Драган Томић: Д М В – 2

 

Слика

ЗДРАВСТВЕНИ ИЗАЗОВИ

 

Имати интерконтинентални правац носи са собом одређене биолошке изазове. Не треба бити много паметан, па закључити да са бродовима, ма колико били савремени увек се укрцавају и слепи путници-разни други организми, од бактерија и вируса, преко гљива до инсеката и сисара који могу бити преносници болести које нису уобичајене за Србију или пак Балкан у опште. Стога цео канал ДМВ мора имати пратећу биолошку заштиту, не само у домену заштите људи, већ и у домену заштите околине. Не треба подсећати да су са процватом Европске колонијалне моћи, на тло такође дошли и црни азијски пацови који су са собом донели кугу, која је побила скоро једну трећину Европе. Ти пацови су и даље у Азији, куга је и даље у Азији, бродови и даље плове те стога могућност преноса патогена постоји и даље.

Ко је гледао Вариолу веру, зна о чему говорим.

Када замишљам ДМВ како ради, ја на његовој траси видим пет огромних клиничко болничких центара, са хеликоптреима и одељењима за карантин, увек спремних да реагују на појаву опасности. У тим супер болницама раде мотивисани,стручни лекари који познају сваку болест на свету и прате како која мутира. ДМВ има и специјалне луке у које барже иду у карантин ако се посумња на еболу или лепру. ДМВ има биолошке станице које константно прате да ли је нека живуљка утекла са брода и кренула да се множи по Србији. Канал је сигуран, над каналом се бди 24 часа у визуелном, анти терористичком, нуклеарном, хемијском,биолошком, еколошком и сваком другом смислу и реагује у року од одмах. Нема зезања са ДМВ-ом.

Но опет пантеистичка логика Србина хедона, коме је сваки пас кер, па био он пудл или пит бул је највећа претња. Тако ће и Србину бити буба и домаћа бубашваба и неко рогато чудовиште из џунгле које није баш да убија али ако уједе, ствара некрозу од које вам трули месо. Знајући колико самопоуздање Србин има и да не иде код доктора зато што га је ујела обична буба, јер није сека перса и пичка, него храбри син Душана Силног власника златног и славног Српског Царства (26 година), лећиће да спава после текме само да би се ујутро пробудио без два прста на руци и са температуром од 42 степена. А онда ће да га воде у Дом здравља где ови неће знати шта му је и тражити да га пребаце у Београд и на том путу он ће да мајка.  Хистерична пропаганда ће да паничи како би повећала тираж док ће “живаљ” да тражи да се ДМВ затвори, носећи иконе и транспаренте упућене Ротшилду и ЕУ. Већ видим транспаренте: ДОЛЕ ТРОПСКЕ БУБЕ-КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!.

Озбиљна Србија кроз коју пролази ДМВ, одмах долази у кућу пацијента, узима леш бубе и води пацијента у карантин где му одмах даје вакцину јер зна која је буба и који су ефекти њеног уједа и креће да санира сектор где се ујед десио. И мотри, увек мотри и увек пази.

Да би добио такве кадрове, потребна ти је реформа школског система, разбијање касте метузалема и интелектуалаца, жестока мотивација конкуренције и такмичења а не таворење уз њакви и дим цигарете док студенткиња усмено полаже испит и добија 10 на напупеле брадавице испод утегнутог бодија а не на оно шта има у глави.

Дакле ДМВ директно тражи образовање са посебним акцентом на биологију и медицину, хидрогеологију,хидроградњу,машинство,математику,физику,хемију…тј тражи реформу школства не по Болоњи већ по екстремно вискоким стандардима ДМВ-а и бриге и свести о Србији.

 

ЕКОНОМИЈА И ПРИВРЕДА

ДМВ захтева економију базирану на реалним основама и привреду базирану на производњи а не на банкарском хокус покусу и тајкунској јебиветарској куловистици. Привреду у којој на улазу у фабрику улази вагон руде а излази багер. Не привреду у којој се увози бајато месо од пре две године које је било на леду по цени од 3 динара кило а продаје се као супер повољно за 800 у неком мега ланцу. А онда се шепурите као привредници године, ма какви – века. Па онда финансирате партије како би вам писале законе по којима не морате ништа да бринете нити да исплаћујете добављачима новац 40 година јер штедите за менаџерке које изгледају као порно звезде. Добра пичка злата вреди, какав фешн јебо те !. Или пак ако хоћете да будете озбиљни онда вас купи за сића лову неки мега мутант који хоће да вам уваљује кукуруз са генима од нилског коња од којих ваша деца после треће године добијају могућност да дишу под водом јер се генетичар мало зајебо док је алтруистички покушавао да реши проблем гладних у свету и задовољи алаве шер холдере који по цео дан играју голф, лове лава у африци а увече снимају порниће у својим вилама.

ДМВ захтева ред, рад, дициплину, одговорност, не лелемудање и “менаџерисање”.

 

Главна препрека ДМВ-у у сфери економије и привреде јесу тајкуни и турбо менаџери типа Млађе, Лабе и Ђеле. То су деца Волстрита, навученог на кокаин и крв сиромашних УС маринаца. Буржоазија која жели да буде аристократија, светска каста ленгуза која је наметнула безидејни, јалови концепт да је новац све, а не производна, развојна делатност која ствара нову вредност. Тај луксуз могу да приуште Американци и Европљани, ми НЕ!

 

ХИДРОГЕОЛОГИЈА

Проблем са хидро геологијом ДМВ-а после свега овога изгледа као мачији кашаљ но није тако. Морава је река која тече узводно док је Вардар река која тече низводно. Ово значи да ће морати да се направи комплексан и скуп систем преводница и акумулација како би половидба била могућа. Није неоствариво али кошта и оставиће последице по пољопривреду где год прође. То не може да се избегне већ само да се ублажи. Поставља се питање колико би овај канал угрозио Дунав, то јест да ли би количина воде некако побегла у Мораву. Одоговор је прост-НЕ, јер Морава тече УЗВОДНО и УЛИВА се у Дунав а не обратно, тако да Дунав нема где да “побегне”. Заправо,  изградња овог канала би осигурала Дунав, јер Морава, под утицајем механизованог начина обраде земље, офрље урађене реформе села у којој се није мислило о седиментима је изгубила обалску шуму која спречава ерозију и таложење те је тако Морава престала да буде пловна. Престала је да буде пловна због дејства човека. Ово значи да би требало да се донесе пропис који забрањује сечу шуме уз обалу реке од барем 500 метара, како би се спречила ерозија. Ако се ДМВ не уради, Морава има добре шансе да нестане као река услед обраде земље и ерозије коју она производи. Такође дрво, којим сељак штити своју децу тако што шуму посече како би им платио школовање у “престоници” и блејачину по кафићима, главни је узрок што су Западна и Јужна Морава  у тако јадном стању.

Закључак

Увек треба имати у виду да Србија гради канал а не канал Србију. Само свесна, озбиљна и одговорна елита може приступити оваквом пројекту. И колико се види, приступила је. Отишло се у Кину, стављен је потпис и сада се ради пројекат. Оно што сада треба почети да се ради јесте свеобухватна реформа сваког сектора Србије, од управе, преко образовања до војске. Ако се крене у изградњу ДМВ-а, њега мора да гради високо организован и професионалан систем. ДМВ морају да граде озбиљни људи који управљају озбиљном државом,јер ДМВ је озбиљан пројекат.

 

12 mišljenja na „Драган Томић: Д М В – 2

 1. „Србија гради канал а не канал Србију“ ја би реко да из твог текста баш произилази и ово друго

  Sviđa mi se

  • апсолутно произилази из текста и не може се другачије тумачити до да дмв гради србију… мислим, дај боже да и то чудо дочекамо

   Sviđa mi se

 2. „Морава је река која тече узводно“ е, ово да патентираш
  шалу на страну, свидело ми се размишљање дмв привреда, дмв школовање… јер, овакав пројекат би могао да п(ре)окрене србију…

  Sviđa mi se

  • Узводно у односу на Дунав, то јест од Југа ка Северу или ти од екватора ка половима.
   Не да би преокренуо него би од Србије направио нормалну озбиљну државу а не вртић.

   Sviđa mi se

 3. док ја не напишем текст „када је морава текла узводно“ или док ме брм не претекне, имам једну озбиљну замерку: наиме, текст би се неизоставно морао допунити делом „екологија“, јер ће противници пројекта, а видимо да се ђелић и дс већ оштре(вероватно на захтев ментора), инсистирати на променама природног, животног амбијента, а до којих ће неизоставно доћи конструкцијом дмв

  Sviđa mi se

  • Србија је трајно промењена у 19 веку, и то пре свега имбецилном земљаном реформом Обреновића, што је довело до тога да од Шумадије остане само име. Та реформа јесте кључ сиромаштва у Србији и једна је од „прото-грехова“ учињених на самом почетку, чије се последице осећају и дан данас. Еколошки утицај ДМВ-а је колосалан и није га могуће избећи али га је могуће ублажити.

   Sviđa mi se

   • „Еколошки утицај ДМВ-а је колосалан и није га могуће избећи али га је могуће ублажити.“
    треба се озбиљно спремати за примедбе које ће стизати на еколошком плану на пројекат, јер ћу ту империја преко еу одмах да притисне: упознат сам како је еу правила децу бразилу на том плану, док је могла, али су овде научили лекцију у ходу

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s