Бранимир Марковић НОГОМЕТАШИ И ЛОПТАЧИ ХРАНОМ – ГРАЂАНИ И ВИТЕЗОВИ

 Гладијаторе никад докраја конституисане нације, никад или још не управо због племићког вируса, позива се на дужност, категорију грађанског друштва. 

Дочим ће они што су данас на територији прве модерне нације Илирика и шире  вечерас, ако треба, витешки храбро изгинути.

Тако је једнима нормално да прескупа звезда светског фузбала, Модрић, излаже своје ноге могућим погибељним стартовима скоро бесплатно, а другима, да најбољем витезу дуне да више не брани боје своје домовине, већ да изгара само на теренима где се то плаћа.

Да ли су идеје Димитрија Давидовића и идеологија Хрватског државног права разменили територије?

Image

 

Очекујемо грозничаво повијесно историјски меч лоптачких репрезентација две најразметљивије нације нашег народа.

И поново не могу а да не приметим да је „све супротно“, по новом добром срБском обичају. Гладијаторе никад докраја конституисане нације, никад или још не управо због племићког вируса који им је, својим легалистичким инсисистирањем, унутар законодавства  сталешко-етноцентричне империје у предреволуционарном стању, на племићким привилегијама шачице ликова који везе са становништвом нису имали („дапаче“ које се борило узалуд у бројним сељачким бунама против њих) чак ни рваЦки зборили кући (Хрватско државно право) у главу усадио отац нације, позива се на дужност, категорију грађанског друштва.  Срамотна им је чак и помисао на екстра премије у случају победе. Дочим ће они што су данас на територији прве модерне нације Илирика и шире  вечерас, ако треба, витешки храбро изгинути. Неки од најбољих витезова, попут неких из Косовска доба, неће пак доћи на бој (Видић). Раја им не замера. Само зли Дукљанин Савићевић.

И јавно мнење је тачно уподобљено овим супротстављеним идеологијама. У Хрватској је све у знаку грознице грађанске/националне  дужности, читај личне одговорности. Да ли ће је ногометаши испунити победом над, како је општеилирски консенсус (сем мог усамљеног гласа – о томе касније), слабијим противником. Да навијачи не направе штету својој држави ако не сузбију јак и „разумљив“ порив да вичу „Уби уби уби (православног) Хервата – уби закољи да Херват (източне церкве) не постоји“  (у преводу на „српску“ екавицу Анте Старчевића коју тако домољубно прогони из Сабора извесна Ружа из странке назване поп његовом имену). Да институције државе испуне своје дужности, да се туристичка дестинација покаже свету како доликује пројектованој заради од једине здраве делатности привреде монокултурно структуисане ко и све (независне) колоније… Тако су на тједан дана утихнуле усташке приче партизанке о домовинском рату из прошлог миленијума, а на екрану освануо чак и доброћудни Ћиро Блажевић да шири братску љубав у најбољој традицији фра Петра.  Ово без ироније, Ћиро свака част. Ерго цела нација је у знаку овог догађаја. А притисак пред ногометаше је заиста велик.

У Србији сасвим супротно – типична феудална ситуација. Гладне и изморене кметове слабо занимају ратови, па и симболички, њихових господара- витезова. „Прихватајући реалност“ да су комшије (опет ја – наводно) квалитетнији лопташи, кладе се масовно на победу Рваћана (квоте у Србијии 1:4,5, веће него у Хрватској!), не би ли се утешили након – убеђени су – изгледног пораза срБских Уроша нејаких. Никакви захтеви се не постављају пред витезове ни пред цара Синишу. Њихово је царство небеско БЕЗ ОБЗИРА НА ИСХОД  самим тим што јуначки излазе на то Максимирско поље божура.

А САД ЈА, БРМ! Јебем вас и у витештво („Прва Србија“) и у „реалност“ („Друга Србија“) и у ваш животни мото  „истина је сасвим супртна“!!!

Дакле, репрезентација Србије је ОЧИГЛЕДНО И НЕДВОСМИСЛЕНО квалитетнија играчки од Хрватске. Они су бољи једино на месту голмана и за Манџукића и Модрића. На свим осталим позицијама наши играчи су ем квалитетнији, ем скупљи ем играју у јачим европским клубовима. А на клупи је тренер који је занат испекао у једној од најјачих лига  на свету, док је Штимац тренирао? Кога? Како су онда они фаворити? Како је њима, који су већ чекирали карте за Бразил, важан резултат, а нама није?

Сва ова питања, која се иначе не постављају, нису фузбалске ни фууд – балске већ идеолошке природе. Витезови не познају појам одговорности, заменили су га много флуиднијим – част. Шкакљивије је неког оптужити да је неморалан, него га просто упозорити на његове дужности, које има као и сви грађани заједнице. Знамо како нпр. црногорски гангстери реагују на повређену част, а знамо и колико су часни. Тако је једнима нормално да прескупа звезда светског фузбала, Модрић, излаже своје ноге могућим погибељним стартовима скоро бесплатно, а другима, да најбољем витезу дуне да више не брани боје своје домовине, већ да изгара само на теренима где се то плаћа.  Нико са западне стране, па ни сам Модрић, не види у свом чину дужности ништа изузетно. Нико са „запада  истока“, па ни сам Видић, не види ништа срамно.

Да ли су идеје Димитрија Давидовића и идеологија Хрватског државног права разменили територије?

Да закључим – победа Рашана у Максимиру је очекивана. Нерешено би био неуспех, пораз – брука. Након исхода утакмице тако вредновати појединачна испуњења грађанске дужности. Ако Синиша изгуби од тренера без искуства, нека тренира Доњи Срем убудуће.

За разлику од Шекија, ја се кладим на Србију. Вероватно ћу захваљујући нажалост доминантном рајетинском менталитету добро да зарадим. Неке користи и од те стоке бар једном.

 http://branali.blogspot.com/

Advertisements

24 mišljenja na „Бранимир Марковић НОГОМЕТАШИ И ЛОПТАЧИ ХРАНОМ – ГРАЂАНИ И ВИТЕЗОВИ

 1. Istomišljenici: “ američki portal Sbnation uoči današnjeg susreta dvaju velikih rivala sastavio idealnu momčad Jugoslavije. Zanimljivo, u njoj bi se našlo mjesta samo za dva Hrvata; Modrića i Srnu. …U cijeloj priči ostaje samo nejasno kako Hrvatska, koja je od svih zemalja na ovom prostoru daleko najbolje plasirana, ima samo dva predstavnika u idealnoj momčadi. No, ako se u obzir uzme da Amerikanci baš i ne prate nogomet, možda ovaj izbor i nije tako čudan. “
  http://sportski.net.hr/nogomet/reprezentacija/samo-dva-hrvata-u-idealnoj-momcadi-bivse-jugoslavije

  Sviđa mi se

 2. Kolarov, na provokaciju da Hrvati imaju više igrača u jačim ligama odgovorio:

  – Matematika je vrlo prosta! Lako se izračuna. Nije baš tako.

  Sviđa mi se

 3. Па не могу да вам забраним, ал могу човечански да вам кажем – маните се фудбала, дебили. Та има толико других тема на којима можете да мрсите до миље воље и да се нико не запита шта сте у стври `тели рећи.
  Најмање једна ствар, коју свако зна: Снага тима није прост збир појединачних вредности. ИТД.

  Sviđa mi se

 4. Бојим е да ћете изгубити лову улудо, боље да сте сврнули на пиво. У Бразилу нема кладионица, срећом, јер где их има, има и намештања резултата. Мрзим клађење! Али, бацио сам поглед на квоте, није ме мрзело, зато имамо интернет, и биће да је Шеки у праву. Мислим, да кренемо од тога да нама треба победа. И питам вас, патриоте, ко ће то од наших да им да гол? У сред Загреба. А по свој прилици, један гол не може бити довољан, па чак и два ће тешко значити победу. Иако и овде преносе „историјску“ утакмицу, ја сам заказао зубара у то време, бар ћу знати зашто сам нерасположен.
  П.С.Не чудим се брму, али ме је дрп оборио с`ногу! Мислим, ако откажем зубара, он је крив.

  Sviđa mi se

 5. ДРП – предтендент на место Караџића. Главе су им једнако блањане па тесане. 😦

  Sviđa mi se

 6. Пегепет – Станоје, знаш ли бар да су филм и серије „Монтевидео“ титоистичко ђубре? Елем, то ти не основношколска лектира. Ако то не разумеш, ништа не разумеш.Разумеш?

  Sviđa mi se

 7. Osim je konstatirao kako se može zaključiti da su Srbi u prednosti i to samo stoga što su Hrvati »sami sebe nametnuli kao favorite«»U takvim je utakmicama je bitno tko će kome prvi prepustiti ‘vrući kesten’ u ruku a mislim da su Srbi to ovoga pita uradili Hrvatima«,
  http://www.novilist.hr/Sport/Nogomet/Osim-Srbi-u-prednosti-jer-su-se-Hrvati-sami-nametnuli-kao-favorite

  Model, pevačica i spisateljica Nives Celzijus dobila je putem Fejsbuka pretnje od hrvatskih navijača zbog izjave da „njeno srce kuca za Srbiju“ u večerašnjem meču na stadionu „Maksimir“.
  Koje igrače izdvajate kao bolje iz hrvatskog, ako je iz srpskog reprezentativnog kadra?

  dejo zli dukljanin:- Od vaših igrača po mom ukusu su Luka Modrić, Mario Mandžukić, Nikica Jelavić i Darijo Srna, dok su kod Srba Branislav Ivanović, Matija Nastasić, Aleksandar Kolarov, Nikola Đurđić i Filip Đuričić.

  Sviđa mi se

 8. Па ниси одавно поставио сличице сојки. Ономад вам блогић забранило због твојих перверзијица. Тако да боље да се покријеш с ушима. И, да окончам: Маните се фудбала, дебили.

  Sviđa mi se

  • Забранили би и твој б(Р)лог, али кад свака будала зна шта је голо дупе, али не зна баш свако ко су србски надљуди. Узгред, биће један текст о томе како брм и ја иако смо прилично сигурни да ћемо штетовати – ипак навијамо за наше, док паметне салонске србенде мудро мазе мачора и чекају резултат… Па како год да се окрене – они у праву. Не односи се баш на тебе, ти си ипак оперативац, али мог’о би неког да опљунеш ко малочас оног доктора на НС.

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s