Драгослав Павков: CETERUM, CENSEO… СВИ СУ ИСТИ!

 

СликаСлика 

Недавно,  од када су према Влади Србије појачани притисци из Брисела, група мала али одабрана, названа „Група од 23 српска интелектуалца“ – одлучила је да конкретизује своје противљење приступању земље ЕУ и успостављању граница унутар Србије. Прва акција те неформалне организације била је манифестација под називом „Никад граница“, а убрзо су уследиле и друге попут ауторских текстова у алтернативним медијима (углавном на интернету) и скуп у Сава центру од 13. децембра

 

Али, нисмо дуго чекали, по старом српском обичају севнуле су прве варнице; на Новом Стандарду (сајт који је према речима власника поднео већину трошкова досадашњих активности, ако нисам добро схватио – извињавам се свима евентуално повређенима) прекјуче је освануо текст Бошка Обрадовића – једног од старешина Двери, у коме одговара на упозорењеБранка Павловића – једног из „Групе 23“, који тврди да позиви за укидање аутономије Војводине који стижу из неких националних кругова, у овом тренутку, када је сам (макар и фиктивни)  опстанак Косова и Метохије у оквирима Србије угрожен – више штете него што користе националној ствари.  Као запета пушка, идеолог Двери је написао утук у коме је Бранка Павловића оптужио за рђаве намере према Дверима које јел’те, имају патент на одбрану свега што је потребно бранити. 

У најбољој традиције комсомолских и СКОЈ-евских агитатора, Павловић је проглашен за некохерентну наивчину која лута од СКЈ до Кораћеве комби-странке, од Пешчаника до Новог Стандарда (ово нису речи Обрадовића него коментатора који га подржавају), од интернационализма до национализма, итд. Наравно – као такав, он нема шта да тражи десно од Творца, тј. ко је уопште он и одакле му идеја да може да се појави ниоткуда и мути националну свету водицу?!

Бачену рукавицу прихватио је Павловић, али будући да се ради о искусном адвокату свесном да изговорено не може да се повуче, баш као што ни одапета стрела више не може да се врати у лук – покушао је да бира речи и „спушта лопту“… У свом одговору  Обрадовићу, Павловић опонента опомиње на гордост као смртни грех, покушавајући успут да аргументује своје тврдње зашто мисли да је у овом тренутку штетно отварање још једног фронта, тамо где су барем јавно непријатељске активности замрле. 

Међутим, „то кад ухвати – не пушта…“;  у свом одговору на одговор Бошко Обрадовић коначно „разоткрива“ све заблуде Бранка Павловића, добронамерно га позвавши да га посети у просторијама Двери и лично се увери у то ко је прави и аутентични српски родољуб. Пошто се Павловић у свом другом тексту одрекао права на реплику – очекујем да остане доследан и ћутањем заврши овај у доброј мери одвратан спор. Кога заправо и нема, једино – неком битном је очигледно стало да одржава тензије међу истомишљеницима у начелу.

 

Као неко ко је нахватао одређеног искуства са људским природама, знам да се у високој политици ништа не дешава случајно. Двери су покрет коме сам и сам својевремено пришао, привучен тезама из њиховог програма названог Нови народни договор… Међутим, ускоро се испоставило да се нисмо најбоље разумели па смо се пријатељски разишли – пре него што између мене (овако пргавог) и старешина (онако свезнајућих) дође до тешких речи које не би користиле ничему. У том духу, до сада сам избегавао да коментаришем разне чудне ствари повезане са Дверима које су се десиле од почетка предизборне кампање 2012. до данашњег дана. Ипак, полемика Павловић-Обрадовић која тече на патриотским порталима прети да прерасте у копање нових ровова међу националистима, што не би требало дозволити… Не јер имам нешто против размене мишљења, већ јер је до сада све речено и крајње је време да се ради.


Према мом схватању, Бранко Павловић је својим кратким текстом  само покушао да укаже на потребу да се сви концентришемо на најновије потезе режима везане за статус Косова и Метохије. Само то. Са друге стране, Бошко Обрадовић је Павловићев текст искористио као повод за напад на националисте који на проблем гледају нешто друкчије од њега и његове организације. Јер, чему иначе дисквалификације по основу комунистичке и социјалдемократске прошлости опонента? 

Да подсетим, Бранко Павловић је једно време био и директор Агенције за приватизацију… Зар Двери немају нешто из тог периода да му набију на нос, ако им је он толики трн у оку? А ако немају, шта то говори о Павловићу а шта о Обрадовићу? Само то да је Обрадовић у недостатку правих аргумената на које би се позвао, спреман да потегне „гује из потаје“ у виду чињеница о политичким лутањима Павловића – која јес’ да нису противзаконита, али добро дођу као блато за мазање очију. 


Двери и Бошко Обрадовић имају сва права света да се за своје циљеве боре на начин који сматрају најбољим и најефикаснијим. Бранко Павловић такође. Он је о захтеву за укидање аутономије северне србијанске покрајине рекао своје мишљење – Дверјани су преко Бошка Обрадовића рекли своје… Полемика овде треба да се заврши како би симпатизери обе стране сагледали изложене аргументе и заузели СВОЈ став. Неко ће остати при досадашњем, неко ће променити мишљење, а неко ће дићи руке од једних и од других сматрајући их неозбиљним шарлатанима који се брину једино о личним интересима – чим не могу да обуздају личне анимозитете и суревњивости и посвете се налажењу најмањег заједничког садржаоца. Свако од поменута три решења је легитимно, нико нема право да своје трипове индукује било коме.


У овом писанију на кратко сам се ставио на страну Бранка Павловића, просто јер мислим да је написао један добронамеран апел усмерен ка уједињавању патриотских организација и појединаца и концентрацији на проблем који је у овом моменту ургентан – статус Космета.

Ако су Двери преко г. Обрадовића исхитрено реаговале и одговориле на непостојећи напад (нарочито након Павловићевог објашњења да је његово писаније реакција на иступ др Срђе Трифковића) – мислим да је време да се г. Павловићу упути једно искрено извињење и позив на дијалог – али прави. Тако би се Двери ослободиле имиџа зилотске секте искључивих и непогрешивих свезналица, каквим их доживљава све више људи – без обзира на позамашан број Срба који их подржава. 

Покрет, иницијатива или шта је већ под називом  „Никад граница“ – за непуних месец дана окупила је велик број других организација и појединаца са маргина патриотске сцене. Већина је приступила и одазвала се активностима покрета желећи да допринесе одбрани земље, без обзира на то има ли неко склоности ка социјализму или фашизму, републици или монархији, демократији или тиранији… Држава је нападнута и мора да се брани од туђина којима помаже многобројна пета колона. Ма колико ово делује комунистички, ипак је реалније од свих заверолошких комбинација; хајде да се ујединимо око онога што је очигледно, а то је ОТИМАЧИНА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ОД МАТИЦЕ, РАДИ ПЉАЧКЕ СТРАТЕШКИХ РЕСУРСА и  командно-штабна ратна игра НАТО као припрема за исто то са Сибиром. Онај ко на овој теми покушава да профитира је ситни шићарџија и политикант који не заслужује ништа осим презира. 

 

Када смо ономад кренули за Книн да бранимо Београд, „продуховљени“ интелектуалци су нас сажаљиво посматрали као незналице које заправо иду да бране Милошевића и комунизам, а многи „прави“ националисти су имали пречег посла у реону Равне горе…  Док су нас неколико година касније, са небеса, перјанице „слободе, братства и једнакости“ засипале бомбама и топовским зрнима са радиоактивним пуњењем – исти људи су поново имали паметнијег посла; једни су нас убеђивали да боље нисмо ни заслужили јер су неки Срби гњавили неке Албанце, док су други, љути на Милошевића „знали“ како ће Србија процветати чим се њега решимо, како нам НАТО заправо помаже, а познато је како нема кајгане док се не полупају нека (али ни случајно њихова) јаја… Данас, неки нови људи тврде су само и ексклузивно они у поседу знања потребних за деинсталисање компрадорске и издајничке елите, а када се то деси – Србија ће се вратити 700-800 година назад, у златно доба Немањићке државе, у којој су Богу посвећени владари владали богобојажљивим народом, који је горко патио ако би владари пропустили да га позову сваке године на „радну акцију“ за изградњу владарских задужбина.

Наравно да од тога нема ништа. Србија мора да живи данас и сутра, да се пружа у складу са дужином сопствене поњаве, да располаже оним што јој је на располагању. Не морамо да се волимо, али ако Србин поред оволико декларисаних непријатеља мора да мрзи никог другог него баш другог Србина – то је брука и срамота епских размера…


Због тога – прекинимо већ једном са надмудривањем и посветимо се битном; уосталом, мислим да Владу треба срушити. Оно  из наслова је само ради скретања пажње и припремe пљувачких жлезда; никако нису сви исти… И од лоших увек има горих.

 

 

14 mišljenja na „Драгослав Павков: CETERUM, CENSEO… СВИ СУ ИСТИ!

 1. Лепо писано. Нема од мирења и заједничке акције ништа, биће као и 41. или 91., „паметни“ имаће хиљаду разлога и оправдања да не учествују или саботирају. Било би јако добро да се велика деоба коначно заврши, да се другачије мишљење не пљује по сваку цену и да, коначно, урадимо било шта. Било шта.
  Владу/циркус треба рушити.

  Sviđa mi se

 2. пословично добар текст ал се не слажем са две точке: 1) „повод за напад на националисте који на проблем гледају нешто друкчије“ … какви бре националисти ..за кога ја пишем? http://branali.blogspot.com/2012/08/blog-post.html
  http://branali.blogspot.com/2011/08/blog-post.html
  националисти данас ко ти са Равне Горе некад.. нема националисзма без НАЧЕЛНЕ саборности СВИХ дакле и хомића и лезбејки…. а ви нон стоп трубите o „патриЈотском блоку“ какви бre патриоти, па већи су патриоте и националисти Весна Пешић и Луковић од ових баба са троседа са стандарда ..
  цела та екипа „патриЈотског блока“ на челу са гуруима попут Ломпара је нови циркус само не више масонкси (равногорски) него наци (љотићевски) … Против фашиста друге Србије се не бори нацизмом..
  2) гледе горњег не слажем се и са хистеријом обарања ове владе , и то ја који мрзим СПС и презирем радикале.. користећи твој прагматични аргумент против укидања аутономија … да треба укинути аутономије дугорочнио и треба довести на власт боље , али шта постижете рушњем ове владе сада? да дођу будалетине са стандарда на власт?

  Sviđa mi se

  • Nisam ni sumnjao 🙂 Сад озбиљно: Рекао сам ти једно милион пута да се слажем са твојом дефиницијом национализма и националиста, једино – ако користим исправну терминологију, мислим да нико неће разумети кога нападам а кога браним. Као што ceterum censeo твоје текстове капирају само ретки и посвећени појединци 🙂 Ти си професор па мораш да водиш рачун о терминологији и правопису а ја сам сељак који узурпира основно људско право на полуписменост. Хвала што си ме похвалио (а.Вучић)
   ПС слажем се у вези владе, то сам написао само да бих се оправдао за ceterum censeo…

   Sviđa mi se

   • jednostavnije od ovog ne umem: Где има идеологије има и углавном професионалних идеолога који прописују услове по принципу описаном у кафанској родољубивој песми „ако хоће Србин бити…“, које неки (муслимани, католици, атеисти, хомсексуалци…) Срби не могу а неки не желе да испуне. И тако се миц по миц Срби форматирају не више као јединствени народ већ као културалистички идеолошки колективитет исте врсте као што су и ЛТГБ, РЕА и остале мањинске популације, само један од многих

    Sviđa mi se

  • Доста је личног у Вашем критиковању „стандардијанаца“. Мрзим, презирем и тако. Зар не ?
   Вама бих требао да захвалим што све ређе реагујем на нет писања. Некако ми је све то постало бљутаво и јалово.
   Спремам се.

   Sviđa mi se

   • stvarno treba da biram reči prema demokratama koji čim nemaju argumente – zabrane te jednostavno… a glume kao otvoreni forum za sve… za ta udbaška licemerja vala nemam stomak

    Sviđa mi se

 3. ево и ови демократе са нспсм-а опет цензурисали коментар.. а пуштају и псовке и увреде и проапганду нацизма најотворенију.. па сад реците да нема система у њиховим антилибералним и антинационалним цензурама.. сад сам посало нови који ће такође цензуристати: „jel kod vas забрањено да се позива на национално помирење? што је цензурисан мој пост? што се не клањам гуруу?
  само напред у трећу Србију Слободана Милошевића.. Боже сачувај!“

  Sviđa mi se

  • Професоре, може бити да је до начина писања. Верујте, превише је оштро, поспрдно, вређа. Без да ја Вама оспоравам право да пишете шта год хоћете.

   Јалове су нет полемике, мени лично.
   Кућа гори, а домаћи расправљају ко је крив што гори, како гасити, одакле почети. Биће да није најтачнија слика, ту је негде као опис.

   Ако већ нема сагласности око опстанка свих, а ја ћу се организовати сам за себе и своју породицу. Тражим истомишљенике, сличномишљенике, да се повежемо, организујемо, да направимо одржив систем живота и производње, сигуран сам да од оволико галаме курви, издајника, дезертера, ратника, хероја, овога, онога и курви ничега доброга бити неће.

   Спремам се, што и Вама желим. Код онога под липом могло је свакако, код ових полубогова/богова никако.

   Sviđa mi se

  • svejedno, mislim da je jos rano za rusenje… zbog onog malog procenta verovatnoce da je ovo sve jedna obavestajna kombinacija nekog pametnijeg od Dacija i Vucija, sa ciljem da se EU i NATO konacno isteraju na cistac. da ne govorimo koliko je lakse rusiti nego graditi… sa posebnim osvrtom na cinjenicu da ne znam ko bi bio bolji od ovih koji ipak imaju kakav-takav legitimitet.

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s