Драган Томић: Анатомија српске несреће – део први

Слика
Покушај схватања Српске пропасти у 20 веку јесте колосалан задатак.Количина деструкције је мулти димензионална и она, када би се физички представила као некаква несрећа, најближе изгледа као покушај реконструкције судара возова који су ишли брзином од 300 км на сат након које је место несреће погодила атомска бомба у тренутку када је то подручје погодио земљотрес који је проузроковао изливање мора после чијег повлачења је цело место претворено у пустињу над којом бесни вечити торнадо.

Сваки од ових момената може се узети за узрок и од те полазне тачке кренути у анализи. Зашто је битно дати одговор на питање? Зато што ако би се успоставио консензус око тога који су прави узроци наше пропасти, могле би се преузети мере да се та пропаст прво заустави а потом да се њено поновно дешавање спречи. Стога одговор на ово питање је суштински.

Први Српски Устанак, почео је 14. Фебруара 1804, након чега је успоставио слободну територију која се одржала до 7.Октобра 1813 године. Дакле период је прецизно одређен у дан. Оно шта се десило у том периоду, јесте кључно јер то су темељи на коме почива нова Србија.

-Вођа Првог Српског Устанка јесте Ђорђе Петровић-Карађорђе. Колико сам ја успео да ископам о његовом пореклу, Ђорђе Петровић је био дете Петра и мајке Марице. Сам датум његовог рођења није тачно утврђен, он варира од 1752 године до 1770 године. Оно што се везује за рођење Карађорђа јесу пак „небеске појаве“, то јест проласци комета. Пролазак комете, чија ја је кома (траг) довољно сјајан, може довести до појачања светлости која пада на земљу те стога логично је то што су Срби видели дугу усред ноћи.
-Он се жени 1785/6 са Јеленом Јовановић, коју њена породица није „дала“ јер је Ђорђе био сиромашан те је исти „узима“ мимо кодекса понашања после чега бежи у збегу, у Срем јер је, наводно убио Турчина. Када његов отац покушава да наговори остале да се врате, Ђорђе га убија.
-1878 године, пред крај Аустро -Турског рата, Ђорђе ратује на страни Аустрије. Овај рат Срби знају као Кочина крајина, те се после потписивања мира 1791 године, Ђорђе пошто је унапређен и одликован, одмеће у хајдуке где наставља борбу све до 1793/94 године када се повлачи у Тополу где води миран живот.
-1804 године, долази до Сече кнезова која је повод за Буну на Дахије која пак јесте увод у Први Српски Устанак. До сече кнезова је дошло када је постало јасно да се тешки услови живота настали диктатуром, дахија (Аганлија,Кучук Алија,Мула Јусуф и Мехмед Фочић) више нису могли поднети те су Српски кнезови одлучили да подигну буну и о томе су обавестили Аустрију. „Мистериозно“ писмо о тим намерама долази до дахија које се одмах одлучују на акцију, тј на обезглављивање Српских предводника.

Поћи ћемо из нашега града   Кроз нашије седамн’ест нахија,

Исјећ’ ћемо све Српске кнезове,
Све кнезове, Српске поглавице,;
И кметове, што су за потребе,
И попове Српске учитеље,
Само луду ђецу оставити,
Луду ђецу од седам година,
Пак ће она права бити раја,
И добро ће Турке послужити.“

Сам ток првог српског устанка носи у себи потпис којим ће се водити све српске битке у будућности и како ће се постигнуто обесмислити пре него што се и дефинитивно изгуби. Целу хронологију можете наћи на интернету тако да ћу ја овде само изнети кључне догађаје који по мени су битни за ток целе приче.
1804

1. 4.02.1804-Сеча кнезова
2. 15.02.1804 Сабор у Орашцу (на Сретење) се доноси одлука о устанку и бира се Карађорђе.
3. 3.05.1804 Устаници шаљу писмо Руском конзулу у Цариграду.
4. 6-7.08.1804 Сеча дахија на Ади-Кале

1805

1. 14.08.1805 Оснивање Правитељштвујушчег Совјета Сербског.

1806

1.20.6.1806 Наполеон упућује писмо Селиму Трећем у коме тражи УНИШТЕЊЕ Срба као нације, јер их види као Руске кучиће.

1807

1.1.07.1807 Малајница и Штубик, Српско-Руске трупе побеђују Турке. Најкрвавија и најмасовнија битка првог српског устанка.

1808

1. 31.08.1808 Отворена Велика школа Ивана Југовића са 20 ученика
2.19.12.1808 Скупштина у Београду доноси уставни акт којим се Карађорђе са својим потомством признаје за законитог владара.
3. Немци хоће у Београд.
4. Интриге

1809

1. 24.05.1809 .Карађорђе осваја Сјеницу
2. 31.05.1809 битка на Чегру, однос губитака 2:1 за Српске борце
3. Пропаст на Каменици
4. Свађе међу устаницима ко ће чувати Лозницу.
5. Наполеон Србији нуди да припадне Аустрији или да остане под Отоманима

1810

1. Доситеј Обрадовић отвара Богoсловску школу
2. Милоје Љубичић Петровић изручен и погубљен у Шапцу
3. Скупштина у Београду и Јаков поквари Совјет.
4. Интриге против Карађорђа

1811

1. Од 19-24.01.1811 одржана Скупштина на којој се доносе уставни акти
2. 10.02.1811 Свечано дочекана Руска војска у Београду
3. 03.1811 Неслагање војводе Миленка Стојковића и Петра Добрањца са Карађорђем доводи тога да они напуштају Србију и никада се не враћају.
4. Милош Стојићевић Поцерац убијен од хајдука Прела.
5. Бaрон Дибић у Србији и план за Руску војску преко Босне.
6. Слање депутације у Петербург.

1812

1.28.05.1812 Букурештански мир
2.16.08.1812 Руси испраћени из Београда

1813

1.15.07.1813 почиње Турска офанзива на свим фронтовима
2.У Јулу 1813 Карађорђе преноси врховну власт на Јанићија Димитријевића Ђурића
3.У Августу 1813 Карађорђе предлаже Турцима примирје
4. 7.Октобар.1813 пад Београда и слом устанка.

Дакле, ако би се успоставио графикон и ставила 1804 види се да успеси Срба и Руса иду узлазном путањом до 1808 године.Тада они стагнирају све до 1809 када почиње убрзанији пад.
Приметно је такође уплитање вликих сила, Русије,Француске,Отоманске Империје, Аустро Угарске и Енглеског Краљевства. Успостављање власти се систематски саботира ширењем интрига којима се подрива поверење унутар елите. Такође, лични конфликти око борбе за власт добијају на снази како се институције успостављају. Посебно је битан став Француске која захтева уништење Срба као нације јер их види као „мале Русе“ и тај став се успоставља као основа за Европску политику према Србији до дана даншњег.

У Првом Српском Устанку се успоставља веза са Русијом која такође траје до дана данашњег.

Стога, порука првог Српског устанка и онога шта је он направио јесте да су се у том моменту успоставиле две трајне везе. Веза Србије и Русије и однос Европе спрам Србије. Европа ће у Србији од тада стално видети претњу док ће пак за Србе Русија бити стална тежња. Такође у Првом Српском устанку долази до првог сукоба са Албанцима на подручју Новог Пазара, Сјенице и Јагодине.

Успостављањем високог школства од стране Доситеја Обрадовића, који је пре свега био масон, просветитељство је уведено у образовни систем Србије и као такво, показаће се као главни камен спотицања у Србији до дана данашњег, не зато што је оно само по себи лоше, већ зато што нема основу на којој може да почива, то јест не поседује класично независно образовање. Ово условљава поделу на учења од стране цркве и учења од стране просветитеља, то јест слободних масона, не остављајући могућност избора. На овај начин, није формирана заједничка база из које би учени људи могли да бирају, те ће сходно томе постати једино што могу постати а то је екстремисти било да су из једног било из другог табора. По свему судећи, синоним за овај конфликт између просветитеља са лицеја и богсловаца јесте израз „Глупи Август“, јер је Лицеј основан 31 Августа и прва класа високо образованих која је из њега изашла, говорила је и причала ствари које су осталим мање образовним личиле на глупости. Изворно, глупи Август јесте симбол скоројевића који се претвара да зна нешто а у ствари материју само површно познаје, што одговара односу снага у Србији и увођењу лицеја.
Сам Иван Југовић је пак псеудоним за Јована Савића,вероватно аустријског агента који је убачен у Србију са намером да створи про-аустријску (про Европску Србију) али у томе није успео јер је у сукобу са русофилима у Совјету био избачен из истог. У току рада био је писар у Совјету, што му је пружило јединствен увид у расположење унутар елите Првог Српског Устанка. Ако се здраво за готово узме претпоставка да је био аустријски шпијун, Иван Југовић је био у прилици да од готово првог дана доставља круцијалне информације аустријанцима на основу којих су ови били од могућности да оформе кохерентан одговор на нову државу која је настајала.

Advertisements

5 mišljenja na „Драган Томић: Анатомија српске несреће – део први

  1. посматраш ствари само из ускосрбијанке визуре.. а заборављаш да је скроо сво становништво нетом избегло са приморја у Србију након пропасти на идентичан начин..већ виђено… везе са Русијом нису успостављене копненим путем како ти наводиш, већ морским путем, за време рата са Наполеоном, у ком су Срби ка и вазда били располућени на оне који говоре сличним језиком и на оне који су менталитетски исти…. јер су истог порекла… па си заборавио баналне разлоге зашто је Наполеон све то причао ако је то уопште истина у шта ја сумњам… као што су Руси дошли, напалили и отишли оставивши нас на стратишту у Србији, већ су то урадили на приморју од Пелопонеза до Истре раније….. обавезна литература мемоари адмирала Сењавина..

    Sviđa mi se

  2. Нисам се фокусирао толико на детаље, битна ми је била суштина а суштина јесте да од Првог Српског Устанка, Србија гледа у Русију.

    Sviđa mi se

  3. Povratni ping: ПРЕВРАТ « KOSMET VIA KOSMOS

  4. Jeste to kolosalan zadatak, sa zanimanjem cu da iscitam ostale nastavke. Slazem se sa brmom, malo je preuska vizura, jer tu ima ucesnika i ucesnika, svi jaci od nas. Jedino sto nas vadi je to da smo u usponu, nacionalnom zanosu, do kojega dolazi slabljem Turske, to je uvek tako, dok jednom ne omrkne, drugome ne moze svanuti.

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s