

Дакле, медији се не баве косовским Србима, осим утолико да нам их огаде. Мислим, не спинују њих, то није могуће, главе су у питању, медији спинују нас!

СВЕ, буквално све што се данас пише и изговара у нашој з(к)омби-држави, одскора (про)званој „Реална Србија“, је у функцији реализације нареченог споразума, макар и по цену 50000 Срба са севера Косова, чије су главе споразумно предате „држави Косови“, заједно са остацима последњих српских институција на окупираном Косову.

Оно што је Вучић, приликом своје посете северу Косова, покушао да сакрије од ондашњих Срба, а док је агитовао у корист трулог споразума и што медији по задатку крију, је третман који је влада споразумела за косовске Србе. А ради се, заправо, о третману „цивилизоване асимилације“ илити „еуроалбанизације“! Истина, неко, чак и међу „алтернативним опозиционим националистима“, да не лајем превратницима, у том споразуму види „конститутивност“ Срба коју, тобоже, српски народ до сада није имао у својој сопственој држави.  Али, како то чак ни Вучић не тврди, не морамо ширити полемику још и на ту „уставну категорију“ дотичног споразума.

Дакле, баш како и доликује еурограђанима трећег реда, досадашњим грађанима Србије се, уместо слављења митског Видовдана, на исти тај дан нуди нови митски Датум – празник „прикљученија“ последњих преосталих Римљана варварској западној Империји, заправо њеној новој провинцији у оснивању, Великој Албанији.

Дакле, да будемо јасни до краја, „споразум“ Србима са севера Косова намеће  држављанство „државе Косове“ и коначно одвајање од матичне државе Србије. Неко ће рећи да је и то нешто. За мене је НИШТА! Али, ја сам само један обичан гуслар.

Мапа пута је већ спремна и изгледа овако (ко хоће да жмури, може то радити и затворених очију):

–          наметање држављанства „Косове“ преосталим Србима (вероватно на „одложено плаћање“, у року од десетак година);

–          уједињење свих албанских земаља (ма шта то било);

–          улазак Велике Албаније у трећи круг чланица ЕУ. (Круг пред којим ће Реална Србија и даље стајати у реду, због „нерашчишћених односа“ са Војводином, „Прешевском Долином“, Рашком или Санџаком, а можда, ко зна, и због нерешеног статуса Круга Двојке).

Дакле, да поједноставимо, ради се, просто напросто, о издаји. И тој оној најтежој. Јер, једна је ствар капитулирати, повући се, предати територију, а друга је ствар напустити и предати свој сопствени народ непријатељу, на појаничарење и асимилацију. Па макар она били и „еуроцивилизована“.

 

2.Спиновање илити силовање Србије

Ево само једног (прошлонедељног) „малог“, дневног пресека медијског спиновања у корист прихватања споразума, уз истовремено прикривање одговорности уставног суда и потребе за „олако обећаним“ референдумом. Све то на ползу „Реалне Србије“.

B92:

Ko pruža otpor briselskom sporazumu(Vesna Pešić)

„…iz crkve dolaze veliki pritisci protiv briselskog sporazuma, ali i od nekih stranka pa čak i od jednog dela liberalne inteligencije i predstavnika građanskog novinarstva.“„…otpor primeni briselskog sporazuma dolazi i Republike Srpske i pre svega od njenog predsednika Milorada Dodika koji je na strani Srba sa severa Kosova.”(sic!, пегепет)„…Briselski sporazum je dosata veliki preokret za Srbiju(podvukao b92), to povlačenje južne granice, faktičko priznaje da Kosovo postoji…”(podvukao pegepet)

Vestervele prvo na večeru s Vučićem Beograd — Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele dolazi već u nedelju, 19. maja, a posetu Beogradu počeće radnom večerom sa Aleksandrom Vučićem. Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj, procenuje da Vestervele dolazi da proveri i „pogura“ primenu sporazuma. „Sve zavisi od toga šta će biti s primenom. Ostali zahtevi Nemačke pred tim padaju u drugi plan“, ocenjuje Pribićević za Blic. Među zahtevima Nemačke, podseća Blic, su reforma pravosuđa i borba protiv korupcije; vidljiv napredak u otkrivanju i gonjenju počinilaca paljenja nemačke ambasade 2008; pomirenje u regionu; potpuna primena sporazuma Beograda i Prištine; početak uklanjanja paralelnih struktura na severu Kosova; kontinuiran uticaj Beograda na Srbe na severu Kosova kako bi sarađivali sa Euleksom i Kforom i promena svesti. Nemačka traži i da Beograd i Priština pred kamerama potpišu sporazum o dobrosusedskim odnosima.”

Kazne zbog dobacivanja Dačiću Beograd — Administrativni odbor Skupštine Srbije odlučio je i da novčano kazni dva poslanika DSS kojima je izrečena opomena na sednici parlamenta.

Ne damo Kosovo i nećemo se ubiti Beograd — Nemačka bi trebalo da shvati da ne vredi ucenama da nas natera da sami sebi sečemo vene ili da izvršimo samoubistvo. Kosovo i Metohiju ne damo, izjavio Nikolić.

„Nemačka bi trebalo da shvati da ne vredi ucenama da nas natera da sami sebi sečemo vene ili da izvršimo samoubistvo. Kosovo i Metohiju ne damo. A Bundestag neka razmisli da je u pitanju Nemačka kakvu bi odluku doneo“, kaže Nikolić

Gust raspored: Sastanci, dolasci…

Beograd, Brisel — U Briselu počeo sastanak srpskog i kosovskog tehničkog tima. Razgovara se o telekomunikacijama i energetici. U Briselu su i ministri Ljajić i Mihajlović.

“Istovremeno, iz sveta konstantno dolaze poruke da se briselski sporazum mora primeniti i da od toga zavisi da li će Srbija dobiti datum za početak pristupnih pregovora za članstvo u EU…”

Nemci odlučuju „u minut do 12“

Beograd — Po svemu sudeći, Bundestag će o datumu za Srbiju odlučiti “ u minut do 12″, odnosno tek posle raporta evropskog komesara za proširenje o primeni sporazuma.

S obzirom na to da su Nemci odlučili da nas drže u neizvesnosti do poslednjeg časa, već sada je jasno da očekivanu odluku o preporuci za započinjanje pristupnih pregovora neće doneti šefovi diplomatija na pripremnom sastanku za samit u ponedeljak i utorak 24. i 25. juna u Luksemburgu. 

Nikolić i Dačić danas sa Belorusima

Beograd — Predsednik Srbije i premijer danas će se odvojeno sastati sa delegacijom Republike Belorusije, koju predvodi zamenik premijera Pjotr Prokopovič.

 

DANAS

Ne kažnjavam vladiku Atanasija

Patrijarh srpski Irinej u razgovoru za Danas negirao je pisanje pojedinih beogradskih medija da nepozivanje bivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija na predstojeće majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC, koje bi trebalo da počne 21. maja, predstavlja „neku vrstu disciplinske mere“ zbog govora koji je vladika održao prošlog petka u Beogradu na mitingu „Ostajemo u Srbiji“.

  16/05/2013 18:49 | BEOGRADSrbi sa severa danas u Vladi

  17/05/2013 01:00 | BEOGRADSastanak Vučića i Srba sa severa odložen?

  16/05/2013 18:48 | BERLIN, BEOGRADVestervele i sa Vučićem

Dačićeva poseta Vašingtonu – dokaz da je postao pouzdan partner SAD

Od crne liste do Bele kuće

Vašington, Beograd – Višednevna poseta srpskog premijera Ivice Dačića Vašingtonu jasno je pokazala da je on stekao veliko poverenje Amerike, ocenjuju sagovornici Danasa, predstavnici zapadnih diplomatskih krugova u Beogradu i stručnjaci za međunarodne odnose.

VREME

NAJEVROPLJANIN I OSTATAK SRBIJE – KAKO JE VUČIĆA U GLAVU POGODIO ZALUTALI KAMEN S BERLINSKOG ZIDA

U kakvu to Evropu mi hrlimo na repu događaja, kao najveći pospanci među uspavanim evropskim narodima i šta će biti iza tih vrata kada nam se u nekoj ne baš bliskoj budućnosti odškrinu

PRIČA O ACI LADAČKOM

Vučić Srbiji preporučuje – i nameran je da je u tom pravcu lično povede – svojevrsni brak iz računa s bogatom, razmaženom udavačom

CRKVA I DRŽAVA (NAJAVA) 

Nemoj da mi popuješ

 

BLIC

Pavićević: Očekujem da Beograd i Priština približe stavove o telekomunikacijama i energetici

Mapa rasizma: Srbija u sredini, Albanija najgora, a Hrvatska najbolja 

Španski ministar spoljnih poslova: Nećemo priznati Kosovo 

 

Dačić: Moguća strateška saradnja SAD i Srbije 

 Vestervele na privatnoj večeri sa Vučićem 

Špindeleger: Crna Gora primer za čitav zapadni Balkan

 Kuči: Vučić prilikom posete poštovao kosovske zakone

 Dačić: Upoznao sam Lagard sa planovima Vlade Srbije 

Bundestag dao „zeleno svetlo“ za članstvo Hrvatske 

  

 Ministar Garsija Margalo: Španija neće priznati Kosovo – 

 Srbi vole čvrstu ruku: Za sve probleme čeka se šta će da kaže Vučić 

Čolaković: Ojačana pozicija Srbije, očekujem datum u junu 

 Mrkić-Lajčak: Slovačka neće priznati Kosovo

 Drecun: Datum ako počne primena briselskog sporazuma 

 

НСП(Ф)М

„Немачка би требало да схвати да не вреди уценама да нас натера да сами себи сечемо вене или да извршимо самоубиство. Косово и Метохију не дамо“, изјавио је председник Србије Томислав Николић. Николић је додао да „када би Србија живела размишљајући о томе шта ће Немачка да уради, не би могла да крене напред. Урадили смо све што је било могуће, отвореног срца према грађанима, мирне савести према ЕУ“

СРС предала Тужилаштву за организовани криминал кривичну пријаву на 132 стране против Томислава Николића, Ивице Дачића, Александра Вучића, Бориса Тадића и Мирка Цветковића због кршења Устава током преговора с КиМ. „Реч је о организованој криминалној групи која је 2011. и 2012. радила на остваривању криминалног циља – стварања независне државе Косово“, рекао заменик председника СРС Немања Шаровић

„Покрет мађарске наде“ залаже се за остваривање „територијалне аутономије за војвођанске Мађаре по моделу аутономије за Србе на Косову који је дефинисан бриселским споразумом“, изјавио је потпредседник ове странке мађарске мањине у Србији Зоран Шећеров

   

Одјек Брисела на северу Србије

     

Војвођански Мађари су очигледно схватили поруке и прилику која им се указала из Брисела, а јасно је и да владајући десничарски кругови у Мађарској прижељкују ревизију Тријанонског споразума, с којим се Будимпешта ни дан данас није помирила. Иако су слични захтеви недавно изречени и у Румунији, Србија им је очигледно, после Дачићевог и Вучићевог гажења Устава, и „најбољег могућег решења у овом тренутку“, сама дала повод да крену даље. Надајмо се да је у Београду и Новом Саду остало довољно разума да се ови планови на време зауставе. 

Комбинат Трепча и амерички НГП потписали уговор о сарадњи

Игор Лукшић: Бриселски споразум „јако охрабрујући”

Весна Пешић: Црква, либерална интелигенција и Додик пружају отпор бриселском споразуму

Митрополит Амфилохије: Не може се сопствено биће разграђивати да би се ушло у фатаморгану звану ЕУ

Брисел: Почео дијалог Београда и Приштине о струји и телекомуникацијама

Вечерње новости: Бундестаг о датуму за Србију после усменог извештаја Штефана Филеа

Милан Бачевић: Ако ЕУ буде привилеговала Приштину, покушаћемо да се обратимо УН

 

ПОЛИТИКА

Лукшић: Бриселски споразум „јако охрабрујући”

БЕЧ – Министар иностраних послова Црне Горе Игор Лукшић оценио је у Бечу да је недавно постигнути споразум Србије и Косова у Бриселу „јако охрабрујући”.

Комбинат Трепча и амерички НГП потписали уговор о сарадњи

БЕОГРАД – Амерички конзорцијум Њу џенерејшн пауер (НГП) потписао је Уговор о пословно техничкој сарадњи са Радударско металуршким и хемијским комбинатом Трепча на основу ког ће бити урађена студија изводљивости за инвестиције.

„Идеја је да НГП направи јавно приватно партнерство за Трепчу у којем ће владе Србије и Косова увек бити већински власници тог комбината. Наш циљ је да Трепча постане један од највећих рударских капацитета у свету”, казао је Катурија.

Љајић: Дефинисана кључна спорна питања са Приштином

Тахири: Постигнута сагласност о телефонском префиксу

Афера Галеника: Осам хапшења и веза преко Агробанке

Председник „Мајкрософта” долази у Србију

Дачић очекује план имплементације следеће седмице

RTS

Николић: Мирна савест пред ЕУ

Рад Владе у последњих годину дана заслужио да буде награђен „како бисмо …

 

Брисел, састанак тимова Београда и Приштине

Разговори Београда и Приштине, којима осим шефа београдског тима Дејана …

3.А где се деде референдум?

Из оволиког спиновања просечно српско чељаде, незапослено или бедно запослено, потпуно је свеједно, у дуговима и тешкоћама до гуше, може да закључи само једно – споразум је, бре, добар за мене, то је улазница за рај, а и не кошта много, довољно је само да зажмурим и правим се невешт, док Вучић то не изгура. Ретки дисонантни тонови само појачавају жељени утисак.

Дакле, нешто мало хлеба (ту је влада танка) и што више обећања, не коштају их, брате, ништа. Мислим, да се Власи не досете о чему се ту ради. Хм, Власи се досетише, него нама нешто не иде. А ради се о све новим и новим задуживањима, уз прећутну сагласност западних газда, што ће тренутно намирити владу, али неће и  Србију, која се тако још брже примиче дужничком ропству.

За узврат, влада распродаје, за будзашто, да не кажем за један обичан, не обавезујући датум, последње остатке српске државе на Косову и са њима и преостале српске главе, стварајући тако сама себи будуће јањичаре и крвне непријатеље осакаћене српске државе.

А где су захтеви да уставни суд провери уставност споразума? Изгубили се у текућем спиновању.

И где се деде олако обећани референдум? Нестао у истом спину.

Мислим, ако то није издаја државних и националних интереса, онда је Србија светски феномен, прва држава која се самоукида и денационализује из „виших интереса“, империјалних и комшијских.

Али, то је чиста патетика. Гусле. А са њима нема еуромодернизације. Мислим, десрбизације.

 

4.Постспоразумна „Реална Србија“ и јавна расправа

Како ствари стварно стоје, знамо. Али, у новокомпонованој, виртуелној стварности постспоразумске, „Реалне Србије“, нема места јавној расправи са Вучићем. Тамо где се то покуша, као на северу Косова, брзо се искристалише истина о споразуму, који је за стварну, земаљску Србију штетан, а за Србе, стварне, земаљске Србе, буквално погубан.

Тек када се разгрне та силна наспинована магла, коју свакодневно медијски фабрикују челници и спин-доктори актуелне владе,  може се назрети о чему се у том споразуму ради. Први су то разазнали Срби са севера Косова, јер се тренутно, директно, о њиховој кожи и ради. И то су сазнање саопштили Вучићу у лице.

Од тада је пат позиција, јер је запад већ рекао да им је од „историјског споразума“ важнија историја имплементације истог, која мора бити усаглашена и започета пре добијања датума.

Главна манипулација нареченим споразумом је лажно приказивање да се ради о документу који регулише и гарантује права српске заједнице на северу Косова, док се, заправо, ради о повлачењу српске државе, читај последњих српских, тзв.“паралелних“ институција, са севера Косова и истовременом препуштању ондашњих Срба уставно-правном систему „Косове“, уз наводне гаранције НАТО пакта за њихову личну безбедност.

Рецимо, спинује се до изнемоглости податак да ће командири полиције на северу Косова бити Срби, али се крије податак да ће они бити припадници косовске полиције и директно подређени косовској влади. Како рече један овдашњи промотер нове српске „фашистичке“ мисли, парафразирам, „етничка припадност није кључна, већ је кључна инстанца која држи кључеве од касе и затвора“ (то су они ретки дисонантни, „патриЈотски“ тонови, прим.пегепет).

Интегрални текст споразума готово да се и није појавио на наспинованим медијима, а ретки алтернативни и антипротивни медији који су га објавили, готово да и не дотичу анстезиране српске главе, што се и у овом нашем, превратничком гнезду сасвим добро запажа. Зато не верујем у препоруку једног другог, овдашњег „патриЈотског“ аналитичара, који је својим читаоцима препоручио да упознају своје породице и пријатеље са текстом споразума, као, само ће им се касти. Неће то помоћи, јер Србима глава ипак служи за ношење фризуре.

Неко ће рећи, па ако је тако, шта нам онда вреди референдум? Готово да нико и не зна праве домете споразума, јер спин диже у небо „премудрог“ Вучића, који је од „ултиматума, горег од оног из 1914. и самог Рамбујеа“, стигао до „споразума, који је уважио интересе Србије“, ма шта то за њега значило.

А да не говоримо о премијерском супермену тачићу који, осим што је у преговорима са првим терористом Приштине и главном европском баронесом „изборио све што је Србија тражила“, успео чак и да Америку довуче на српску страну, као тешку артиљерију против пристрасне Немачке, па се, ево, сада већ и давимо у америчкој доброј вољи и непресушним инвестицијама.

Наравно, увек је боље преговарати него ратовати, али се у овом споразуму, нажалост, пре назире коначна српска капитулација на окупираном Косову, до што се види бар неки мали добитак за нашу страну. Јер, факат, гашењем последњих институција државе Србије ми губимо суверенитет над Косовом, а предајом српског народа под јурисдикцију „државе Косове“, свој сопствени народ гурамо у асимилацију и нестанак са косовских простора.

И, треба рећи истину, од свега смо одустали зарад добијања једног датума!?

А ево, чак и неки министри ове наше несрећне, споразумне владе, баратују подацима о силним милијардама долара, којих се Србија, добровољно и ничим изазвана, одриче у корист „Косове“!?

Мислим, ако нам није стало до државне територије, суверенитета и интегритета, до гусала и историје, до колевке и највећих српских светиња, ако нам, на крају крајева, пуца прслук и за сопствени угрожени народ, па зар нам (у овој очајној економској ситуацији, када нам Вучић прети да ћемо поумирати од глади, само ако се „историјски споразум“ не спроведе и не добијемо Датум) не требају те силне милијарде долара, оличене у рудама, државним предузећима, земљи, досадашњим инвестицијама?!

На сва упозорења, добронамерна и она политички обојена, да позивање на „реалност“ има и своју другу страну медаље, Вучић и Дачић се сложно оглушују. А на тој другој страни је реалност да Тачи није контролисао север и да, ако споразум заживи, „Косова“ ће заокружити „своју територију“. Дакле, реалност је да споразумом Тачи, Немачка и „међународна заједница“ добијају НЕШТО! За разлику од Србије, која НЕ ДОБИЈА НИШТА!

А да је то што смо овим споразумом ми добили, дакле НИШТА (једини „добитак“ ће бити тај „магични датум“, наравно, ако нам га империјални конзули неким чудом доделе), „највише што се у овом тренутку могло добити“ је заиста  невиђени нонсенс у досадашњем спиновању анестезиране Србије. И нико(м) ништа.

Мислим, како је то „највише“, уз истовремену пијану тврдњу да је „Србија добила све што је тражила“? Значи ли то да је „Велики Лумен из Житорађе“ унапред знао да је „највише што можемо добити“ НИШТА, па је управо то и тражио, а онда довео Вучића да „пресече и донесе болну и тешку одлуку“?!

Од Вучићеве “пресечене и болне одлуке“ се у почетку добрано уплашио само „мали од кужине“, Вулин, па је поднео оставку „пред народом“, од којег сада скупља потписе за останак у истој директорској фотељи, јер га жена код куће попреко гледа, таман се свикла на министарску плату.

Како се ради о истој одлуци коју народ са севера Косова, у „јавној расправи“ са Вучићем, одлучно одбацује, подршка „болном пресецању“ је стигла и од Дрецуна, надрипатриоте*који је, јел`те, задужен, једнако као и Вулин, да помогне том истом народу. Мислим, помажу им тако што подржавају споразум,  који тај народ ни за живу главу неће да прихвати.

(*уводим овај нови израз да бих заштитио термин „патриЈота“, јер и патриЈоте имају бар иста права као, од издаје изненада помиловани, другосрбијанци)

Послужићу се опет запажањем промотера нове српске „фашистичке п(р)омисли“, не да бих некога (из)нервирао, већ просто зато што је он то једини приметио. Наиме, „професор“ са правом тврди, опет парафразирам, „да је Вучић на ванинституционални начин преузео све полуге власти у Србији, док је Дачић ражалован на ниво обичног владиног портпарола“.

Не могу а да се не сложим са овим јединственим мишљењем, јер је тачноВучић је у овом „споразумевању“ са терористима и западом суспендовао демократију, надмашио Слобу, Ђинђића и Коштуницу за читаво копље, и прети да се ускоро самопрокламује за Малога Титу! Мислим, од вође „евромодернизације по цену Срба“, до тиранина Реалне Србије, Вучића дели само још малчице спина, забрана сваке јавне расправе и дефинитивна суспензија референдума!

 

5.Матрикс у који нас Вучић гура

Ако се преваримо и упоредимо неке од спинованих наслова од пре два, три дана и најсвежије (ал`ко ће још тиме да се бави, треба још мало лупати по носу патриЈоте), јасно ћемо уочити брзу еволуцију спиновања и неминовни ток стварања матрикса „Реалне Србије“, јер је жаба, по оцени Империјиних гувернера већ одавно скувана, те следи нова фаза „тоталитарне демократије“, у којој „Србија више нема времена да чека“, те ће у њено име Вучић доносити одлуке, Дачић споразумевати Вучићева болна пресецања, а ми их ћутке аминовати.

 

И док траје заношење „мудрим, историјским споразумом“ (мислим на заношење Вучићу и Дачићу на кривини), спиновање у корист укидања права на директну демократију и завођења чврсте руке се наставља. Не верујете? Ево наслова од 20.маја. Приметићете да више не издвајам медије посебно. Нема зашто. Сви жваћу једно те исто, државни, „раздржављени“, првосрбијански, другосрбијански, „независни“, „алтернативни“, било да критикују, било да се, као, подсмехују, било да озбиљно политички анализирају, СВИ СПИНУЈУ У КОРИСТ СПОРАЗУМА!

Спинују на ползу „Реалне Србије“, у којој нема места за јавну расправу и демократске одлуке!

Vestervele možda da preporuku ako…

Beograd — Gido Vestervele kaže da, ako bude opipljivih rezultata u primeni sporazuma sa Prištinom, može dati pozitivan znak Bundestagu za odluku o datumu za pregovore.

N. Sad:Počela sednica o Deklaraciji Novi Sad — Skupština Vojvodine počela sednicu na kojoj se razmatra Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

Radikali palili zastave EU i Kosova Beograd — Nekoliko desetina pristalica SRS zapalilo je zastave EU i Kosova ispred zgrade Predsedništva, u znak protesta zbog posete nemačkog ministra spoljnih poslova.

Ako predaju KiM, nek raspišu izbore Beograd — Poslanik Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić pozvao vlast u Srbiji da raspiše izbore, ako je već rešila da preda Kosovo.

Pajtić: Vojvodina neće ćutati Novi Sad — Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić izjavio je da Vojvodina „neće ćutati“ i da će nastaviti da insistira na poštovanju svojih ustavnih i zakonskih prava.

 

Nemačka za ukidanje institucija Beograd — Nemačka insistira na raspuštanju postojećih institucija na Severu Kosova, da bi potom bile formirane nove, kazao je predsednik skupštinskog odbora za KiM.

 

Srbi sa severa Kosova sa Vučićem Beograd — Sastanak predstavnika Srba sa severa Kosova i čelnika Vlade Srbije počeo je oko 11.45 u zgradi vlade u Beogradu.

Dačić: Datum je od životne važnosti Beograd — Srbija će ispuniti svoj deo obaveza iz sporazuma s Prištinom, a od Nemačke očekuje pozitivnu odluku o datumu za početak pregovora sa EU, izjavio je Ivica Dačić.

Mrkić: Vestervele razume situaciju Beograd — Ivan Mrkić je posle susreta sa Gidom Vesterveleom rekao da nemački ministar razume „osetljivost trenutka“ za srpsku vladu i narod na Kosovu.

Predat zahtev za izbore u Vojvodini Novi Sad — Poslanici SNS i SPS u Skupštini Vojvodine predali na pisarnici pokrajinskog parlamenta peticiju sa 160.000 potpisa za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora

Nikolić: Srbija posvećena napretkuBeograd — Tomislav Nikolić je poručio da je Srbija posvećena daljem napretku na putu ka EU, ali da neće obmanjivati evropske partnere obećavajući što ne može da ispuni.

Vestervele: Voleo bih da Bundestagu predložim donošenje pozitivne odluke o Srbiji

Nemački šef diplomatije Gvido Vestervele danas je u Beogradu je razgovarao sa predsednikom Nikolićem, premijerom Dačićem i ministrom Mrkićem i poručio da Srbiju vidi kao evropsku državu

Љајић: Дефинисана кључна спорна питања са Приштином

БЕОГРАД – Током последњих техничких преговора у Бриселу тимови Београда и Приштине дефинисали су кључна спорна питања у области телекомуникација и договорили се да разговоре наставе после 22. маја, рекао је данас министар спољне, унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић.

Тахири: Постигнута сагласност о телефонском префиксу

Афера Галеника: Осам хапшења и веза преко Агробанке

Председник „Мајкрософта” долази у Србију

У току посете премијера Дачића Америци договорена посета представника највећих ИТ компанија нашој земљи

Дачић очекује план имплементације следеће седмице

НОВИ САД – Премијер и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће Србија – ако жели да добије датум – морати да постигне „неки договор” о плану имплементације бриселског…

Александар Вулин се враћа за директора

Зоран Милојевић, саветник у Канцеларији за КиМ, један је од чланова седмочлане делегације Срба са севера Космета који су јуче скоро три сата разговарали са Александром Вучићем. Он каже за…

Приоритети – датум и макроекономска стабилност

Премијер Ивица Дачић изјавио је данас да Србија има два приоритета – добијање датума за почетак преговора за чланство у Европској унији и одржавање макроекономске стабилности и да јој је за то,…

Корак напред у односима са САД

Посетом премијера Ивице Дачића Сједињеним Америчким Државама направљен је корак напред у српско-америчким односима и добијен подстрек за европску интеграцију Србије. Овакву оцену аналитичари…

 

А ево и наслова од 22. И 23.маја, уз примере наспинованих текстова, који јасно демонстрирају еволуцију спиновања и највљују зачетак стварања коначног матрикса Вучићеве „Реалне Србије“. 

Insajder: Srpski deo Južnog toka preko offshora


KiM:Tačijeva stranka najpopularnija Priština — Prema istaživanju Kosovskog centra za bezbednosne studije u Prištini, Demokratska partija Kosova Hašima Tačija osvojila bi 31 odsto glasova na izborima.

Dačić, Eštonova i Tači opet popodne Beograd — Sastanak zvaničnika Beograda i Prištine uz posredovanje Ketrin Ešton u Briselu nastavlja se u 17 časova, nakon izlaganja Ketrin Ešton na samitu o Siriji.

“Beč želi da Srbija dobije datum”

Merkelova najuticajnija na svetu

Nemoguće sve primeniti do 28.

Beograd — Premijer Ivica Dačić kaže za Novi magazin da proces implementacije briselskog sporazuma nije moguće jednostavno i brzo završiti.

Nikolić: Treba nam složna dijaspora

 

„Sporazum- problemi i zamke“

IZVOR: TANJUG

Beograd — Dok traju pregovori premijera Srbije i Kosova, javnost ni u Beogradu ni u Prištini ne očekuje velike pomake za kratko vreme. Jedan od problema: promena zakona.

U Beogradu je povodom toga organizovan okrugli sto „Briselski sporazum – problemi, zamke i efekti“. Predsednik Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović ocenio je danas da bi opštine Zubin potok i Zvečan „mogle da budu raspuštene koliko sutra“, ali da smatra da bi raspuštanje bilo pogrešan potez. „Formalno, oni mogu da ih raspuste sutra. To bi bio pogrešan potez, naša vlada mora da bude strpljivija, mora da bude u dnevnoj komunikasciji sa nama. Ove opštine niko nije pominjao 1999. godine, već samo Mitrovicu“, kazao je Ivanović na okruglom stolu koji je organizovao Tanjug.  Po njegovom mišljenju, Sever je sada dobio konture regiona i sa jasnim političkim stavovima. Ivanović je istakao i da je pogrešno da se samo premijer i vicepremijer bave Kosovom, jer bi to morala da radi cela vlada. 
 Kad je reč o primeni briselskog sporazuma, Ivanović je kazao da je on skeptik po pitanju da će nešto biti sprovedeno brzo. On misli da će premijer Srbije Ivica Dačić nastojati da napravi „simoličan pomak“ u implementaciji. „Oni radnici MUP koji su stanovnici Severa će verovatno dobiti raspored u susednim opštinama u Srbiji i mislim da će tražiti isti takav pomak sa druge strane“, rekao je Ivanović. Politički analitičar Dušan Janjić ukazao je da „uvek ima neka kvaka“ i da „problem nisu samo Srbi nego i Albanci, ali i Pristsina i Beograd, i EU i SAD“. Po njemu, ukoliko se Dačić i Tači ne dogovore, „neće biti mira na severu Kosova“, pa je „ovo trenutak da se pregovara o tranzicionim mehanizmima“. 
Analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi istakao je da „guranje ispod tepiha problema nije dobro“, a da se zvanična Priština nije bavila na pravi način Srbima. On je rekao da institucije koje nazivaju paralelnim postoje i na Jugu, ali su izraženije na Severu zbog strukture stanovništa. Šeholi kaže i da Albanci strepe da Zajdenica srpskih opština može doneti i nešto drugo i „neke veće apetite koje mogu biti i koji bi ustrojili drugačije ustavni poredak Kosova“. Takođe, Šeholi smatra da bi trebalo menjati Ustav Kosova, ako se želi implementirati sporazum, što je – kako je kazao – slično onome što treba da uradi i Beograd. On je podsetio i da je Tači dobio podršku u paralmentu, ali i podvukao da mu je stavljeno do znanja da ne sme da ide dalje od onoga što je parafirano u Briselu.

Šetnja Srba u centru Prištine Priština — Grupa raseljenih Srba s Kosova prošetala je centrom Prištine, pošto su u Hramu Svetog Nikole prisustvovali proslavi gradske slave.

Pajević: Srbija napredovala ka EU Beograd — Direktor vladine Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević kaže da je Srbija znatno napredovala u procesu evrointegracije.

SNS: Nikolić ispunio obećanja Beograd — SNS, povodom godišnjice pobede Tomilsava Nikolića nad Borisom Tadićem, smatra da predsednik Srbije dobro obavlja svoj posao, štiteći Ustav.(sic!, пегепет)

Vulin ostaje na čelu Kancelarije?

 

„Srbija ispunila uslov za datum“ Beograd — Dogovorom premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija ostvaren je uslov da Srbiji bude određen datum, kaže Suzana Grubješić.

Vučić:Uskoro kupovina ruskih aviona Moskva — Uskoro bi trebalo da bude okončano pitanje kupovine ruskih aviona i radarskih sistema, izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić.

Ambasadori pozdravili dogovor BG-PR Beograd — Ambasadori Velike Britanije i Holandije, Majkl Devenport i Loran Stokfis, pozdravili su dogovor o sprovođenju briselskog sporazuma koji je postignut u Briselu.

„Kultura otkriva vrednosti vlasti“ Beograd — Borka Pevićević kaže da se u Srbiji desio obrt u političkoj orijentaciji koji nije objašnjen i koji bi mogao da dovede do toga da se politička scena rastroji.

„Srbi i dalje protiv sporazuma“ Zvečan — Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković kaže da niko od političkih predstavnika Srba sa severa KiM nije prihvatio primenu briselskog sporazuma.

 

Dačić: Tekst plana usaglašen, ide pred Vladu

Dvodnevni maratonski razgovori Beograda i Prištine završeni su načelnim dogovorom o planu primene briselskog sporazuma. Sada dve vlade treba da odobre dokument, a krajnji rok u kom bi pregovarači trebalo da izveste Brisel o konačnoj odluci je kraj nedelje.

Постигнут оквирни договор за примену бриселског споразума

Брисел –  Председник Владе Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи постигли су синоћ у Бриселу оквирни договор о спровођењу споразума који је парафиран 19. априла, а о тексту тог договора и роковима које обухвата, изјасниће се Влада Србије и влада у Приштини до краја седмице.

Разговори у Бриселу, који су трајали два дана уз посредовање високе представнице ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон, завршени су синоћ око 19 сати.

Премијер Дачић је по завршетку разговора рекао новинарима да је постигнут оквирни договор о спровођењу априлског споразума између Београда и Приштине, а о тексту договора, који обухвата рокове и радње које треба обавити у наредним месецима, Влада Србије изјасниће се до краја недеље.„Дошло се до текста о коме ће се до краја ове недеље изјаснити и Влада Србије и влада у Приштини и тај текст обухвата рокове и радње које треба обавити у наредним месецима”, рекао је Дачић.

Премијер је указао да је било важно да се до договора о имплементацији дође пре јунске одлуке Европског савета о додељивању Србији датума почетка преговора о придруживању(подвукао пегепет), како би се послао јасан сигнал да су обе стране спремне да спроведу споразум о нормализацији односа.

Српска страна је, како је рекао Дачић, инсистирала да не буде „празног хода” и да је то прихваћено, па тако неће бити распуштања српских институција на Косову и Метохији док се не буде тачно знало шта ће бити са људима који у њима сада раде.

Према синоћ постигнутом договору, биће формирано привремено тело састављено од председника четири општине на северу Косова са овлашћењима која ће преузети Заједница српских општина која ће се формирати након одржавања локалних избора, објаснио је Дачић.

То тело ће поред осталог, како је прецизирао српски премијер, имати овлаштења да припреми статут Заједнице српских општина и да у складу са чланом 9 споразума о нормализацији односа изабере вршиоца дужности регионалног шефа полиције.

Локални избори ће, навео је он, бити спроведени пре краја године уз помоћ ОЕБС-а.

Када је реч о полицији и правосуђу, Дачић је казао да постоји обавеза да се направи процена колико ће људи бити интегрисано у те структуре, а да је најбитније да ће њихов састав одражавати етнички састав у српским општинама.„Инсистирали смо да не буде празног хода и то је прихваћено”, истакао је Дачић и нагласио да неће бити распуштања српских институција на Косову док се не буде тачно знало шта ће бити са људима који у њима сада раде.

Према његовим речима, неће бити ни прекида у финансирању наших институција.„Ми смо само прихватили да то финансирање буде транспарентно”, рекао је премијер, додајући да је став његовог тима да нико од Срба на Косову и Метохији не треба да остане без посла.

Први корак у данас утврђеном плану ће, према Дачићевим речима, бити формирање радних група са обе стране чији ће задатак бити да утврде која законска решења треба донети како би спровођења споразума почело на време.„Рок за законске измене је врло кратак, што нама на неки начин одговара јер нам је у интересу да Приштина што пре промени своје законе”, рекао је премијер(подвукао пегепет), који је ову дводневну рунду дијалога са Тачијем описао као „дугу, тешку и веома деликатну”.

Дачић се захвалио високој представници ЕУ и рекао да ће бити још разговора са Тачијем, али о темама која нису обухваћена споразумом.„Разговараћемо о повратку избеглица, несталим лицима и заштити српског културног наслеђа на Косову”, прецизирао је српски премијер, који је изразио уверење да је постигнути договор у складу са интересима Србије и српског народа на Косову и Метохији(подвукао пегепет).

По завршетка састанка огласила се и Ештон, која је рекла да су Дачић и Тачи усагласили утврђени текст око којег сада следе консултације и да ће са њом контактирати крајем недеље, навела је Европска служба спољних послова на свом налогу на „Твитеру”.И Тачи је изјавио да су две стране постигле начелан договор о спровођењу априлског споразума, а да ће детаљи бити усаглашени касније.„Договорили смо се у принципу о корацима за примену споразума у наредних шест месеци”, рекао је Тачи новинарима на изласку из зграде Европске служе спољних послова. Тачи је рекао да ће детаљи спровођења споразума накнадно бити усаглашени на састанцима експертских тимова, као и у владама Србије и Косова. Он није желео да одговори на питање да ли се могу очекивати нови сусрети на премијерском нивоу.

Танјуг, објављено: 23.05.2013.

 

Грубјешић: Србија остварила услов за добијање датума

Фискални савет: одмах потребан ребаланс буџета

БЕОГРАД – Јавне финансије Србије су у врло лошој позицији и одмах је потребан ребаланс буџета, оценио је данас Фискални савет. Фискални дефицит уместо планираних 3,6 одсто бруто-домаћег производа (БДП) премашиће у овој години 5,5 одсто БДП-а, док је јавни дуг већ изнад 60 одсто, а наставиће да расте током ове и у наредној години, саопштио је Фискални савет.

Вучић: ТВ претплата биће укинута

ММФ неће посвађати владајуће странке

Имам ноћне море због стања српске економије, пожалио се први потпредседник Владе Србије Александар Вучић листу НИН и указао на терапију коју нам је препоручио Међународни монетарни фонд пре…

Николић: Пред Србијом и Русијом нова епоха сарадње

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић рекао је, уочи сусрета са руским председником Владимиром Путином, да је пред Србијом и Русијом нова епоха сарадње која ће показати да ниједан циљ није…

Вучић у Москви, Николић у Сочију

Први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић, незванично сазнајемо, путује сутра у Москву где би требало да се сретне са руским колегом Сергејом Шојгуом. Пут Русије…

Одлука о уставности Статута Војводине до краја године

Јан Клиф: Формирање скупштине северног Косова погрешно, Београд то неће финансирати

Александар Вучић и Сергеј Шојгу: Унапређење војне сарадње Србије и Русије

Марко Јакшић: Сви договори из Брисела у супротности са Уставом и законима Србије

Раденко Недељковић: Нико од представника Срба са севера КиМ не прихвата примену Бриселског споразума

Косовска Митровица: Више од 4.000 Албанаца поднело захтев за исплату пензија које нису исплаћиване од 1999.

РТС: Нова привођења у случају Развојне банке Војводине

Јоргованка Табаковић: Желимо аранжман са ММФ из предострожности

На данашњи дан: НАТО бомбардовo разводна постројења, 70 одсто потрошача у Србији остало без струје

Александар Чепурин: Русија је опрезна према бриселском споразуму

Ивица Дачић: Постигнут договор обухвата и правосудне и безбедносне структуре у српским општинама

 

Дакле, матрикс „Реалне Србије“ је спреман! Еволуција спиновања нас је у само недељу дана(!) припремила за имплементацију „историјског бриселског споразума“, која за косовске Србе доноси „коначно решење“, док за србијанске Србе означава прећутни пристанак на нирвану нове виртуелне стварности.

 

6.Да ли постоји излаз из Вучићевог матрикса?

Недавно сам добио занимљив мејл од једног српског свештеника. Намерно нећу да га именујем, нити да кажем одакле ми се јавио, јер не бих да му стварам неприлике. Мислим, већ их ионако има сасвим довољно.

Елем, обавестио ме је да млађи свештени кадар СПЦ неповољно гледа на млаке и закаснеле реакције врха наше Цркве, а у вези са „историјским споразумом“ и да су се они самоорганизовали, свако у својој епархији, широм планете. А има их и у Аустралији, и у Африци, и у Јужној и Северној Америци, као и широм Европе. Кренули су да путем интернета, али и у директним беседама, обавештавају, пре свега српску дијаспору, о правом значењу Вучићевог и Дачићевог „споразума“ и његовом погубном дејству.

И, ево, ја се питам пред вама – зар и ми не би могли да урадимо то исто?

Да одмах признам, ја сам то већ започео, не чекајући на вас. Веровали или не, прво сам успоставио контакт са мојом екс. За то је највише заслужан овдашњи угледни пролетер дрп, који ме је натентао да отворим налог на фејсу, тобоже због лакше размене тајних, антивладиних аката, па ми је сада моје старо, добро електронско сандуче, сваки дан уредно затрпано гомилом непознатих имена.

Добро, једно од првих имена ми је било више него познато. Како она живи у Чикагу, српског света колико хоћеш, пошаљем јој интегрални текст споразума, моје мишљење о њему, још неке, углавном патриЈотске текстове и замолим је да успут, у сусретању са нашим људима, пријатељима, рођацима, познаницима, поразговара о теми, уз нешто мало убеђивачког труда, а верујте ми, знам из сопствене коже, може то она, надарена је.

Одмах ми је одговорила. Кренула је истог дана у акцију, са запањујућим резултатима. Пола нове чикашке дијаспоре нема појма шта се догађа, не прате ништа из Србије, осим дербија вечитих и Ђоковића, док друга половина „зна“ много више од ње, заправо од онога што сам јој ја сервирао, али има и пуно разлика. Знате оно, два Србина, три странке, четири мишљења… Но, успело је. Лед је кренуо, господо поротници!

Даље сам се сетио мога брата у Канади. Род рођени, најрођенији. Како је још пре више од двадесет година управо он предлагао подизање Великог Балканског Зида према Албанцима, отприлике сам знао шта ће да ми одговори. Мислим, биће и код њега успеха у ширењу „јавне расправе“, поготово што и у тамошњој српској цркви служи један од онох млађих, самоорганизованих. Шта да вам кажем још, семе је бачено на плодно тло.

Наравно да нисам могао да прескочим нашу сестру из Немачке. Како и она повремено прокоментарише понешто на српским патриЈотским порталима, углавном на нспм, добро претпостављате, и тамо лед креће.

Онда сам се присетио и својих пријатеља. Кренуо сам од кумова. Најближи Србији  од дијаспораца је у Словенији. Хм, кум није дугме, ал`од њега неће бити баш много вајде, подсећа ме на мог другог, београдског кума, који савршено добро оцењује споразум, мислим, као издају, прави, мали Вукадиновић, све зна и разуме, свакодневно прати на извору, дакле много више од мене, ал`ни да зуцне даље од првог комшилука.

У реду, било је и позитивних изненађења. Сва изван Србије. А мој Београд је мртво море. Толико је мртво, да се претворило у баруштину. Мислим, жабокречина, брате, жабокречина. „Апропо“, нисам знао да се жабокречина `вата и када је жаба скувана.

Чачкам и даље. Тражим. Размишљам. Идеје ми никада нису недостајале. Време је да се отргнемо из летаргије, да се одупремо немоћи, да кренемо у акцију. Ако неда резултате, ништа зато. Смислићемо већ нешто друго. Све је  боље од мирног посматрања сопствене пропасти. Нарочито ако нам је поглед на свет кроз дно чаше.

Дакле, шта би то могло да се предложи, као излаз из матрикса који нам се припрема? Ништа ново, ништа страшно, ништа болно и револуционарно, ништа немогуће и неостварљиво, само чиста, непатворена, директна демократска одлука – наша одлука!

Дакле, РЕФЕРЕНДУМ!!!

Ако знамо да Срби са севера Косова никада неће пристати на имплементацију споразума, а знамо;

ако знамо да је споразум у тоталној супротности са Уставом, а знамо;

ако знамо шта нам власт припрема, а знамо;

дакле, ако све то знамо, шта нам је чинити?

Да притиснемо заједнички ову власт, не би ли избоксовали, макар и на мишиће, олако обећани референдум још у предизборној кампањи, па више пута током ове једне године напрдњачке власти, све до ових последњих, невољних Вучићевих обећања и Вулинових „несмотрених“ подсећања на та обећања.

Дакле, пишите мејлове, организујте се на фејсу, пратите твитове, једном речју, бомбардујте власт захтевима за референдумом!!!

И пишите, пишите, пишите, боље текстове од овог мог, патетично-патријотског гуслања.

Хајде да притиснемо уставни суд, владу, канцеларију за Косово, ма шта она била, Вучића, Дачића, министре, Тому, Цркву, медије – хајде да тражимо своје неотуђиво право да о сопственој судбини одлучимо путем директне демократије!

Пишите својим посланицима, захтевајте:

ХОЋЕМО РЕФЕРЕНДУМ!

Advertisements

17 mišljenja na „Вук Јовановић: НАСПИНОВАНА „РЕАЛНА СРБИЈА“ КАО НАША ВИРТУЕЛНА СТВАРНОСТ

 1. Извињавам се на цинизму, који је, упркос свему, добронамеран.

  Да ли бисте могли да прочитате Домановићеву приповетку „Модерни устанак“, а затим још једном – најновији текст, пословично веома обазривог и политкоректног Небојше Катића.

  Ако након тога будете имали желудац за још једно читање властитог текста, плаћам пиће целом Преврату.

  Sviđa mi se

  • За Доманивића сам експерт, толико, да сам се својевремено заносио да пишем скоро као што је он писао. Ипак, хвала на добронамерном савету. А што се тиче цинизма, једино мом рођеном брату, којег су својевремено звали Отров, признајем да је већи циник од мене. И како се ја никада и никоме не извињавам због цинизма, такође ни не очекујем извињења.
   Дакле, текст звучи управо онако, како сам и хтео да звучи – патетично-патриЈотски. Погрешно сам мислио да је наслов довољно упутство али, ево, извињавам се, следећи пут ћу и нацртати шта је „песник хтео да каже“.
   Елем, коментари не излазе из оквира очекиваног, а то значи да сте већ у матриксу. Не разумем вашу журбу, али нећу сметати. Мислим, разумем да је лакше низ матицу.
   Да ипак не би остали прикраћени, текст је писан у част патриЈота. И нема везе што то баш они неће схватити.
   Наиме, поражена је Србија! А то значи и прва, и друга, и трећа, ако је има и све остале Србије, па и она патриЈотска. И песник је хтео да каже да нико нема разлога да сеири над тобожњим поразом патриЈота, јер су и ти који сеире исто тако поражени. Хм, када зрело размислим, поражени су још теже, јер су се очигледно предали и препустили „чарима пораза“. А за патријоте још има наде, макар и у кафани.
   Свако добро вам желим.

   Sviđa mi se

 2. да скратимо, Немачка је у паници због приближавања САД и Србије, први пут после пада Берлинског зида и немачке свевласти на овим просторима.. priključenje Bosne, CG i VOjcvodine hrvatskom kompnveltu, koje je skroo završeno došlo je u pitanje.. па спинује ли спинује (Војводина и остале глупости, препознатљиве примитивне бахатости) не би ли јавности огадили псоразум… .. а нема „срБског“ или другосрбијашког медија или сајта који није на немачкој (данас, политика, нсум..) или руској (видовданци и стандардијанци) сиси… из Бразила би то требало јасније да се види.. јбг. и ја би волео да је Бразил моћнији и да можемо на њега да се ослонимо.. али није ..а о Путиновој пуси рајот русији не бих по хиљадити пут.. довољно је последња изјава руског амбасадора да се исповраћаш пре него што стигнеш до вц шоље..

  Sviđa mi se

  • ajoooj i od goreg i ma gore .. http://www.nspm.rs/hronika/ruski-patrijarh-kiril-kosovo-sveta-zemlja-izdrzite-sve-pritiske-i-teske-trenutke.html ..-. trčim na vc šolju panično… не издржих да им непошаљем кометар: „брм: Прави Срби, издржите до последњег Србина.. а после последњег наступа визија Ненада Прокића „макар и без Срба“ .. ко што рекох памет је кључна особина патиЈОта“ .. порив за борбом против усташлука јачи је од мене..

   Sviđa mi se

  • Драги мој брм, зато и пишем овако, јер се из Бразила то лепо види. Мислим, ја пишем са слободе, а не ви! А поглед на свет из слободе је малчице другачији, од онога из резервата.
   Нећу да се понављам, Клаусу сам већ набацио нешто. Дакле, поражена је Србија, а не само прва, или само друга, или само патриЈотска… Теби бар не морам да цртам да је Коштуница из ДОС-а, дакле, да је претрчао из друге у прву, или да је Вук из прве претрчао у другу, или да Тома, Вучић и Дачић погрешно мисле да са претрчавањем из прве у другу имају неке шансе…
   Да не дужим, грдно се завараваш да ће тебе оставити да мирно интелектуално гимнастицираш на Лиману. Неће, после ове издаје и предаје, следе све нове и нове, до војвођанске, али ћемо се о томе писати у годинама које следе…

   Sviđa mi se

   • PORAŽENA JE DAVNO, RADI SE O TOME DA SE PREKINE SA PORAZIMA.. JA NEMAM NEKE ILUZIJE GLEDE BILO KOG NAŠEG POLITIČARA, a niko više ne pljuje našu intelektualnu elitu od mene..izgleda da nisam bio dovoljno jasan – ovo je samo mnogo blaži štap SAD od onog na koji smo navikli i prvi štap I TO BRUTALAN Šiptarima.. ja samo kažem da je glupo kukatu na prvi blagi štap, koji je toliko blag da nam .liči na šargarepu, a nismo ni pisnuli na prethodbne masakre ..ostavimo kuknjavu šiptarima i ne zaluđujmo se nemačkim spinovanjima..

    Sviđa mi se

 3. Прави спин је када те неко преведе жедног преко воде. Све вичући: „Пожар на другој обали“.

  Тако да Јовановић има шансу да гаси ватру на води, односно да упорно доказује да је небо плаво, уместо да почне да размишља без да га емотивно провоцирају.

  Sviđa mi se

 4. Жао ми је Вуче, јесам за референдум, знаш да сам га и предвидео у мом предлогу решења, али не постоје „наши“ посланици, сви до једног су приватно власништво странака преко којих остварују своју посланичку привилегију. Уставни суд је завистан и беспомоћан, владу не интересује народ и народне иницијативе итд. Најгоре је што сам народ није спреман ништа да уради. Причао сам са људима, расправљао се, свађао, и само изгубио време и живце. Иако примећујем прве знаке трежњења, већина је још увек опијена Вучићем и прихвата одлазак у понор без превише противљења, а оно мало што је у стању да размишља својом главом је много вољније да филозофира него нешто да уради. Наставићу да покушавам, макар само због обећања које сам дао, али нисам оптимиста.

  САД, Немачка, Русија су само три лица зла. Њихове игре на овим просторима пуно коштају, и тек ће још више коштати све народе који овде живе. Заношење да се ми „приближавамо“ некој од њих, и да из тога можемо нешто да извучемо на патентиран, кокошарско/преварантски начин, је један од стубова срама на који је распет мој народ. И не верујем више никоме ко навија за превласт било које стране, да то ради из било којих других побуда, осим некакве личне користи (мислим на политичаре , странке, пол. аналитичаре и сл. да се не нађеш поново лично прозван БРМ-е, без увреде, али сви ми овде смо превише ситне рибе да би превише узбудили било кога, за сада).

  Иначе, референдум је само средство да се власт и политичари подсете да у овој земљи постоји и народ (иако је изузетно тих). Тако да бих очекивао подршку за њега чак и од оних који сматрају споразум добрим, а не подржавају тренутну власт, јер даје макар минималан проценат шансе да „падне влада“.

  Sviđa mi se

  • Ако је Србија предвиђена за ватерполо базен, не можеш у њој играти хокеј, поготово је бесмислено јер смо бољи као ватерполисти а никакви као хокејаши.. а сами са собом, тј сопстевним ушима играју само лудаци..

   Sviđa mi se

   • Ако је предвиђена, и ми пристајемо да играмо, онда то радимо са тимом који не зна баш најбоље да плива, саплиће се о своје непознавање правила, стално покушавајући за све да окриви публику (због које, као , игра , јел`те), и притом покушава већ одавно подмићеног судију поново да потплати. Такву игру је мучно гледати, чак и као беспомоћни посматрач, јер су на резервној клупи исти такви играчи, и схваташ (уколико желиш) да је резултат унапред договорен. И помало ти је досадило да се убеђујеш са гледаоцем до себе, који упорно тврди да „Ево, сад ћемо да забијемо гол, судија први пут није свиро пенал за њих чим смо кренули са средине!“.

    Sviđa mi se

  • Да се не понављам, неки мисле да је сеирење и празно филозофирање излаз. И ако ћемо право, и јесте. Мислим, за њих. Али није за Србију. Е, зато не видим да има места предаји, иако смо ову утакмицу одавно изгубили. Мислим, Косово је само симболично крај Србије, јер се, у ствари, ради о почетку њеног распада. Просто, ради се о томе да морамо другачије размишљати, да се не предајемо унапред. Зато је свако ко још увек размишља својом главом драгоцен, као и свака изгубљена битка. Мислим, ништа зато ако знамо да су изгледи за референдум мали, важно је, бескрајно важно, да се људима увек изнова црта шта је то слобода и шта је то демократија. Јер, већ из ових коментара, који су за мене толико очекивани, да сам унапред могао да погодим ко ће шта да каже, види се да матрикс свеобухватно прожима Србију. Јер, признаћеш, уосталом си и због тога овде, блог је један од ретких портала са којих се макар догледа слобода, мислим на слободу нецензурисаног мишљења.
   П.С.Прочитао сам Лудило, инспиративан текст. Следи моја текстуална реакција, волим ту тему, само нисам баш при времену, хоћу рећи, не знам када ће Ђекна…

   Sviđa mi se

 5. @Ненад Булаја
  isto važi i za hokej al smo u vaterpolu ipak uspešniji … (Vilsonova Juggoslavija i Ruzveltova/Trumanova SFRJ) .. ništa slično u hokeju nismo postigli sem želja slušalaca i grdnih očekivanja i razočarenja BEZ IZUZETKA.

  Sviđa mi se

  • то ти је зато што навијаш за звезду, па ниси пратио хокеј… хокејашки клуб партизан је педесетих година харао са о`нилом, сином канадског амбасадора у београду… познајем сина нашег некадашњег амбасадора у канади, београдског македонца… шта мислиш, да ли се бавио фудбалом или хокејом? а у мом комшилуку је живео шемсединовић, због њега сам као мали клиња купио прву хокејашку палицу, а пакове нам је он доносио, истрошене… играли смо на улици, са оним сличугама на завртањ, директно на ципеле…

   Sviđa mi se

 6. то ти је зато што навијаш за partizan, pa podlo prećutkuješ Nika Pašića američkog i zvezdine trijumfe u hokeju.. ali ne govirm ja o tom hokeju, kao što dobro kapiraš ..
  PS nisi mi čestitao titulu u vaterpolu..

  Sviđa mi se

  • јебо те, откад је то ватерполо титула важнија од фудбалске? `аједе, добро, да сачекамо математику

   Sviđa mi se

   • čestitaću ti u fudbalu kad ti meni u vaterpolu ..jbt nije ti ovo Braziol da je fudbal važniji od vaterpola..zamalo da te pitam gde ti živiš

    Sviđa mi se

 7. Ја сам суптилно предлагао не баш суптилну смену власти.

  Извињавам што нисам разумео вашу иронију о потреби ширења правих информација у прост народ – личним бављењем масмедиологијом.

  Сад тек схватам да сам у матриксу, а заборавих и на демократију и на Звезду са све Партизаном. Имате обећано пиће.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s