Драгослав Павков: Шибицарење(допринос полемици на десници)

 

Слика

(коментар на Новом Стандарду поводом сукоба Двери – Б.Павловић)

Расправа Обрадовићевих и Павловићевих навијача личи на замишљену ситуацију са неког крканлука где једни тврде да је бољи бубрежњак од запорка – а онда им приђе газда и понуди да умачу „мочу“ или да се носе у …

Бранко Павловић је написао сасвим коректан текст о томе зашто мисли да је инсистирање на укидању аутономије Војводине САДА штетно, и то сасвим солидно образложио. Прозваним се осетио старешина Двери Бошко Обрадовић и текстом „одговорио“ Павловићу, уз обиље личних дисквалификација, везаних за политичку прошлост опонента. Оно што сам успео да схватим из Бошковог текста је да аутономију Војводине треба укинути сад и одмах, да је свако ко неће да узме гумицу и избрише 67 година аутономашког наслеђа неки издајник и страни плаћеник, или у најбољем случају – обична домаћа лопужа која гледа да се „очеше“.

Павловић у свом тексту не брани саму аутономију, али тврди како проблеме треба решавати по реду приопритета, а проблеме са Војводином управо је „смирила“ власт. Представници Владе су пре неки дан испреговарали око „војвођанских новаца“ и та тема је на кратко стављена ван фокуса… Ко има интерес да је непотребно актуелизује, поред стално горуће теме – Косова и Метохије? По мом дубоком убеђењу – само себични калкуланти и непријатељи Србије. 

Са друге стране, Бошко Обрадовић у свом одговору Павловићу позива се на „првенство“ Двери, које су малте-не патентирале залагање за укидање Војводине као државе у држави… Што наравно није тачно, ево – ја сам се за тако нешто залагао када су старешине, сви до једног, вукли шерпице по прашини – па шта? Кога брига за шта сам се ја залагао пре тридесет година ( и за шта се уосталом залажем и данас)? Само пар десетина људи са којима комуницирам; када се сретнем са истомишљеницима – они ми одобравају, али, опоненти ми се супротстављају са сасвим солидном аргументацијом која каже да Војводина треба и мора да има неку врсту самосталности у односу на остатак Србије. Нешто о томе написао је у свом тексту и Б.Павловић. И шта ћемо сад?

Можемо ли ја и мојих пар десетина истомишљеника и Бошко са својих пар хиљада истомишљеника да променимо било шта у вези аутономије? Наравно да не можемо; ако смо нормални и прагматични људи – нећемо се због тога љутити на бирачко тело, већ ћемо се трудити (заједно или свако на свој начин) да бирачко тело аргументима убедимо како је аутономија лоша за Србе и Србију. МА КОЛИКО ДУГО ТО ТРАЈАЛО!

Једноставно – неки народи су склонији наметнутом, други су више индивидуалци… Србин воли да му неко организује како да без муке заради, да се вози по добрим путевима, али никако не воли да му неко индукује СОПСТВЕНО СХВАТАЊЕ ПОЛИТИКЕ. Мислим да Двери греше у свом наступу јер раде управо то; ако је то тачно – то само значи да они не знају пуно о менталитету сопственог бирачког тела, па је следеће питање које се намеће: Шта би се променило ако би бивше комунисте који у разним варијететима владају већ седамдесет година на власти сменили људи који о сопственим грађанима знају још мање? Наиме, властодршцима се не може оспорити информисаност; у време СФРЈ постојали су институти где су научници за потребе политичара прави профил бирачког тела, и као што знамо – много суза је проливено за „аустријским капларом“ кога данас многи криве за све српске промашаје…

Колико данашњих претендената на власт у Србији је спремно да прихвати мишљење релевантних научника, пре него светих отаца и државних митолога?

Да завршим: Декларативно подржавам све активности везане за укидање српско-српских граница, без обзира на то ко су иницијатори и учесници. Само начелно – јер једноставно имам лоша искуства са много добрих иницијатива које су пропале када се дошло до разговора о конкретним корацима које треба начинити; као у овом случају једни се љуте на друге који неће да узму гумицу и избришу аутономију Војводине, а други се љуте на прве јер ови не схватају како се не може једноставно избрисати 67 година индуковања „новог идентитета“… Они који мисле да се једноставном скупштинском или референдумском одлуком може променити историјска чињеница причају приче на тему „што је баби мило – то јој се и снило“ и то једноставно код Срба не функционише. Али је јако добро за отварање још једног српско-српског раздора.

 
Значи, и једни и други треба да спусте лопту, и да покушају да за почетак разговарају о евентуалним акцијама које се не косе ни са политиком Двери ни са политиком Павловића и друштва. На пример – акције у вези КиМ, уз тренутно замрзавање свих изјава и активности обе стране у вези Војводине. Тек када сви на патриотској страни политичке сцене науче да обуздавају своју киптећу памет и инвентивност у границама реалног и могућег, биће могуће да нам крене. 
И не мање важно – ПУСТИТЕ НОВИНАРЕ НЕКА СЕ КОЉУ НА ОТВОРЕНОЈ СЦЕНИ! Политичари који се боре за власт су често паметнији кад ћуте. Ово се односи на обојицу актера ове полемике, јер када се стрела одапне, она више не може да се врати, ма шта ко тврдио.

5 mišljenja na „Драгослав Павков: Шибицарење(допринос полемици на десници)

 1. slazzem se sa te pragmaticcne taccke gledissta.. medjutim kao ccovek koji je prvi obajvio u novijoj istoriji tekst sa naslovom da treba ukinuti sve autonomne pokrajine ne samo vojvodinu i sve okupatorske nazive teritorijalnih jedinica kao ssto ej Kosovo , moram ponovo da ponovim naslovni stav..ali da bi se ukinula autonomija mora nessto bolje da se ponudi .. a to bolje se prvo razradi pa implementira u beogradu pa u uzzoj srbiji pa tek onda u vojvodini kao zemlji uz Hrvatsku odakle jej 6. liccka, sa najjaccim feudalnim i tradicijama nemacckih najamnika serva u Srba..naime nije vossa nastala 1945. vecc; 1848. kao ssto naglasih u tom tekstu .. Vossa je najobiccniaj nemaccka vojna granica ako i Hrvatska .. sa srpskim garnizonima u sluzzzbi nemacckih interesa..

  Sviđa mi se

 2. bojim se da ovu temu namecu sa strane… pogledajte samo razliku u brzini reakcije ustavnog suda oko pitanja statuta i integrisanih prelaza… dveri mi sve vise zaudaraju

  Sviđa mi se

  • Двери су постали главни носиоци лажних мета… служба служби за збуњивање и слуђивање

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s