Драгомир Билић: Аматеризам

Слика

Писање је озбиљан посао за људе који су се школовали за то и који живе од тог свог писања.Поштујем њихов рад у оној мери колико то њихово писање могу да разумем. О некима који се баве писањем, а не разумем шта пишу немам неко мишљење јер сматрам да писање, ако није о некој научној стручној теми, мора да буде јасно већини популације којој је намењено. Дакле мислим о писању баш оваквих текстова који и чини ову интернет размену идеја овако популарном и све више доступну свима. Интернет портали су већ сада будћност садашњице. Баш сам ово ле
по рекао још мало па ко неки…

Лично нити сам школован за то нити живим од писања. Пишем овако Српски јасно, по сазнањима и осећају.

Сматрам да имам довољно година,образовања,талента и искуства, да сам сагледао већину грешака коју смо,као народ, правили,у скоријој прошлости и садашњости, и желим да укажем на њих кроз јасан лични став. Зато и немам политичког фаворита и кроз своје текстове желим да похвалим али и критикујем оно што политичари, било које странке, раде. Ако у изношењу својих ставова погрешим спреман сам и на аргументовану критику јавности.Свој его сам у оваквом писању свео на минимум.

Свака моја претензија у писању се своди на то да помогнем нашим елитама да осете, како део народа, који деле моја размишљања, живе и осећају. Значи чист аматеризам по питању писања. Ја овакав нисам проблем….. а можда и јесам некима?

Знам да неки „професионалци“ сад кажу ма опусти се има ко мисли о томе. Е баш то и хоћу али како у оваквим условима и са оваквим „професионалцима“ у већини. Сав народ то осећа на својој кожи предуго. Овде ми се намеће једна реченица Балашевића из „Шугар репа“: „ШУПАЉ СИ КО ЦРКВЕНО ЗВОНО Ј….. ВОЗ КОЈИ ТЕ ДОНО ДА СЕ ЈА ЦЕЛОГ ВЕКА СТОБОМ ПАТИМ…“.

Не радујем се пресудама Хашког суда! Не одобравам их! Али то је реалност и казна за наш аматеризам.

Сетите се како је све то почело. Са комунистом који је, због сопствене власти, форсирао национализам. Ушли смо у рат са петокраком на челу и дуго нам је требало да је скинемо. И њега смо дуго скидали. Успут нам је у својој „породичној“ идеолошкој борби разорио службе и систем уопште али уз помоћ запада који је то форсирао. После је тај исти запад форсирао неке демо комунисте који су такав разорени систем приватизовали и обогаљили. Њих никако да се отарасимо. Појаснићу, у кратким цртама, ако неком није јасно.

Има толико повезаних ствари да би могао фељтон да напишем.Ал ме мрзи. Деведесетих је сваки „виђенији“ криминалац имао „службену“ а обични полицајци су се школовали на курсу од три месеца. И данас нас већина таквих „чува“. Као они су правили Српску полицију против не знам чије војске. Подела а као ми у рату. Па се после испоставило да нисмо ми ратовали него тамо неки добровољно. Е такви аматери су нас и коштали губитка рата.

И сам сам био у таквој организованој групи аматера која се звала ЈА. Е после смо и НА ТО победили. Још би неки од тих губитника официра да имају исте привилегије као код Тита а изгубили су рат. Многи од њих никад се нису ни борили за Србију него за Југославију. Па кам ги… Готовина јесте за Хрватску. На какав начин? То је питање. Ови часни официри из Републике Српске и који су одбранили територију исте чаме у том истом Хагу. Можда и њих ослободе. Половини ових наших сад не би дао ни овце да ми чувају а камоли државу. Какво је стање у полицији видимо по порасту степена општег криминалитета. Аматеризам политиканство и лична корист узима данак у сваком сегменту друштва. Поделе су свуда.

Сад би опет неки аматери да хапсе по својим критеријумима и осећају за правду. Не мислим на Вучића. Када је правда у питању она тек не трпи осећаје и аматеризам. Какво нам је ту стање чућете ако већ нисте обавештени. Месарка је ту дебео део колача приграбила себи и својим аматерима. Како да их назовем другачије кад као школовани не могу већину „значајнијих државних“ лопова да осуде. Можда то и није аматеризам можда су све то и намерно радили из неког или нечијег интереса.

Али ко ће то да докаже и одбрани на суду.Нису могли ни Харадинају да докажу доказане злочине а сад хоће на аматерски начин да бране Косово и Метохију. Са чиме и са киме. Које снаге нападамо. Где стајемо. На Ибру или идемо даље. Имамо ли муниције и оружја. Какав је морал код грађана и политичара. Имамо ли резервни план. Ко су нам савезници. Ко је командујући. Колико има петоколонаша. Како њих елиминисати. Где су резервни положаји……

Зашто ћутите ….. Аматерчине једне!

Не иде се у рат са песмом „нисам знала да сам ово хтела“ него са знањем и добром припремом. Ко је од наше деце био негде на војној обуци. Колико њих познаје разна оружја и оруђа. Побили би се сами да им даш озбиљно оружје. Шиптари им и не требају. Рат није улична туча хулигана. Рат је озбиљна ствар где гинеш у трену ако си неприпремљен за њега.

Нађите ми младе из Шумадије који знају где је Призрен, Ђенерал Јанковић, Гњилане, Пећ а о Српским манастирима и да не говорим. Колико их има. Који је мотив тог и таквог младог да иде да ратује за то Косово и Метохију, а одрастао је на учењу демо и других издајица и суочен је са свакодневним аматеризмом. Наши очеви и ми смо издали то Косово и Метохију. Очеви кад су ставили петокраку на Скупштину.

А ми синови из Србије кад смо вратили оружје које смо задужили кад смо се повлачили са тог нашег јадног Косова и Метохије. Еј бре онолика војска се повукла за три дана. Колико сати би сада трајао тај рат? Не терајте и нашу децу да због вашег политиканства и аматеризма носе тај терет издајништва ни крива ни дужна. „Радован Трећи“ треба само да се игра у Атељеу а не и у животу, и ако је проистекао из нас. Али ако се ујединимо и одлучимо идем ја први…. ма и ако се не ујединимо идем….. Ј… ми пас матер аматерску!

ПС. Овај пут идем за славу, а дневнице остављам Србији. Аматерски него шта!

7 mišljenja na „Драгомир Билић: Аматеризам

 1. vi ssto ste uccestvovali u ratu samo unosite defetizam medj patiJote.. valda oni bollje znaju kako se ratuje…. jasniije se vdi kako ulazi metak u Pekinpoovom filmu nego ssto ste vi videli uzzivo.. pojma vi nemat o ratu ..ti i dragoslav .. ustalom poznato je da se Sciptar usere ccim vidi Srbina a kad ccuje za Rusa bezzi do Jadrana.. tako kazze dokotor istorije na nauccnom skupu valda on zna a ne ti amaterccina

  Sviđa mi se

  • Све сте лепо срочили господине само што гледајући Пекинпоа седите у биоскопу и после тог метка одете кући. Гледањем филма сте постигли нека сазнања и то је добро , али у правом рату после метка не идеш кући, наго у нај бољем случају у болницу. Колико сте ви рањених и мртвих извлачили из тог биоскопа? Нај горе за друштво и јесте што из биоскопа долазе да ратују а ту нема понављања кадра. Сврха овог текста није дефетизам него трезна глава и право сагледавање садашњих могућности наше земље. Сваки наш национални занос смо кроз историју скупо платили јер смо били вођени срцем а не главом. За победу треба и једно и друго. Зар не видите да наши непријатељи хоће да нас потроше сада кад смо слаби. Ово су координиране акције „великог брата“ а патриотизам који поседујете и храброст поштујем и подржавам јер хоћу са таквима да живим у нашој Србији, а не да вас потроше аматери који мисле да само они имај право на истину. Истина је и Пекинпо али сам и ја истина….. Ја и многи моји саборци смо изашли из биоскопа неповређени али из рата не……
   Успут у „спасавању редова Рајана“ је много уверљивији и звук и слика рата….тако звучи метак који те маши, онај који те погађа нечујеш. Знам то али сам имао среће колико ви среће хоћете да имате сада. Нама ветеранима требате живи а лошим политичарима требају само жртве а ја сматрам да је то тешки аматеризам јер политика треба да ти обезбеди миран живот а не да те стално увлачи у унапред изгубљене радове….
   Тај ваш доктор зна зашто то прича и то подржавам. Морал код војника је нај важнији…
   Само гледајући нашу телевизију видим да ми имамо неколико реклама за тоалет папир а Шиптарима га понестаје…..Ако некад и будемо морали да кренемо очекујте нај боље борце а ако се покаже да је доктор био у праву наша победа ће бити лакша….
   Ако уопште у рату има лаких победа . Јер живи морају после да живе са мртвима…..

   Sviđa mi se

 2. Povratni ping: ПРЕВРАТ « KOSMET VIA KOSMOS

 3. Ne mogu a da se ne slozim sa osnovnim tezama ovog teksta. Ipak, pridruzio bih se komentatorima – pocelo je sve to mnoogoo pre komunista.
  U Srbiji je popularno okriviti komuniste za sve, nakriviti kapce i nastaviti po starom. Mislim, ako jesu krivi, zasto mi i dalje plivamo „po liniji“? Sta hocu da kazem? Amaterizam je i iskljucivo kriviti komuniste za srpsku nesrecu. Stvar je mnogo i sira i dublja, a samo se treba prisetiti Rajsa, coveka koji nas je poznavao i voleo, pa da se shvati da je pocetak nesrece negde dalje u proslosti, kada komunista jos nije bilo ni u nagovestaju.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s