Нил Кларк: Име, лик и дело Зорана Ђинђића по „Гардиану“ 14.03.2003.

 

 

Слика

Са свих страна стижу почасти убијеном српском председнику, председник Буш предводи у похвалама за његов „снажан руководећи пример”, док га канадска влада уздиже као „гласника демократије”, а Тони Блер се диви његовој енергији коју је посветио „реформисању Србије”.

Посмртнице у западним новинама га готово једногласно називају бившим студентским лидером који је храбро водио побуну против тиранина-диктатора, да би коначно успео да преусмери своју земљу ка новој демократској ери.

Али иза ове „СNN” верзије светске историје, стварна каријера Зорана Ђинђића изгледа доста другачије. За све оне који се данас уједињују против Западне „доктрине смене режима” важно је да запамте да Ирак није прва земља где су Америка и остале Западне земље спровеле промену режима који се није уклапао у њихове стратешке циљеве. Пре три године је „дошао ред” на југословенског председника Слободана Милошевића.

У својој недавно објављеној биографији Милошевића, Адам ЛеБор открива како је Америка напунила цегере српске опозиције са 70 милиона долара, приликом организовања пуча против Милошевића 2000-те. По личном наређењу Мадлен Олбрајт, посебно је формирано, у оквиру америчке владе „Субверзивно одељење за Југославију”, да би се бавило организовањем „спонтаног дешавања народа”, које ће евентуално резултирати у рушење Милошевићевог режима.

У исто време, постоје докази да су организоване криминалне групе, под контролом Зорана Ђинђића и надзором  америчких обавештајних служби, извршиле серију атентата против кључних сарадника председника Милошевића, попут министра одбране Павла Булатовића и Жике Петровића, директора ЈАТ-а.

Када су коначно „Слобо” и његови социјалисти свргнути са власти, Америка је почела са „реформом” владе у Београду онако како је то најбоље служило америчким интересима. Новог председника Коштуницу „сви” су дочекали са букетима цвећа, али Зоран Ђинђић – „човек америчке владе” – је био тај који је контролисао полуге власти – и у томе сигурно није разочарао своје Вашингтонске спонзоре.

Први приоритет му је био да почне програм „економске реформе” – у ствари спровођења „новог економског светског поретка” распродајом „будзашто” државних ресурса Југославије западним корпорацијама. Тада је још увек преко 70.000 Југословенских предузећа било у друштвеном власништву, и већина је била под управом радника и руководећих комитета, са свега 5% приватног капитала. По закону нико није могао да прода више од 40% имовине предузећа, 60% је остајало увек под контролом радника.

Ђинђић је кренуо убрзаном акцијом да измени те законе, тако да је велика распродаја државних ресурса ускоро могла да почне. Након две године, у току којих су хиљаде друштвених предузећа распродате у бесцење, углавном корпорацијама из Западних земаља које су учествовале у бомбардовању Југославије 1999, (у форми извештаја Светске Банке) почели су да стижу хвалоспеви Ђиђићу и његовом „укључивању међународних банки у српски приватизациони процес”.

Али овде нису били у питању само национални ресурси за које је Ђинђић добио наређења да их распрода. Дошло је време да се и Милошевић лично уклони, и то за награду од 100 милиона долара; без обзира што је уклањање Милошевића представљало легално киднаповање и директно кршење важећих југословенских закона – чак су у ту сврху послали у Београд авион Британског ратног ваздухопловства да пребаци Милошевића у амерички финансиран суд у Хагу, где му је суђено у монтираном процесу.

Када такав „човек” (Ђинђић) распрода националне ресурсе своје државе, свог бившег председника и своје најјаче политичке противнике, шта му је друго преостало да прода? Своју земљу? У јануару ове године, Ђинђић је управо то и урадио. Упркос противљењу већине грађана своје земље, западни „весник  демократије” је поступио по налогу „међународне заједнице”, и након 74 година постојања избрисао je државу Југославију са политичке мапе света. Стратешки „гол“ такве акције је било успостављање шаке слабих и завађених западних протектората, што је под Зораном Ђинђићем успешно остварено.

Понекад, и најбоље извршени планови могу да подбаце. Упркос Западним изливима жалости, за Ђинђићем ће у Србији туговати само мањина. За велику већину Срба он ће остати упамћен као велеиздајник који се „обогатио” распродајом властите земље, и то онима који су против те земље водили тако дивљачки рат, пре сaмo неколико година. Ђинђићеве „хваљене” реформе су једино успеле да доведу до повећања цена свих комуналија, незапослености преко 30%, паду зарада преко 20% и резултирале су у то да данас две трећине Срба живе испод границе сиромаштва.

Још увек није јасно ко је испалио хице који су убили Зорана Ђинђића. Изгледа да  је да је то била операција подземља као последица његове везе са организованим криминалом, који му је на крају дошао главе. Али ма како то грубо звучало, постоје многи у Србији који би желели да повуку окидач. Приликом недавне посете Београду, био сам изненађен не само нивоом економских тегоба, већ и мржњом скоро сваке особе коју сам срео, према председнику владе чији је рејтинг пао испод 10% .
Лекција из Србије за данашње идеологе промена је једноставна. Можете да покушате да потчините људе санкцијама, субверзијом или бомбама. Можете, ако желите, да збаците владу која вам се не свиђа и покушате да наметнете своју вољу, инсталирајући неког Хамида Карзаија, генерала Томија Франкса или Зорана Ђинђића, да представља империјалног конзула. Али не замишљајте да тада можете да натерате понижени народ да му одаје пошту. 

 

15 mišljenja na „Нил Кларк: Име, лик и дело Зорана Ђинђића по „Гардиану“ 14.03.2003.

   • ništa al me mrzi da po stoti put crtam.. odnos prema đinđiću generalno ej odnos prema svakom ko bilo šta radii su Srbiji …. niko mu ne pomaže svi sa strane kraduckaju i gunđaju, a posle jesam ti reko.. i čekaju da im šljiva sama padne u krilo..jel đinđić bog kad je sam za sve to kriv.. . što ste vi gedali i ništa niste preduzimali ako ej baš tako? … ako bi se merile štete, šetta koju je ličnium potezima naneo đinđić je SMEŠNA u poređenju sa štetočinstvom koštunice, slobe i tadića (tim redom)… a što možete da progutate gluposi tipa da je đinđić ubio pavla bulatovića i bajke o samoupravljanju prd vošstvom mirka marjanovića – vama na dušu, Bog ipak sve vidi i postoji

    Sviđa mi se

 1. @branadelmar
  „odnos prema đinđiću generalno ej odnos prema svakom ko bilo šta radii su Srbiji …. “
  Оно што ја видим да је покојни Ђинђић радио, то је да се удружио са кусим и репатим да би срушио Милошевића. И требало га је рушити, али га није требало рушити по цену слома државе; што се мене тиче, болело ме уво за мале и нередовне пензије: Пензионери су били Слобина највернија гласачка машина, ако њима не смета да их кара ко мале мајмуне – што бих се ја мешао у њихов однос? Радници који су из неко разлога остали у радном односу… Ако они нису осетили потребу да се буне јер годинама не примају плате него неке цркавице и задовољавају се „правом“ на крадуцкање – што бих се ја око њих секирао? Начелно – Слоба ми се јако замерио јер ме обмануо више него што могу да истолеришем било коме. Ја сам урадио све што је он као председник државе од мене с правом захтевао – он није учинио ништа што сам ја као грађанин од њега с правом очекивао. То је био довољан разлог да се залажем за његову смену са власти; али, сама смена ради смене за мене није била опција, а као што није била тада – није ни данас. Ђинђић је око себе окупио пар поштених патриота и већи број људи са којима се поштен човек не би возио ни у истом бусу. Оно што је он урадио за Србију – могла је да уради свака будала, само да је била довољно бескрупулозна и „прагматична“. Каква мудрост је потребна за задуживање код светских лихвара, а онда већину новца слупати у шминкање Београда, уградње новопостављених чиновника, транге-франге са „донаторима“, подмиривање потреба и лечење душевних боли вечитих „опозиционара“ који су „опозиција“ остали и после преузимања свих полуга власти у земљи?
  Ценим оно што је Ђинђић покушавао, првенствено мислим на покушаје да код Срба промени лузерски менталитет којим су ваљда генетски опседнути, али не могу да га амнестирам од чињенице да је био на „прст у буљу“ са криминалцима међу којима је било и патолошких убица попут г. Калинића. Председник владе једне државе, нема шта да кокетира са криминалним клановима, нарочито не са нарко дилерима. Тачка.

  „što ste vi gedali i ništa niste preduzimali ako ej baš tako?“

  Па дали смо вама урбанима време да урадите то што сте обећали. Да смо знали да ће нова власт бити гора по национални интерес од претходне једнокреветне коалиције – разјурили бисмо вас први пут кад сте се окупили у сред рата директно подржавајући оне који су Србију држали гладну и жедну јер су незадовољни политиком коју води њено изабрано руководство.

  „… a što možete da progutate gluposi tipa da je đinđić ubio pavla bulatovića“

  А зашто је теби немогуће да је Ђинђић убио човека који је можда сметао његовом ортаку Милу Бритви? Не знам ко је убио Булатовића, али новинар је негде начуо нешто… Ти си начуо да то није тачно… У чему је проблем? Је л’имамо неки култ личности о ком нисам обавештен?

  Ђинђић је историјска личност која је обележила једно време. Ми овдашњи сигурно нисмо квалификовани да проценимо његов значај, првенствено јер немамо увид у све што би могло утицати на оцену. Ово није другосрбијашки брлог на коме се постављају само политички коректни текстови; нико нема право да посетиоце ускрати ни за једну информацију која им може помоћи да створе слику о некој појави или личности. Надам се да ће тако и остати, а када би се у свему слагали – ово место не би ни било потребно.

  Sviđa mi se

  • “ Начелно – Слоба ми се јако замерио јер ме обмануо више него што могу да истолеришем било коме. Ја сам урадио све што је он као председник државе од мене с правом захтевао – он није учинио ништа што сам ја као грађанин од њега с правом очекивао. То је био довољан разлог да се залажем за његову смену са власти; али, сама смена ради смене за мене није била опција, а као што није била тада – није ни данас. “

   Dja mi se jako. Istovremeno me baca u bedak. U crnjak.
   Kako stvari stoje, nema „poštene“ kurve da izdribla lovatore za srpski interes. Mogli bismo da krenemo sa uvozom takvih.

   Sviđa mi se

  • đinđić je vladao samo tri godine ..jel moguće da je toliko i sve sam zasro?…a finasije držao i dalje drži Dinkić, vojsku i UDBE koštunica, pa još gomila prepoštenih tipa Čović, Mihajlović.. i za sve Đinđić kriv… to me podseča na kritike kralju Aleksandru i Jugoslavijii – a unitarna Jugoslavija postojala isto tri godine..

   Sviđa mi se

 2. бре, бре, баш се издиванисте… нажалост, наше вође су били неуспешни, и један и други, а ево и ови потоњи… док се ми кињимо који је од њих био бољи, србија пропада… а чињенице говоре да нису успели и зато на њих треба ставити тачку… нека историја реши, нека их ставља на место, нама требају нови људи, нове идеје, нове визије, нова храброст…

  Sviđa mi se

   • Ево га једно место за диван: https://www.facebook.com/pages/Savez-proletera/498249720223635 , за почетак кликнеш на „свиђа ми се“ како бисмо се упознали, а онда можеш нешто и да допринесеш. А ако те баш крене – има још једно место где се дивани још конкретније. За почетак, довољно је рећи да смо приметили да нико не обраћа пажњу на оно што занима већину становника ове наше веселе држава – на питање: Како преживети?

    Покушали смо са разним идеологијама и режимима па не иде, људима све горе, док се једни иживљавају мењајући аутомобиле, такмичећи се ко ће децу послати у скупље школе – већина грађана не може да сервисира ни бицикл, док им из разлога којекаквих инклузија децу присиљавају да „уче“ заједно са много старијим вршњацима који о животу знају више него што ће сама икад имати прилике да сазнају… На пример.
    На адреси коју сам залепио, о томе диванимо мало опуштеније него овде (ово ипак треба да остане за историју 🙂 ) па – изволи. За случај да немаш профила на Фејсбуку, моја адреса је у контактима горе. Поздрав.

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s